Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. október 30., 17.42
https://www.facebook.com/RMDSZ/

Elhunyt Radu Vasile volt kormányfő

2013. július 03., 23.07 Szerda

Radu Vasile volt parasztpárti kormányfő a keddről szerdára virradó éjszaka 71 éves korában elhunyt. Vastagbélrákban szenvedett, három évvel ezelőtt megműtötték, mind hazai klinikákon, mind külföldön kezeltette magát.

Radu Vasile 1998 áprilisa és 1999 decembere volt kormányfő, a PNŢCD színeiben. Radu Vasile 2000 és 2004 között Argeş megyei PD-szenátor volt, 2004. február 2-án a PD javaslatára a szenátus alelnöki tisztségébe választották.

Politikai karrierje a PNŢCD-hez kötődött, melynek főtitkára volt, és tagja volt a Vezetőségi Bürónak is.

Radu Vasile ugyanakkor a bukaresti Közgazdasági Akadémia (ASE) tanára volt.

Victor Ponta kormányfő mély sajnálatát fejezi ki Radu Vasile volt kormányfő halála miatt – áll a kormány szerdán kiadott üzenetében.

„Súlyos veszteséget jelent Románia számára Radu Vasile volt kormányfő halála, aki hosszú szenvedés után hunyt el. Radu Vasile markán személyisége volt a forradalom utáni időszaknak, a tranzíció nehéz időszakában vezetve kormányfőként Romániát. A kormány és az én nevemben őszinte részvétemet nyilvánítom a családnak” – áll a Ponta kormányfő nevében kiadott üzenetben.

„Mély sajnálatomat fejezem ki Radu Vasile halála miatt. Jó kormányfő volt egy olyan rendkívül nehéz időszakban, amikor Románia a fizetésképtelenség küszöbén állt. A kormányfő azonban megtalálta az erőt, és elég bölcs volt ahhoz, hogy igent mondjon olyan programokra, melyeket ma is használunk, vagy pedig használni fogunk” – fejtette ki szerdán Traian Băsescu államelnök, aki szállítási miniszter volt a Radu Vasile-kormány idején.

„Ma, bár mindannyian autópályákat akarunk, tudnunk kell, hogy Radu Vasile jóváhagyása nélkül az országutak a forradalom előtti állapotban maradtak volna” – fejtette ki Băsescu.

„Radu Vasile megjelölte saját korszakát, de az utána következő korszakot is azzal a bátorságával, hogy igent mondott egyes minisztereknek, akik projekteket javasoltak” – tette hozzá az államelnök.

(Mediafax)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Nagy István / Szombat, 2013. július 06., 21.21 Válaszoljál rá!

Tévedésem nem tévedés.
Orbán Viktor és Radu Vasile megállapodása nélkül a szobor talán még mindig a várban lenne.
A később történtek e megállapodáshoz képest eltörpülnek.

Hozzászólt: Matekovits Mihály / Csütörtök, 2013. július 04., 22.56 Válaszoljál rá!

Tévedsz Pista, a két miniszterelnök csak a kikerülésről állapodott meg, elvben. A kikerülés gyakorlati részét átutalták a két igazságügy miniszternek, (Vasile Stoica és Dávid Ibolya) akik a következő héten (úgyis) találkoztak. A mai helyre való felállítás eldöntése, az egy késöbbi történet, akkor már egyikük sem volt miniszterelnök.

Hozzászólt: Nagy István / Csütörtök, 2013. július 04., 20.20 Válaszoljál rá!

Zala György Szabadságszobra azért kerülhetett ki az aradi várárokból mostani helyére, mert Radu Vasile ebben állapodott meg Orbán Viktorral 1999. nyarán Marosvásárhelyen!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu