Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. július 09., 18.06
Elbukott koalíciós lehetőség

Az RMDSZ megkezdi a jelöltállítást

2008. július 26., 13.00 Szombat

Az MPP visszautasította az RMDSZ belső koalícióra vonatkozó ajánlatát, és ezzel nemet mondott az erős magyar parlamenti képviselet biztosítását célzó erőfeszítésekre – jelentette ki Borbély László, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, a Szövetség és az MPP küldöttségeinek  marosvásárhelyi találkozóját követően.

A szövetségi politikus leszögezte, bár a helyhatósági választásokon elért eredmények azt bizonyítják, hogy az RMDSZ egyedül is bejut a román törvényhozásba, a romániai magyarság érdekeit figyelembe véve, a Szövetség, a lehető legerősebb magyar parlamenti képviselet megteremtésére törekedve, belső koalíciót ajánlott az RMDSZ-en kívüli politikai csoportosulásnak, és ennek érdekében tárgyaltak Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökével is.

Közölte, az MPP elutasította az RMDSZ ajánlatát, annak ellenére, hogy a hat pontos javaslat az egyedüli járható út lett volna az együttműködésre. - Az RMDSZ erre a javaslatra várt választ az MPP-től, ennek visszautasítása pedig azt mutatja: az MPP nem érti, hogy mit jelent a felelős érdekképviselet, nem érti, hogy senki sem játszhat az erdélyi magyarság parlamenti képviseletével – szögezte le az ügyvezető alelnök, aki hozzátette, ezzel a döntéssel az MPP elszigetelődött, ugyanis amellett, hogy gyakorlatilag nemet mondott a magyar közösség érdekeinek, szembement a hozzá közel álló politikai szervezetek álláspontjával is: Tőkés László, az EMNT elnöke már egy héttel ezelőtt méltányosnak és reális alapokon állónak nevezte az RMDSZ javaslatát, Orbán Viktor, a FIDESZ elnöke pedig az együttműködésre “kiválóan alkalmasnak” tartja a belső koalícióra vonatkozó szövetségi kezdeményezést.    

Az RMDSZ által kidolgozott hat pontos javaslat értelmében a Szövetség az őszi parlamenti választások előtt szenátusi és képviselőházi jelöltlistáin bejutó helyeket ajánlott az MPP-nek, mégpedig a helyhatósági választásokon elért eredmények arányában. Az RMDSZ listáin ily módon bejutó MPP-politikusok megtarthatták volna önállóságukat, pártjuk álláspontját képviselhették volna a frakcióban, a román parlament mindkét házában saját kezdeményezéssel is élhettek volna. Kivételt képeztek volna azok a döntések, amelyek a romániai magyar közösség egységes parlamenti fellépését teszik szükségessé.

Az ügyvezető alelnök elmondta, az RMDSZ megkezdi a parlamenti választásokra való felkészülést, és a meghatározott naptári tervnek megfelelően, augusztus 4-én elindítja a jelöltállítási folyamatot.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Nagy István / Vasárnap, 2008. július 27., 22.15 Válaszoljál rá!

Fúró Gyula is (magyar) képviselő volt. És van egy nemzeti liberális (magyar) EP-képviselő is.
Egyébiránt szerintem még nem dőlt el minden.

Hozzászólt: Árpád / Vasárnap, 2008. július 27., 20.13 Válaszoljál rá!

Az MPP választott: bárhogy is csomagolják, nem a magyar érdeket választották, mivel a mostani pozicióból csak rombolni tudnak. Mit is tudnának épiteni a parlamenti választásokra? Mi is legyen a mottojuk: kevesebb RMDSZ(magyar) képviselő?!

Hozzászólt: optimista / Vasárnap, 2008. július 27., 19.11 Válaszoljál rá!

Nevetgélünk,nevetgélünk majd meglátjuk ki nevet a végén az nevet majd igazán !

Hozzászólt: Rudolf / Szombat, 2008. július 26., 20.42 Válaszoljál rá!

„Igazán nem mondhatja, elnök úr, hogy önt nem szeretik Texasban!"
- bókolt a texasi kormányzó J. E Kennedynek, egy perccel azelőtt, hogy a gyilkos golyó végzett az elnökkel. Ez az általam ismert legfontosabb adalék a népszerűség természetrajzához.

Hozzászólt: Nagy István / Szombat, 2008. július 26., 16.12 Válaszoljál rá!

Előre a neptuni úton!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu