Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. december 07., 23.58
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Belebukhat az egészségbiztosításba Gyurcsány?

2008. március 21., 15.15 Péntek

Balatonőszödre vonult vissza válságtanácskozásra a szocialisták vezérkara; úgy tudni az egészségbiztosítás átalakításáról egyeztetnek.

Egyes hírek szerint Gyurcsány Ferencről szóló bizalmi szavazást is hozhat, az hogy az MSZP ismét behódolt a törpepárttá zsugorodott koalíciós partnernek a nyereségérdekelt biztosítók ügyében. Politikai elemzők eközben már Gyurcsány távozásának időpontját találgatják. A Magyar Nemzet információja szerint a miniszterelnök már állásajánlatot is kapott a Déli Áramlatól.

A hivatalos kommüniké szerint aktuálpolitikai kérdésekről, elsősorban az egészségbiztosítás átalakítása körül kialakult vitáról egyeztet az MSZP elnöksége a kormányüdülőben csütörtök este óta. Az Index.hu értesülése szerint valójában a koalíciós partnerrel kialakult újabb válsághelyzetről tanácskoznak. Az MSZP sajtóosztálya szerint az egész napos kihelyezett elnökségi ülés után senki sem áll majd a nyilvánosság elé.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a kormányközeli Népszavának azt mondta: miniszterelnök váltásra ugyan nem készülnek a szocialisták, de a jövő szombati pártértekezleten lehet szavazás a kormányprogramról. Lendvai elismerte, hogy a társadalmi bizalom erősítéséhez szükséges az egészségbiztosítási törvény felpuhítása. Visszavonása azonban nem jöhet szóba. A Magyar Nemzet korábban kormányzati forrásból úgy értesült, hogy felmerült Gyurcsány Ferenc júniusi lemondásának lehetősége.

Akár már idén Kiss Péter válthatja a miniszterelnöki székben Gyurcsány Ferencet - ezt Fricz Tamás mondta a XXI. Század Intézet tegnap esti kerekasztal beszélgetésén. A politikai elemző szerint a népszavazás után már érződik, hogy mind az MSZP-n belül, mind a koalíciós partnerek között komoly feszültségek vannak. Fritz szerint Gyurcsány Ferenc pozíciója alapjaiban megrendült.

A miniszterelnöki hivatal korábbi fizetett tanácsadója ezzel szemben azt állítja: a népszavazás eredményének ellenére várhatóan személycserék nélkül marad a helyén a Gyurcsány-kormány. Sem előrehozott választást sem pedig kormányzati személycseréket nem prognosztizál 2010-ig Babarczy Eszter a miniszterelnöki hivatal korábbi fizetett tanácsadója. A publicista egy a népszavazás következményeit elemző politológusi-vitán azt mondta, a Gyurcsány-kormány legitimitása érezhetően csökkent.

A politikai elemzők abban egyetértettek, hogy március 9-én csaknem egy millióval többen szavaztak a Fidesz által támogatott témákra, mint a rendszerváltozás óta együttesen a polgári oldal pártjaira.
(hírTV)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: N.P. / Hétfõ, 2008. március 24., 21.11 Válaszoljál rá!

De ki jöjjön helyette?

Hozzászólt: zsiga istván / Szombat, 2008. március 22., 14.41 Válaszoljál rá!

Öszöd helyett a Horn Gábor által közölt cél volna a jobb gyurcsánnak vagyis a... [finomabb fogalmazást kérnénk.]

Hozzászólt: 123 / Péntek, 2008. március 21., 18.46 Válaszoljál rá!

Nem Őstödre kellene menjen Gy F hanem ahova Horn Gábor mondta,

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu