Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. február 29., 08.53

Az izraeli légierő heves légi csapásokat mért a Gázai övezetre

2012. november 16., 16.49 Péntek

Rakéták hullottak a terület székhelyére, Gázavárosra is, és lerombolták a palesztin belügyminisztérium útlevélkiadó hivatalának az épületét.

 

A palesztin belügyminisztérium szóvivője szerint péntekre virradóra 130 berepülést hajtottak végre az izraeli harci gépek, és reggeli órákban is több tucat támadást intéztek a palesztin enkláve ellen.

Szemtanúk szerint a legújabb légi csapásokban megsemmisült a palesztin fegyveresek egyik gyakorlóterepe.

A gázai mentőszolgálat szerint az izraeli támadásokban eddig 19 palesztin halt meg, köztük sok gyerek, a sebesültek száma meghaladja a 230-at.

Az izraeli hadsereg péntek reggel azt közölte, hogy a harmadik napja tartó hadműveletben eddig 466 légi csapást mért az övezetre, a palesztinok 280 rakétát lőttek ki onnan Izrael területére. Közülük 131-et megsemmisített a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer. Éjfél óta 11 rakétatámadás érte Izraelt.

A palesztin hatóságok közben ismét arra szólították az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy vessen véget az izraeli hadműveletnek.

Rijád Manszúr, a palesztinok megfigyelői státussal rendelkező ENSZ-képviselője a BT-nek írt levelében aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy izraeli harckocsik, páncélozott járművek és buszok érkeztek a gázai határokhoz.

Hírügynökségek szerint egyre valószínűbb, hogy Izrael szárazföldi támadást is indít a palesztin övezet ellen.

 

Nem szünetelnek a légi csapások

 

A Gázai övezetbe érkezett péntek reggel Hisam Mohamed Kandil egyiptomi miniszterelnök; Izrael röviddel megérkezése előtt közölte, hogy szüneteltetni a palesztin enkláve elleni támadásait a háromórás látogatás idején, ha közben nem érik támadások.

A palesztin támadások azonban folytatódtak, és az izraeli katonai rádió – adását újra és újra félbeszakítva – továbbra is közli egy-egy rakéta közeledtekor, hogy mely településeken kell fedezéket keresniük az ott élőknek.

„A Hamász nem tartja tiszteletben az egyiptomi kormányfő látogatását, és megsérti az Izrael által korábban a látogatás idejére elfogadott ideiglenes tűzszünetet” – jelentette be Ofer Gendelman, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szóvivője.

Az izraeli válaszcsapásokban két palesztin meghalt a Gázai övezet északi részében – közölték palesztin kórházi illetékesek.

Egy palesztin biztonsági illetékes azt közölte, hogy izraeli harci gépek helyi lakosok egy csoportját támadták a Gázai övezet északi részében fekvő Nazilában.

Palesztin források szerint a Gázai övezet elleni légi csapások szerda óta 21 halálos áldozatot követeltek, és 235 a sebesültek száma. Ugyanezen idő alatt közel 300 palesztin rakétát lőttek ki a zsidó államra, közülük több Tel-Aviv külterületén csapódott be.

Az újabb gázai övezeti konfliktus kezdete óta három izraeli halt meg egy csütörtöki rakétatámadásban, amikor egy palesztin rakéta becsapódott egy dél-izraeli lakóházba.

Egy egyiptomi kormányilletékes közölte, hogy Hiszam Mohamed Kandil azért érkezett a Gázai övezetbe, hogy szolidaritását fejezze ki a gázai palesztinokkal.

Az izraeli légierő számos légi támadást hajtott végre a Gázai övezet ellen péntek hajnalban, Gázavárost is több csapás érte – közölték újságírók és a Hamász iszlamista szervezet biztonsági illetékesei az AFP-vel. A Hamász vezette belügyminisztérium szóvivője, Iszlám Savan szerint 130 légi csapás volt az övezet ellen, és több tucat Gázaváros ellen péntek reggel.

(hirado.hu/MTI)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Kuruc2 / Vasárnap, 2012. november 18., 23.40 Válaszoljál rá!

Ma délután újabb hat palesztin gyermeket és négy asszonyt gyilkoltak meg a zsidók

További részletek: http://kuruc.info/r/4/104160/#ixzz2Cc2vBCKm

Hozzászólt: Kuruc / Szombat, 2012. november 17., 22.38 Válaszoljál rá!

Izrael a 2008-as vérfürdő során 1417 palesztint ölt meg, ebből 926 volt civil (többségében nő és gyermek).

További részletek: http://kuruc.info/r/4/104090/#ixzz2CVwjQVE5

Hozzászólt: TELAVIV-ARAD / Szombat, 2012. november 17., 08.58 Válaszoljál rá!

a magyar zsidoellenes, hazug tv hireinek hinni, nem ajanlatos. miert nem irtak, hogy az izraeli megtorlast megelozoen, eveken keresztul gerilla modon bombaztak a gazai ovezethez kozel levo zsido telepuleseket?tegnap tel avivra is lottek , errol hol ahir, retkes, rohatd magyar hirszerzoiroda????

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu