Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. február 27., 22.47

Erdély 2020 – konkrét gazdasági-fejlesztési terv az erdélyi magyar emberek jólétéért

2012. január 20., 19.56 Péntek

Kelemen Hunor szövetségi elnök és Winkler Gyula európai parlamenti képviselő a sajtó számára ismertette az „Erdély 2020” című, a Szövetség gazdaságélénkítő és fejlesztési tervét.  

Az RMDSZ Gazdasági Tanácsa 2011. december 16-án, Sepsiszentgyörgyön döntést hozott egy erdélyi fejlesztési stratégia és terv megalkotásáról 2012. első felében, amely konkrét munkaprogramot tartalmaz. 

„A 2014. és 2020. közötti időszakra nagyon fontos, hogy olyan terv, olyan stratégiája legyen a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, amely választ ad a magyar közösség elvárásaira. Azt láttuk, azt tapasztaltuk, hogy a gazdasági válság alatt az emberek prioritásai teljes egészében megváltoztak. Első helyen a munkahelyek, második helyen a bérek, nyugdíjak, állnak, majd a létbiztonság, a gazdasági és szociális biztonság következik. Ezért mi elkezdtünk egy olyan munkát, amely 2012. második felére egy nagyon komplex és nagyon konkrét cselekvési tervben teljesedik ki, amelyet az országos programba építünk bele. Ugyanis a Román Kormány elkezdi a konzultációt ebben az évben a 2014-2020. közötti időszak gazdasági stratégiájának a kidolgozására, ezt 2013-ban kell leadni Brüsszelben, majd ennek a stratégiának a mentén használja fel Románia az európai uniós forrásokat. Mi ehhez kívánunk hozzájárulni, ezért az Erdély 2020 nem álmokról szól, hanem a konkrét tervekről. Arról, hogy hány kilométer utat kell építeni, arról, hogy milyen intézményeket, milyen vállalkozásokat kell fejleszteni, hogy az agrárpolitikában milyen beruházásokra és stratégiákra van szükség. Ezért elkezdtünk egy olyan konzultációt, amely egyrészt a szakemberekkel, másrészt a helyi közösségekkel történik Erdély minden olyan megyéjében, ahol RMDSZ-szervezet van, ahol magyar emberek élnek” – ismertette a Szövetség fejlesztési tervét Kelemen Hunor. Hozzátette, az már tudott dolog, hogy 2014. és 2020. között a fejlesztésre szánt összegek 30 százalékban Európai Uniós forrásokból, 70 százalékban pedig hazai (települési, megyei és országos) költségvetési forrásokból származnak majd. „Ahhoz, hogy mi hatékonyan tudjuk lehívni az uniós forrásokat, pontosan kell tudnunk, hogy az erdélyi embereknek mire van szükségük. Az Erdély 2020 tehát egy olyan terv, amely reális szükségletekre ad megvalósítható válaszokat” – összegezte a szövetségi elnök.

Kelemen Hunor bejelentette, az Erdély 2020 munkacsoportját Winkler Gyula európai parlamenti képviselő koordinálja, aki elmondta, ebben az időszakban az Európai Unió intézményei már a 2014-2020. közötti időszak költségvetésén dolgoznak, most készül az új agrárpolitika, amely számunkra kulcsfontosságú, és most készül az új regionális fejlesztési politika is. „Ezek a lényeges változások késztették a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget arra, hogy a saját erdélyi magyar és általánosan erdélyi prioritásokat megfogalmazzuk, és egy olyan gazdasági tervet készítsünk, amely az erdélyi magyarok szülőföldön való boldogulását és jólétét eredményezze. Fejlesztési tervről van szó, nem csupán egy stratégiáról, tehát nem csak alapelveket rögzítünk, hanem a következő hónapok konzultációja után egy konkrét, adatokat, számokat és pénzösszegeket tartalmazó tervet tudunk letenni az asztalra” – mondta el Winkler Gyula.

Az RMDSZ Gazdasági Tanácsa ma tárgyalt az Erdély 2020 fejlesztési terv munkaanyagáról, az év végéig pedig folyamatosan elemzik a konzultáció során beérkező adatokat.

Az Erdély 2020 fejlesztési terv munkaanyaga elérhető az RMDSZ honlapján (www.rmdsz.ro).

Kelemen Hunor szövetségi elnök és Winkler Gyula európai parlamenti képviselő nyilatkozatait az alábbi linken érik el mp3 formátumban.
http://www.rmdsz.ro/sajtoszoba/hir/erdely-2020

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu