Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. május 31., 03.23
Helyhatósági választások 2008

Végleges az RMDSZ országos listája

2008. április 08., 20.45 Kedd

Befejeződött a jelöltállítási folyamat, a Szövetségi Állandó Tanács véglegesítette az RMDSZ polgármester és megyei tanács elnök-jelöltjeinek listáját-jelentette be Markó Béla szövetségi elnök kedden, a döntéshozó fórum ülése után.

Az RMDSZ elnöke elmondta, az RMDSZ több fontos tisztségviselője is indul a választásokon: Borbély László középítkezésügyi miniszter Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért, Borbély Károly informatikai tárcavezető pedig Hunyad megye tanácsának elnöki tisztségéért mérkőzik meg június elsején, de több képviselő és szenátor is jelen van a helyhatósági választásokon indulók listáján. A helyi önkományzatok jelentősége egyre nő, mutatott rá az elnök, ezzel a helyi közösségek is tisztában vannak, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy több mint százezren vettek részt az előválasztásokon. Ez azt mutatja: az erdélyi magyarokat foglalkoztatja saját közösségük sorsa. A jelöltek érdeklődése versenyhelyzetet alakított ki, ami ugyanakkor igazolja az RMDSZ azon erőfeszítéseit, hogy minél szélesebb körű konzultáció nyomán válasszák ki a jelölteket. A szövetségi elnök megggyőződését fejezte ki, hogy ezek a jelöltek megfelelő támogatásban részesülnek a választásokon is.

Közölte, a Szövetségi Állandó Tanács úgy döntött, Tamás Sándor parlamenti képviselőt jelöli az RMDSZ megyei tanács-elnöki tisztségre, Kovászna megye tanácsának első alelnökjelöltje pedig Demeter János jelenlegi megyei tanácselnök lesz.

Markó Béla hangsúlyozta, az RMDSZ célja, hogy négy-öt megyében elnyerje a megyei tanács-elnöki tisztséget, hozzátéve, esélyesek a 15%-nál nagyobb magyar közösséggel rendelkező megyékben indulók is (Bihar megye: Kiss Sándor, Kolozs megye-Máté András Levente, Kovászna megye- Tamás Sándor, Hargita megye- Borboly Csaba, Maros megye- Lokodi Edit Emőke, Szatmár megye-Csehi Árpád, Szilágy megye-Csóka Tibor).

– A kampányra és a kampányüzenet megfogalmazására összpontosít mától az RMDSZ-hangsúlyozta Markó Béla, aki szerint a program kiemelt célként kezeli majd a modernizációt, a decentralizációt, az infrastruktúra fejlesztését és az önkományzatok uniós forrásfelhasználási képességének növelését.

A megyei tanács-elnök közvetlen megválasztása egy fontos lépés a decentralizáció felé-erősítette meg álláspontját Markó Béla, hozzátéve, hogy ez nem elég, épp ezért az RMDSZ olyan módosításokat kíván eszközölni a közeljövőben, amelyek révén a tistség betöltői önálló intézményként, többlet-hatáskörökkel rendelkeznek majd.

– Pozítív kampányra készül az RMDSZ, amelyben a helyi közösségek problémáiról beszélünk majd – jelentette ki Kelemen Hunor ügyvezető elnök, kampányfőnök, hozzátéve, a versenyképesség, a pozitív üzenetek és a helyi közösségek érdeke alapozza meg a kampányüzetenetet.

Az ügyvezető elnök elmondta, Kovászna megyében az RMDSZ szociológiai felmérést végzett, amelyett több más megyében meg fog ismételni: a helyi közösségeket foglalkoztató kérdések ily módon a kampánystratégia alapját képezik majd. Ezek a közösségeknek dinamikusan kell fejlődniük a jövőben, és esélyt kell nyújtani nekik arra, hogy versenyképes vezetőik legyenek, akik ismerik közösségük érdekeit, és képesek az európai és a költségvetésből származó pénzalapok lehívására.

A kampányra való felkészülés első, fontos lépése az előválasztás, amely most sikeresen lezárult: 1996 óta bevált az a módszer, amely szerint a köztisztségre pályázók a választók szűrőjén mennek át elsőként-fogalmazott.

Kelemen Hunor több példával támasztotta alá az előválasztások iránti érdeklődést: egyes helyeken a választásra jogosultak több mint 80%-a megjelent, például Balánbányán, vagy Csíkdánfalván, de Szatmár és Máramaros több településén is 70-75%-os részvételt regisztráltak.

Kifejtette, az Állandó Tanács egy korábbi döntése értelmében, az RMDSZ nem köt semmilyen párttal egyezséget a választások előtt.
A továbbiakban közöljük a megyei tanácselnök-jelöltek, valamint a városok és municípiumok polgármester-jelöltjeinek listáját:
Megyei tanácselnök-jelöltek
Arad Király András
Bihar Kiss Sándor
Fehér Komáromi Attila
Hargita Borboly Csaba
Hunyad Borbély Károly
Kolozs Máté András Levente
Kovászna Tamás Sándor
Maros Lokodi Edit Emőke
Szatmár Csehi Árpád
Szilágy Csóka Tibor
Temes Halász Ferenc

Megye/Terület Helység Polgármester-jelölt
Arad Arad Bognár Levente
Arad Pécska Csepella János
Bihar Nagyvárad Biró Rozália
Bihar Margitta Pocsaly Zoltán
Bihar Nagyszalonta Török László
Bihar Székelyhíd Béres Csaba
Bihar Érmihályfalva Kovács Zoltán
Csíkszék Csíkszereda Ráduly Róbert Kálmán
Csíkszék Balánbánya Székely Ágnes
Csíkszék Tusnádfürdõ Zolya Zoltán
Gyergyószék Gyergyószentmiklós Weil Gyula
Gyergyószék Borszék Mik József
Udvarhelyszék Székelyudvarhely Bunta Levente
Udvarhelyszék Székelykeresztúr Raffai Emil
Udvarhelyszék Szentegyháza Burus Ella
Hunyad Déva Pogocsán Ferdinánd
Kolozs Kolozsvár László Attila
Kolozs Bánffyhunyad Döngölő Csaba
Felsőháromszék Kézdivásárhely Török Sándor
Háromszék Sepsiszentgyörgy Antal Árpád
Háromszék Kovászna Lőrincz Zsigmond
Háromszék Barót Nagy József
Nagybánya Nagybánya Ludescher István
Történelmi Máramaros Máramarossziget Béres István László
Maros Szászrégen Nagy András
Maros Marosvásárhely Borbély László
Maros Erdőszentgyörgy Tar András
Maros Nyárádszereda Dászkel László
Maros Szováta Péter Ferenc
Szatmár Szatmárnémeti Ilyés Gyula
Szatmár Nagykároly Kovács Jenő
Szatmár Tasnád
Szilágy Zilah Sojka Attila
Szilágy Szilágycseh Varga András
Temes Lugos Pozsár József
Temes Zsombolya Kaba Gábor

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Lujzi / Hétfõ, 2008. június 02., 19.08 Válaszoljál rá!

Nagy valtas lessz Baroton,es elovesszuk a lajstromot N.Istvan !

Hozzászólt: Nagy István / Szerda, 2008. április 09., 19.16 Válaszoljál rá!

Ezt a lajstromot érdemes eltenni, és majd június 16-án ismét elővenni.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu