Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 08.19

CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU MINISZTERELNÖK ÜZENETE A ROMÁNIAI MAGYAR KÖZÖSSÉGHEZ MÁRCIUS 15 ALKALMÁBÓL

2008. március 15., 08.00 Szombat

Románia Kormánya köszönti március 15-e ünnepét, amely a magyar nemzet történelmének fontos dátuma. 1848-ban a szabadság eszméje fogta egységbe a románokat és a magyarokat.

Most, 2008-ban, minket, románokat és magyarokat összekötnek közös megvalósításaink, de azok a célok is, amelyeket magunk elé tűztünk, Románia állampolgáraiként, illetve új, Európai Uniós állampolgárokként.

A román társadalom összhangja és az állampolgárok közötti viszonyok európai szellemisége olyan támpontot jelentenek, amelyekre a jobb életkörülmények megteremtéséhez mindannyiunknak szükségünk van.

A mindennapok európai normalitásának tükröződnie kell a kisebbségek etnikai és kulturális identitása kifejezésében és érvényesítésében is, ezen belül a magyar közösségnek fontos szerepe van a román társadalom alakításában.

Románia európai identitását erősíti az etnikai harmónia és az állampolgárok közötti szolidaritás. A helyi közösségek fejlesztése az ország egész területén, a helyi fejlesztési programok felelősségteljes megvalósítása az európaiságnak olyan jellemzői, amelyekhez a többségnek és kisebbségnek egyaránt igazodnia kell.

A romániai magyar közösség képviselői jelentős mértékben hozzájárulnak a kormányzati munkához és az ország érdekeinek érvényesítéséhez Európában és a világban egyaránt. Azok a fontos eredmények, amelyeket az RMDSZ képviselői elértek a kormányban, a parlamentben, hazai és európai fórumokon, azt bizonyítják, hogy a romániai magyarok szavát meghallgatják és tisztelik, és hogy olyan hozzáértő emberek, akik országuk becsületére válnak.

Március 15-e a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe is, egy olyan országé, amellyel összekapcsol minket a közös Európa eszméje, ugyanannak az európai és euro-atlanti családnak tagjaiként.

A Románia és Magyarország közötti európai partnerség mindhárom közös kormányülésünkön teljes mértékben tükröződött.

Az Európai Unió tagállamaiként továbbvisszük ezt a partnerséget, és ezáltal közösen hozzájárulunk az európai szolidaritás kifejezéséhez és megerősödéséhez, illetve a közös politikai elképzelések sikeréhez.

Az elmúlt évtizedben a román-magyar viszony példaértékűvé vált a térségben. Mindezt az állami hatóságok és a civil társadalom együttes erőfeszítésével, és különösképpen a magyarországi román közösség és a romániai magyar közösség hozzájárulásával érhettük el.

Mint minden évben március 15-én, nyilvánítsuk ki együtt, románok és magyarok, hogy közös akarattal egy nyitott szellemiségű, harmonikus, európai jövőt akarunk itt megvalósítani.

2008. március 15.
Călin Popescu-Tăriceanu

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: 123 / Szombat, 2008. március 15., 12.54 Válaszoljál rá!

Szép-szép csak üres!?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu