Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. szeptember 22., 13.41

Winkler: Elutasítjuk a KAP és a Kohéziós Politika költségvetésének csökkentését

2019. július 27., 04.00 Szombat
Az EU 2021–2027 közötti pénzügyi keretének egyeztetései során a bukaresti kormány nem fogadhatja el, hogy a Közös Agrárpolitika és a Kohéziós Politika finanszírozása csökkenjen – mondta kedden Winkler Gyula dévai sajtótájékoztatóján. Az RMDSZ EP-képviselője szerint az EU két fontos közpolitikájának finanszírozása veszélybe került, többek között a Brexit körüli bizonytalanságnak köszönhetően, Nagy-Britannia kilépése jelentős nyomást helyez az új uniós költségvetésre, de azért is, mert egyes nyugat-európai tagállamok a Közös Agrárpolitika és a Kohéziós Politika terhére növelnének más költségvetési tételeket. 

Winkler Gyula elmondta, az RMDSZ szerint Románia első számú prioritása kell legyen a két közpolitika finanszírozásának szinten tartása: „Az EU soros elnökségét betöltő Finnország szeretné, hogy decemberig elfogadásra kerüljön az új költségvetési keret. Azonban a Brexit körüli kiszámíthatatlanság miatt nem hiszem, hogy a tagállamoknak sikerül egyezségre jutniuk az év végéig. A 2021–2027-es időszakra szóló új költségvetési keret elfogadásának késése minden tagállamban gondot okoz. Egyelőre nem lehet pontos számokról beszélni az új költségvetés kapcsán, de például olyan hírek vannak, melyek szerint 5 százalékkal csökkennek a direkt kifizetések és 15 százalékkal lesz kisebb a vidékfejlesztési projektek finanszírozása. Románia nem fogadhat el ezen a téren egyetlen kompromisszumot sem, nem egyezhet bele, hogy csökkenjenek ezek a támogatások”. Hozzátette: az Európai Parlamentben mindent meg fogunk tenni azért, hogy olyan koalíciókat kössünk, elsősorban a közép- és kelet-európai kollégákkal, akikkel közösen elérhetjük, hogy a Közös Agrárpolitika és a Kohéziós Politika finanszírozása megfelelő maradjon.
Kemény tárgyalások lesznek a 2021–2027-es költségvetési időszak sarokszámait illetően, a májusi választások után politikailag igencsak töredezett Európai Parlamentben is, az RMDSZ EP-képviselője megjegyezte: inkább késsen a többéves pénzügyi keret elfogadása, mintsem olyan költségvetés szülessen, amely nem felel meg a közép- és kelet-európai tagállamok fejlesztési igényeinek.
Az Európai Parlament háromszorosra növelné az Erasmus+ program költségvetését, valamint duplázná a Kreatív Európa program büdzséjét. „Ebben a mandátumban a CULT – a Kulturális, Oktatási, Ifjúsági és Sportbizottságban is tevékenykedem. Azért is döntöttem így, mert a következő öt évben prioritásaim az ifjúságpolitikai döntésekhez kötődnek. Úgy vélem, ha szeretnénk jövőt építeni, ha van víziónk, akkor kötelességünk a fiatalokat is figyelembe venni, meghallgatni őket, támogatni az ifjúságnak szánt programokat. A CULT-bizottságban az első témánk a 2021 utáni költségvetés volt. Szeretnénk háromszorosára növelni az Erasmus+ program finanszírozását, ami több ösztöndíj-lehetőséget jelent a diákoknak, kutatóknak, nagyobb pénzügyi keretet biztosít az ifjúsági projekteknek” – magyarázta Winkler Gyula.

(rmdsz.ro)
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu