Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. december 06., 22.11
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Cioloș a PNL-t és az RMDSZ-t hívta kormányalakítási tárgyalásokra

Írta: (onlinejelen)
2021. október 13., 11.11 Szerda

A Nemzeti Liberális Pártot (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) hívta kormányalakítási tárgyalásokra Dacian Cioloș, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, akit előző este bízott meg kormányalakítással Klaus Iohannis államfő.

 

    A miniszterelnök-jelölt keddi sajtóértekezletén kijelentette: pártja következetes álláspontjához híven a korábbi jobbközép koalíciót próbálja helyreállítani.

    Cioloș kinevezését követően Florin Cîțu ügyvivő miniszterelnök, a PNL elnöke első nyilatkozatában azokhoz a „szövetségeseihez” – a Szociáldemokrata Párthoz (PSD) és a Románok Egyesüléséért Szövetségéhez (AUR) – küldte támogatást keresni Cioloșt, akikkel közösen múlt héten megbuktatták a PNL és RMDSZ Florin Cîțu vezette kormányát a parlamentben.

    Az RMDSZ elnöke is úgy vélekedett: azért kaphatta Cioloș a kormányalakítási megbízást, mert az utolsó, a szavazás próbáját kiálló parlamenti többséget az USR alkotta a két ellenzéki párttal – a PSD-vel és AUR-ral – közösen. Kelemen Hunor szerint az a természetes, hogy Cioloș azoknál a pártoknál keressen beiktatásához támogatást, amelyekkel közösen megbuktatta a Cîțu-kormányt.

    „Az nem úgy működik, hogy ma behúzol valakinek, aztán másnap feleségül kéred” – mondta az RMDSZ elnöke a B1 hírtelevízióban arra a felvetésre, hogy Cioloș annak a jobbközép koalíciónak a helyreállítását szorgalmazza, amelyet az USR rúgott fel.

    Dacian Cioloș kedden kijelentette, nem áll szándékában a PSD-vel és az AUR-ral parlamenti többségről tárgyalni, azok a reformok, melyekre az USR kormányprogramját akarja építeni, összeegyeztethetetlenek ezen pártok politikájával. Az USR azért vállalkozott arra, hogy kormányt alakít, és megpróbálja helyreállítani a jobbközép kormánytöbbséget, mert az országnak a koronavírus-járvány és az energiaárak válsága közepette sürgősen működőképes kormányra van szüksége, és rá akarnak cáfolni azokra a vádakra, amelyek szerint az USR egy felületes, éretlen párt, amely csak bírálni tud, de elmenekül a felelősség elől – magyarázta Cioloș.

    Leszögezte: az USR nehéz helyzetben vállalja a kormányzás felelősségét, és azt reméli, hogy partnerei is – az államfő által is emlegetett – felelős hozzáállással viszonyulnak a kormányalakításhoz. Cioloș azt állította: szerda este – a Cîțu vezette ügyvivő kormány ülése után – fognak egy első, pártelnöki szintű megbeszélést megszervezni a PNL-vel és az RMDSZ-szel.

    Arra az újságírói kérdésre, nem tart-e attól, hogy Iohannis „áldozati miniszterelnökként” bízta meg a kormányalakítással, Cioloș azt mondta: a maga részéről komolyan veszi a felkérést.

    Az „áldozati kormányfő” kifejezés arra utal, hogy az államfő rákényszeríthet egy „ellenséges” összetételű parlamentet is az általa preferált miniszterelnök-jelölt beiktatására, ha a törvényhozók többsége el akarja kerülni a parlament feloszlatását. Miután az első jelölt kormányának nem szavaznak bizalmat a parlamentben, jöhet a „valódi” jelölt, akit a parlament „kényszerűségből” elfogad. Romániában ugyanis az államfő akkor írhat ki előrehozott választásokat, ha a törvényhozás két egymást követő alkalommal elutasítja az általa megbízott miniszterelnök-jelölt kormányának a beiktatását.

(Forrás: MTI)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu