Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. október 01., 03.11

„Elfogadhatatlan egy olyan referendum, amely nincs összhangban az alkotmánnyal”

2012. július 12., 07.00 Csütörtök

Mark Gitenstein, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete szerint elfogadhatatlan, hogy a július 29-i referendumot olyan törvény szerint szervezzék meg, amely nincs összhangban az alkotmánnyal, mert ezzel készakarva „nagyon veszélyes alkotmányjogi válságot” okoznának. 

Ugyanakkor az amerikai nagykövet hangsúlyozta: mind a miniszterelnök, mind az ügyvivő államfő megerősítette nyilvános vállalását, miszerint tiszteletben tartják az Alkotmánybíróság minden döntését. „Victor Ponta kormányfő megerősítette ezt a vállalást azzal, hogy a parlamentet kérte fel a cselekvésre. Bízom benne, hogy Crin Antonescu ügyvivő államfő hasonlóan jár el, és olyan referendumtörvényt hirdet ki akkor, amikor az asztalára kerül, amely összhangban áll az Alkotmánybíróság döntésével” – fűzte hozzá Gitenstein.

Ugyanakkor Gitenstein úgy véli, „ha nyilvánvalóvá válik, hogy a parlament nem akar, vagy nem tud azonnal összeülni és cselekedni, akkor a kormánynak azonnal intézkedéseket kellene hoznia, hogy biztosítsa: a referendum szervezése és lebonyolítása teljes mértékben összhangban van az Alkotmánybíróság népszavazásról szóló döntésével”.

Az Alkotmánybíróság kedden úgy döntött, a népszavazásról szóló törvény 10-es cikkelyének módosításáról szóló törvény akkor alkotmányos, ha biztosítja az állandó választói névjegyzékben szereplő polgárok többségének részvételét a referendumon.

A kormány szerdai ülésén Victor Ponta miniszterelnök közölte: a két házelnöknek küldött levelében javasolta egy rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását, amelyen a referendumról szóló jogszabályokat összhangba hoznák az Alkotmánybíróság döntésével. Mint mondta, a referendum lebonyolításának módjáról a parlament dönt.

(Mediafax)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: bandinak / Csütörtök, 2012. július 12., 13.09 Válaszoljál rá!

MINDIG AZ ÉRDEKEK DÖNTENEK! Az USA és az EU sem örül, ha valaki az ö érdeküket keresztezi. A mi államelnökünk pedig már BIZONYITOTTA, hogy nem fogja az Ő érdeküket keresztezni. Miért kellene tehát lecserélni? (az Ő szemszögükből)

Hozzászólt: Bandi / Csütörtök, 2012. július 12., 11.12 Válaszoljál rá!

Ez az amerikai uriember nyiltan Basescu parti!!--Sosem hallottam ilyen kategorikus megnyilvanulast tole,meg akor sem,amikor elnok-kormanyfonk kijelentette,osszevont valasztasok lesznek novenberbe,ami azutan kiderult hogy erosen alkotmanyellenes.--Van meg egy 306 meternyi(Independenta) hajoravalonyi torvenykijatszas,a kormany surgossegi torvenyei,fizetescsonkitasok,nyugdijcsonkitasok S T B!--Kerdeznem Gitenstein nagykovet urtol--akor miert nem vette vedelmebe a roman nepet,megmentve a megnyomoritastol?Vagy netan neki is valmilyen szemelyes erdeke fuzodik a levitezlett kormanyhoz?????????

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu