Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. január 25., 09.28

Az MPP elviekben elfogadja az RMDSZ javaslatát

2008. július 28., 15.30 Hétfõ

Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke hétfőn kijelentette, az általa vezetett alakulat elviekben elfogadja az RMDSZ javaslatát a belső koalíciót illetően. A döntést az MPP központi vezetőségének vasárnap este tartott ülésén hozták meg.

Szász Jenő elmondta, hétfőn levelet küldött Markó Béla RMDSZ-elnöknek az ügyben, és az következne, hogy a két küldöttség, amely a két alakulat nevében tárgyalt, megvitassa az együttműködés részleteit a parlamenti választások perspektívájában.

Az MPP elnöke kifejtette, a marosvásárhelyi tárgyalások azt bizonyították be, hogy az RMDSZ nem hajlandó elfogadni a polgáriak javaslatát a választási koalíciót illetően, tehát az MPP kompromisszumot köt, és elviekben elfogadja az RMDSZ-nek a belső koalíció létrehozására irányuló javaslatát a parlamenti választásokon való együttműködés perspektívájában.

Szász elmondta, a két magyar szervezet küldötteinek minél hamarabb asztalhoz kell ülniük, hogy leszögezzék a választási együttműködés részleteit.

Kudarcot vallottak a pénteki, marosvásárhelyi tárgyalások az RMDSZ és az MPP között a parlamenti választások érdekében való együttműködés kapcsán.  A pénteki marosvásárhelyi tárgyalásról, amelyet a Bernády-házban tartottak, mindhárom magyar szervezet vezetője hiányzott.

Markó Béla RMDSZ-elnök szombati, marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján kijelentette: Szász Jenő okolható az RMDSZ és MPP közti, a parlamenti választások előtti együttműködést célzó tárgyalások megtorpedózásáért.

(Mediafax)
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2008. július 29., 15.59 Válaszoljál rá!

Addig támogatni amíg nem derül ki.

Hozzátok csak ti távolkeletiek a bóvlit. Mire rájönnek, hogy e miatt sem lesz az ittenieknek munkahelyük, megélhetésük, akkorra mi leromboljuk azokat a termelőkapacitásokat, ahol eddig megkereshették az itteniek a napi betevőre valót.
Mi meg közben nagyokat hallgatunk. A ti érdeketekért.
De ugye a végén, mi néhányan azért megkapjuk félrevezető manővereink jutalmát?
Érdekből.

Hozzászólt: Értetlenkedő / Hétfõ, 2008. július 28., 20.23 Válaszoljál rá!

Most tehát kiderül: mindenki bűnös, aki él! Nincs önzetlen magyar, csak 1-2, akik alattam írtak. Fiúk, nézzetek a tükörbe is, anyósképetek van. Valakik meg akarnak egyezni és Ti népbutíttok. Mi lenne, ha - legalább amig nem derül ki az egyezség részlete - pont magyar érdekből, támogatnátok azt. Vagy hallgatnátok. Magyar érdekből.

Hozzászólt: Koppány / Hétfõ, 2008. július 28., 15.32 Válaszoljál rá!

Az MPP.dilemma

Lapzártakor olvashattuk a Magyar Polgári Párt elnökségének közleményét, melyben a párt döntéshozó fóruma elvben elfogadja az RMDSZ által ajánlott belső koalíciót. E döntés nyilvánvalóan kényszerhelyzetben született, máris sok külső és belső vitát gerjesztett s attól függetlenül, hogy végül is elvezet-e a két szervezet közötti megállapodáshoz, még sokáig téma marad az erdélyi magyar közéletben. Rendkívül súlyos politikai és morális érvek ütköztek s nyugodtan kijelenthető: e helyzetben jó döntést hozni lehetetlen volt.

Egyik oldalról: az ajánlat az RMDSZ-től érkezett, mely szervezet feladta önmagát, átállt a román nemzetstratégiai érdekek kiszolgálására, kihagyta történelmi helyzetek sorát a magyar autonómia gondolatának képviseletére s alighanem kiharcolására is. Tulajdonképpen az RMDSZ kivetkőzése eredeti önmagából kényszerítette ki az MPP megalakulását. Most az ebül szerzett diadal után az RMDSZ a győztesek magabiztosságával ajánl 15%-nyi mandátumot az MPP-nek. A választás szabadságának kulcsgondolatával kampányoló MPP nehezen magyarázza majd meg saját táborának, hogy mi késztette az összefogásra az eladdig jogosan és alappal bírált RMDSZ-szel.

Másik oldalról: az MPP saját erejéből nem valószínű, hogy törvényhozási tényezővé tud válni. Ha elfogadja az RMDSZ ajánlatát, bejut a bukaresti parlamentbe, aminek lehet presztízshozadéka mind belföldön, mind külföldön, ha ügyesen sáfárkodnak vele. Más kérdés, hogy az MPP nem kell feltétlenül parlamenti párt legyen, ez nem kell szükségképpen szerepeljen a céljai között. Ennél bizony többet nyom a latban, hogy a FIDESZ, mely az MPP első számú támogatója valamint Tőkés László a megegyezést szorgalmazza. Szembemenni az első számú szövetségesek igényével lehetséges, de aligha tanácsos - gondolhatták a megegyezés elfogadása mellett szavazók.

Nemzeti érdekeink szempontjából a fő kérdés az, hogy miképp szolgálhatja az MPP jobban az erdélyi magyarság alapvető célját, az autonómia megteremtését. Az nem kétséges, hogy indirekt módszerről lehet csak szó: a román politikum aligha fog meghatódni attól, hogy néhány magyar képviselő közjogi jogosítványokat követel az erdélyi magyarság számára. Az MPP csakis úgy tehet valamit a közös cél érdekében, ha az RMDSZ-t is - legalább formálisan, mint a Kolozsvári Nyilatkozat alkalmával a labancokat - a maga oldalára állítja. Ismerve az RMDSZ vezetőinek opportunizmusát, könnyen megjósolható, hogy ez csak zsarolásos módszerrel lehetséges. Zsarolási potenciálja viszont az MPP-nek a jelen választási törvény mellett s az önkormányzati választások lehangoló eredményének ismeretében egyelőre nincs. Sem a parlamenten belül, sem azon kívül. A kérdést tehát úgy kell feltegyük, hogy az elkövetkezendő négy év önépítkezése mely forgatókönyv esetében lehet hatékonyabb. Mert bizony önépítkezésre van szükség ahhoz, hogy a párt erőt halmozzon fel s ama nyomásgyakorlási lehetőséget, zsarolási potenciált megteremtse. Ha meghiúsul a megegyezés, kenyértörésre kerülhet sor mind Tőkés Lászlóval, aki a választói bázis előtt Erdélyben a párt első számú hitelesítője, (még akkor is, ha a párton belül ezt sokan másképpen látják), mind pedig Orbán Viktorral, aki az egyetlen komoly hatalmi tényező az MPP potenciális szövetségesei közül.

Ha viszont megszületik a megegyezés az RMDSZ-szel, az MPP feladja önálló arculatát, szembemegy saját meghirdetett céljaival és elveszti a választói bázis szemében erkölcsi hitelességét is.

A tudatos, célorientált önépítkezés szempontjából mindkét forgatókönyv súlyos problémákat rejt. Túl egyszerű lenne elhárítani a véleménynyilvánítás felelősségét és e ponton lezárni az eszmefuttatást. A tisztesség úgy kívánja, hogy leszögezzem: megítélésem szerint az önfeladás, a komprádor, kívülről vezérelt, becsületét ezerszer eljátszott RMDSZ-elittel való összekapaszkodás olyan ár, ami elfogadhatatlan és amelynek "megfizetése" a szervezet létértelmét vonja kétségbe.

Borbély Zsolt Attila
http://www.erdely.ma/publicisztika.php?id=39655

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu