Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. február 29., 07.49

„Együttműködés csak az RMDSZ ernyője alatt!”

2012. október 30., 09.00 Kedd

Az erdélyi magyar pártok közötti szövetség egyelőre nem fog összejönni, mert nincsen hogyan.

„Azzal egyetértek, hogy beszélő viszonyban kell lenni mindenkivel, de itt elsősorban nem az RMDSZ-nek, hanem a Szövetségen kívüli csoportosulásoknak kell keresniük az együttműködés lehetőségét velünk, és ennek a végcélja az kell hogy legyen: az RMDSZ-en kívüli pártok fogadják el az egységes politikai képviselet gondolatát, más szóval azt, hogy közös ernyő alatt dolgozzunk – jelentette ki Markó Béla szenátor az Erdélyi Magyar Televízió Többszemközt című műsorában.

Az RMDSZ volt szövetségi elnöke úgy értékelte, a magyar szervezeteknek nemcsak Bukarestben, hanem Budapesten és Brüsszelben is egységes véleményt kell képviselniük, és ehhez egységes ernyő szükséges. Ezen belül lehet veszekedni, vitatkozni, kialakítani a közös véleményt, erről szólt és szól ma is az RMDSZ – szögezte le.

Markó Béla úgy fogalmazott, egyes magyarországi politikai pártok is le akarják gyúrni a torkunkon a többpártrendszert, ami nagyon szép, mert a demokrácia többpártrendszer alapján működik, de épp azok mondják nekünk ezt, akik már-már az egypártrendszer felé nyomják a dolgokat, hiszen az a sok dicsekvés a kétharmaddal nem biztos, hogy a többpártrendszerről szól, hanem lehet, hogy valami másról – mondta.

Markó Béla nagy butaságnak nevezte azt az érvelést, miszerint esély lenne arra, hogy két magyar szervezet is bejusson a román parlamentbe. Az rendben van, hogy beszélő viszony, párbeszéd van, de ha valaki azt hiszi, hogy kitör a többpártrendszeri boldogság, az nagyon téved, vagy lehet, hogy kitör, de akkor ez azt jelenti, hogy a magyarság nem jut be a parlamentbe. Most is hallom azokat a spekulációkat, hogy két magyar szervezet is bejuthat. Én ennél nagyobb butaságot rég nem hallottam. Egy szervezet is csak akkor jut be, ha megszerzi a romániai magyar szavazatok elsöprő többségét, arról szó sincs, hogy két szervezet is bejusson. Toró T. Tibor annyi mindent állított az elmúlt huszonvalahány évben, hogy ez is elfér az állításai között, de erről nincsen szó – tette hozzá Markó Béla.

Markó Béla ugyanakkor arra figyelmeztetett, nemcsak a szórványmegyékben, hanem a tömbmagyar vidékeken való párhuzamos jelöltállítás is veszélyes a magyar parlamenti képviseletre nézve.

„Azzal is probléma van, ha a tömbmegyékben, a Székelyföldön az RMDSZ-szel szemben ezek a pártok indítanak jelölteket, hiszen lehet, hogy Maros, Kovászna vagy Hargita megyében nem tudnak annyi szavazatot elvinni, hogy az RMDSZ-t ott megfosszák mandátumoktól, de összességében így kevesebb szavazata lesz az RMDSZ-nek, és a szórványban nem jut a visszaosztásból. Winkler Gyuláéknak abban nincsen igazuk, hogy ők csak arra hívták fel a figyelmet, a szórványban való párhuzamos jelöltállítás veszélyes. Nem! Minden ellenjelölt-indítás veszélyes, és különösen a szórványra nézve. A tömbmagyar vidékeken az ellenjelöltek elvihetnek néhány száz vagy ezer szavazatot, ezzel pontosan egyik szórványmegyében, Hunyad vagy akár Kolozs megyében ütik ki a magyar jelöltet. A dolgok összefüggenek – mondta.

Markó Béla egyértelművé tette: a pártok közötti együttműködés tekintetében az RMDSZ-ben megvolt a szándék, az akarat és a cselekvés is. „Annak idején az európai parlamenti választásokon összefogtunk, és így lett Tőkés László RMDSZ-es európai parlamenti képviselő. És utána mit csinált? Utána az volt a legfőbb dolga, hogy ott ütötte-verte az RMDSZ-t, ahol csak tudta, és többnyire csak ezzel foglalkozott. Teljes tisztelettel mondom, nem tudom, hogy egyebet kivívott volna nekünk, mint azt, hogy most úgy néznek ránk Brüsszelben: ezek csak hárman vannak, és ők sem tudnak egyetérteni. Jöjjenek tehát az RMDSZ-be, egyénileg vagy csoportosan, platformként, áramlatként ajánlják fel a hozzájárulásukat. Ilyen összefogásra van szükség!” – hangsúlyozta Markó Béla az ETV-ben.

(Transindex)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: bolsevik / Szerda, 2012. október 31., 13.26 Válaszoljál rá!

Amilyen vehemensen támadja markó (kun) béla a fideszt, olyan könyen lehet következtetni , ki is az õ gazdája, szimpátiája a határon tul: az mszp és a többi bal-liberális bagázs. Azért háborog a két harmad ellen is, mert aznekik a vesztük. A lenin hasonlóság pedig nem véletlen.

Hozzászólt: Bandi / Szerda, 2012. október 31., 09.26 Válaszoljál rá!

Talan jobb is lenne, ha a magyarok nem lennenek kepviselve a roman parlamentbe. Egesz biztosan az eredmeny ugyanaz mint mostanaban! A nyereseg az,hogy a tobbsegiek nem mutogatnanak ujjal,mi is ugyanolyan korruptak vagyunk mint ok! (Amiben sok igazsag van)

Hozzászólt: 6:3 / Szerda, 2012. október 31., 03.26 Válaszoljál rá!

6:3=2
Két magyar párt vesz részt a választásokon, az MPP nem indul.
Mindkét pártnak van esélye bejutni a parlamentbe, az RMDSZ biztos bejut, az EMNP talán.
Akinek nem szimpatikus az RMDSZ vagy autonómiát akar, az szavazhat az EMNP-re. Ennyi.

Hozzászólt: Kész Átverés / Kedd, 2012. október 30., 22.16 Válaszoljál rá!

EMNP:
6:3 - Minden magyar nyer!

Leforditva
6:3=0 - Minden magyar veszit (nyel)!
6 százalék magyarság
3 magyar párt
0 képviselet

Hozzászólt: Kun Béla / Kedd, 2012. október 30., 21.17 Válaszoljál rá!

@pistukám:
A baj nem a Népfrontos nyitott, széles társadalmi tömegeket megmozgatni kívánó mézesmadzaggal van, hanem a mögötte megbúvó rendkívűl szígorú kommunista pártfegyelemmel. Az RMDSZ is ugyanazt teszi mint a kommunista pártok: csak saját magát és a pártvezetés ideológiáját tartja legitimnek. Minden más kiátkozandó és osztályellenes.
Ugyanazok, akik most csábító szirénhangon hívják vissza a PÁRTBA a renitenskedőket, ugyanők űzték is el az RMDSZ-ből az autonómiát kellemetlenűl sokat emlegető Reform tömörülés tagjait, azokat akik ma a Néppárt gerincét alkotják.

Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2012. október 30., 19.07 Válaszoljál rá!

November 17-én Pécskán Klebelsberg-nap. A téme: Klebelsberg és a kisebbségek.
Minden érdeklődőt szívesen látunk!

Hozzászólt: Szalontai / Kedd, 2012. október 30., 15.36 Válaszoljál rá!

Szalontainak: Az én nevem László!

Hozzászólt: Szalontainak / Kedd, 2012. október 30., 15.21 Válaszoljál rá!

Szalontai,ugye te vagy a Tivadar?

Hozzászólt: deákné / Kedd, 2012. október 30., 14.15 Válaszoljál rá!

aradikám , csöbörből vödörb-ö

Hozzászólt: aradi / Kedd, 2012. október 30., 11.49 Válaszoljál rá!

Én mindenképp az EMNP-ra fogok szavaznzi!

Hozzászólt: Szalontai / Kedd, 2012. október 30., 11.42 Válaszoljál rá!

Hogy szavazzak én az rmdsz-re, hogy bízzam az érdekképviseletemet egy olyan szövetségre, mely eltávolított a soraiból, mondván, hogy túlságosan magyar vagyok?

Hozzászólt: Pistukám! / Kedd, 2012. október 30., 10.48 Válaszoljál rá!

Ha mindenki, aki összefogásra buzdít egy ( jó) cél érdekében, az kommunista, akkor Jézus is az volt. Sokan, sokan, kivéve a volt pécskai alpolgármestert, Pistukám, aki mindíg a széthúzásra törekedett.

Hozzászólt: Kun Béla / Kedd, 2012. október 30., 10.40 Válaszoljál rá!

Lenin elvtárs!
Ön ismét feltalálta a Hazafias Népfront intézményét!
"Jöjjenek tehát az RMDSZ-be, egyénileg vagy csoportosan, platformként, áramlatként ajánlják fel a hozzájárulásukat. Ilyen összefogásra van szükség!"
Szinte szó szerint ugyanezt mondták Rákosiék 1954-ben.
"A Hazafias Népfront (rövidítve: HNF) sajátos társadalmi szervezet volt 1954 és 1990 között, amelynek célja "a magyar társadalom valamennyi osztályának, rétegének összefogása" volt. Az akkori politikai rendszer minden elemét, az MSZMP-t, a tömegszervezeteket, valamint a társadalmi és kulturális szervezeteket egyesítette. Ezáltal kívánták politikai szerephez juttatni a (kommunista) párton kívüli állampolgárokat."

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Hazafias_N%C3%A9pfront

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu