Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. április 05., 09.37

Az RMDSZ győzelmet kiáltott

2008. június 04., 00.00 Szerda

Az RMDSZ győzött a helyhatósági választásokon – jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök bukaresti sajtótájékoztatóján.

Az RMDSZ elnöke elmondta, a szövetség több szempontból is megnyerte a választásokat, egyrészt az erdélyi magyarság elsöprő többséggel, 85%-ban támogatta a Szövetséget, a Magyar Polgári Pártra pedig csak 15%-szavazott. Másrészt az RMDSZ –helyét és szerepét illetően - megőrizte súlyát a romániai politikai színtéren, hiszen a szövetség a negyedik helyen áll az elnyert mandátumok tekintetében – mutatott rá. Markó Béla ezúton is köszönetet mondott mindazoknak, akik az RMDSZ-re szavaztak.

–  A szövetségnek a hivatalos adatok szerint 141 polgármestere nyert már az első fordulóban, és 145-re számítanak az adatok összesítése után. Ez azt mutatja, hogy sikerült megismételni a 2004-ben elért eredményeket (akkor 142 polgármester vette sikeresen az első fordulót), a második fordulóban még 76 jelölt van versenyben – jelentette be a szövetségi elnök. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a 141-hez képest a versenypártnak csupán hat polgármestere van, ami jól mutatja a két szervezet közötti különbségeket és az MPP csekély támogatottságát, amit egyébként az RMDSZ által megrendelt közvéleménykutatás is előrejelzett.

Rámutatott, az RMDSZ-nek sikerült a várakozásoknak megfelelő súlyt és fontosságot nyernie az önkormányzatokban annak dacára, hogy a versenypártot a Fidesz is erőteljesen támogatta. – A Fidesz minden erejével és logisztikájával kampányolt az RMDSZ ellen, és mégsem nyertek: ki vállalja ezért a kudarcért a felelősséget, az MPP, a Fidesz vagy netán senki? – tette hozzá.

Rámutatott arra is, a szövetség rendkívüli eredményt ért el a megyei tanácselnöki tisztségekért folyó megmérettetésen is: az RMDSZ jelöltjei Kovászna, Hargita, Maros és Szatmár megyében nyertek. Markó Béla ismételten felhívta a figyelmet a Maros és Szatmár megyékben kialakult „szörny-szövetségekre”, amelyek kimondottan azért jöttek létre, hogy az RMDSZ-t megakadályozzák a megyei tanácselnöki tisztség megszerzésében. Maros megyében nemcsak hogy győzött az RMDSZ, de a PRM-PDL-PSD koalicíó jelöltje a második helyezett liberális jelölt mögé szorult. Ugyancsak Maros megyében, Marosvásárhelyen történtek a legkirívóbb szabálytalanságok, a választási törvény sorozatos megszegése is – hívta fel a figyelmet az elnök.

– Románia uniós csatlakozása óta első ízben választottunk polgármestereket és tanácsosokat, akiknek meg kell felelniük az ebből következő kihívásoknak: képesek kell legyenek arra, hogy felzárkóztassák a helyi közösségeket a közös Európához – hangsúlyozta a szövetségi elnök, aki szerint az RMDSZ-nek nagyon jó, fiatal, felkészült csapata van a helyi önkormányzatokban, Hargita megyében például Borboly Csaba, a Magyar Ifjúsági Értekezlet vezetője lett a megyei tanács elnöke.

(rmdsz.hírszerk.)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: győzike / Szerda, 2008. június 11., 12.24 Válaszoljál rá!

Győztünk!vertünk,csaltunk,fenyegettünk de mégis GYŐZTÜNK ideje lenne hogy FIATALODJUNK !

Hozzászólt: Árpád / Szerda, 2008. június 04., 11.54 Válaszoljál rá!

Én a 85%-os támogatással nem büszkélkednék, 15%-os MPP óriasi győzelem és előrelépés számukra, szerintem az RMDSZ vezetősége fel volt készülve egy sokkal rosszab eredményre azért örülnek annyira...

Hozzászólt: Nagy István / Szerda, 2008. június 04., 06.22 Válaszoljál rá!

Markó Béla, úgy ahogyan az egy nagy párt vezetőjéhez illik, gyorsan mérleget von, és ahogy azok szokták, elhallgat és rossz hírbe hoz.
Markó Béla nem szólt arról, hogy a négy évvel ezelőttihez képest a szervezet (97,55%-os feldolgozottságnál) a megyei tanács választásán vesztett 92468, a községi tanácsválasztásánál 63685 míg a polgármester-választásnál 23414 szavazatot, akkor, amikor az RMDSZ csak azért sem egyezünk meg és az MPP bölcsességének köszönhetően az MPP nagyon sok helyen tudatosan nem indított jelölteket.
Ha összeadom az MPP és az RMDSZ adatait a jelzett feldolgozottságnál, akkor kiderül, hogy kettejük szavazatszáma tíz- illetve harmincötezerrel meghaladja a 2004-es szavazatszámot a községi- és városi tanácsok illetve a polgármester-választásnál.
És még valami!
Az RMDSZ NEM kapta meg a romániai magyarok szavazatainak 85%-át, hanem csupán a magyar indulókra leadott szavazatok 85%-át! És ez óriási külömbség, mert ha 1 400 000 romániai magyarral számolunk, aminek 80%-a nagykorú, akkor 1 120 000 szavazhatott, amiből az országos részvételt véve figyelembe, ami 51% körüli, 571 000 szavazott, tehát az RMDSZ ezeknek is csak a 63%-át kapta meg a polgármesterjelöltekre, 68%-át a községi- és városi tanácsokra és 73%-át a megyei tanácsokra.
Igaz tehát a cím: győzelmet KIÁLTOTT.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu