Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. július 12., 13.34
Általános választások

Az RMDSZ lezárta a párbeszédet az MPP-vel

2008. július 28., 11.00 Hétfõ

Az RMDSZ belső koalícióra vonatkozó javaslatának visszautasításával az MPP már másodszor torpedózta meg az együttműködést, a teljes romániai magyar szolidaritást, és ebből csak arra lehet következtetni, hogy az MPP célja rombolni, rontani az RMDSZ választási esélyeit, megakadályozni az erős magyar parlamenti képviselet létrejöttét.

A Szövetség lezárta a párbeszédet az MPP-vel a választási együttműködésről, folytatódik viszont az EMNT-vel, ennek elnökével, Tőkés Lászlóval, a civil szervezetekkel és az egyházakkal, egy minél szélesebb szolidaritás megteremtése érdekében – jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök.

Az RMDSZ elnöke hozzátette, az MPP elszalasztotta a megegyezés pillanatát és esélyét, ugyanis a július 26-i határidő lejártával az RMDSZ lezártnak tekinti a tárgyalásokat, és itt nem valamilyen formalizmusról van szó, hanem arról, hogy az RMDSZ-nek készülnie kell a választásokra. „A politikában fel kell ismerni a pillanatot. Sajnálatos, hogy az MPP nem ismerte fel a számára kínálkozó esélyt: ez a pillanat ugyanis elmúlt” – szögezte le. Kifejtette, a Szövetség annak ellenére kínált belső koalíciót az MPP-nek, hogy mindenki számára egyértelmű, az RMDSZ egyedül is eléri az öt százalékot, és rajta kívül semmilyen magyar pártnak nincsen esélye elérni még az alternatív bejutási küszöböt sem.

Azért szorgalmazták az együttműködést, mert szerették volna kiiktatni a magyar-magyar versenyt a parlamenti választásokon, és emellett egy minél erősebb, lehetőleg teljes romániai magyar szolidaritást kívántak megteremteni. Elmondta: őszintén arra számított, hogy az MPP elfogadja a belső koalíciót, mivel nem ismer semmilyen okot arra, hogy ne fogadják el az RMDSZ ajánlatát, amelyet egyébként Tőkés László, az EMNT elnöke is méltányosnak és korrektnek tart. Az, hogy Szász Jenő és az MPP elutasította az RMDSZ által felkínált esélyt, azonban nem precedens nélküli. Arra emlékeztetett: tavaly ősszel, az európai parlamenti választások előtt, már a dokumentum is készen állt arra, hogy megegyezzenek Tőkés Lászlóval, ez akkor sem sikerült, és ezt szintén az MPP akadályozta meg.  

Markó Béla elmondta, folytatják a párbeszédet az EMNT-vel, hiszen Tőkés László és munkatársai valóban erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy létrejöjjön a megállapodás.

Közölte, az RMDSZ egyedül vesz részt a parlamenti választásokon. Úgy fogalmazott: „az RMDSZ nem fél egyedül a sötétben”, és teljes energiával elkezdi a választásokra való felkészülést. Hozzátette: az MPP-ben is vannak értékes emberek, akikre az erdélyi magyarságnak szüksége van, ezért várják őket az RMDSZ-be, és azokat is, akik a Szövetség listáin indulni kívánnak a választásokon. – A belső megméretkezés időszaka kezdődik az RMDSZ-ben, és a Szövetség teljes nyitottsággal fog ehhez a kérdéshez viszonyulni, mindenkinek lehetősége lesz indulni a belső választásokon – hangsúlyozta Markó Béla, aki szerint a választásokra való felkészülés tekintetében már nem hetekben, hanem napokban gondolkodnak. Mint mondta, augusztus elsején összeül a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsa, valamint a Szövetségi Állandó Tanács, és e két testületnek fontos döntéseket kell meghoznia, hiszen lassan már formálisan is meg kell határozni az RMDSZ kampányát: gondolni kell már a kampánystáb kinevezésére, a választási üzenetet továbbító eszközökre, miközben ezalatt zajlik a jelöltek kiválasztása is.  

(rmdsz.hírszerk.)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2008. július 29., 16.02 Válaszoljál rá!

Szinte semmi sem úgy van, ahogy mondják.
Szívatás és beetetés az egész.
A középelitet etetik gittel, hadd rágja csak.

Hozzászólt: józan ész / Hétfõ, 2008. július 28., 17.44 Válaszoljál rá!

Ez komolyan mondom nagyo-nagyon gyerekes viselkedés az Rmdsz részéről.Ha tudom magamrol,hogy engem szeretnek akkor nem számit ki akar a helyemre törni.Vagy esetleg félnek valamitől???Nem minden ugy van ahogy mondják??Hanem akkor,hogyis???

Hozzászólt: Nagy István / Hétfõ, 2008. július 28., 15.47 Válaszoljál rá!

Ez az anyag tegnap került föl az RMDSZ honlapjára.

Az RMDSZ lezárta a párbeszédet az MPP-vel a választási együttműködésről
2008. 7. 27.
http://rmdsz.ro/hirek.php?hir=622

A politikában pedig soha se nincs soha! És ez az RMDSZ-re is érvényes!

Hozzászólt: Árpád / Hétfõ, 2008. július 28., 15.30 Válaszoljál rá!

Hogy miért nem fogadták el az ajánlatot sehogy sem tudom megérteni... Mit nyer igy az MPP?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu