Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. február 27., 23.08

Feljavították a chilei Gemini teleszkóp „szemét”

2012. január 20., 20.17 Péntek

Egy dél-amerikai teleszkópot új készülékekkel szereltek fel, így képei világosabbak és tisztábbak, mint valaha.

A Gemini South teleszkóp (GeMs) olyan új készüléket kapott, amely csökkenti a földi atmoszféra okozta elmosódást. A Föld légköre szép naplementéket hoz létre, azonban a meleg és hideg gázok mozgása miatt a távoli csillagászati célpontok vizsgálatát igazi kihívássá teszi. Az adaptív optikával azonban a csillagászok tökéletesíteni tudják a felvételeket és kiküszöbölik ezt a zavart.

Számos obszervatóriumot szereltek már fel ilyen rendszerrel, azonban a Chilében található Gemini South teleszkóp új szintre emeli az adaptív optika fogalmát.

A Gemini hét tagország – Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Chíle, Ausztrália, Brazília és Argentína – együttműködése. Néhány támogatója abban reménykedik, hogy az új rendszer segít növelni a teleszkóp tudományos termékenységét – írja a Nature. A hasonló méretű, egyéb obszervatóriumokhoz – mint Subaru, Keck és VLT – képest, a Gemini jelentősen kevesebb tudományos publikációt eredményezett évente 2005 óta. Azonban az úttörő, új optikai rendszer ezen változtathat.

Mint számos hasonló rendszer, a Gemini adaptív optikai rendszere (Multi-conjugate Adaptive Optics System) sem a szerencsére támaszkodik, ami a mérések kalibrálásához szükséges ideális csillagot prezentálja, hanem lézereket alkalmaz saját „csillagok” előállítására. A GeMs azonban nem csak egy iránycsillag méréseit használja, hanem optikai rendszerével négy csillagot helyez el látómezejének sarkaiban, és egyet középen.

A lézer iránycsillagok elmosódása és változása lemérésével a csillagászok fel tudják mérni a turbulenciát, ami miatt a távoli források és csillagok pislákolnak, és ezeket a torzulásokat el tudják távolítani az adatokból. Az eredményképpen létrejövő képek jelentős előrelépést mutatnak a korábbi, felszínen készített képekhez mérten.

A Gemini kutatói szerint az új készülékkel az obszervatórium fotói „Hubble_minőségűek”, ami hatalmas előrelépés a Földön ragadt teleszkóp számra. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a Gemini South feleslegessé tenné az űrobszervatóriumok munkáját. Amellett, hogy a csillagok pislákolását előidézi, a földi légkör blokkolja a fényt az ultraibolya hullámhosszon és néhány infravörös sávon. Azonban az univerzum néhány legérdekesebb folyamata csak ezen hullámhosszokon látható, amelyeket a felszínről nem lehet megfigyelni.

Emellett az adaptív optika a látható tartományban sem kezeli nagyon jól a fényt, így a Gemini nem készít majd olyan gyönyörű optikai képeket, mint a Hubble. Azonban azokon a hullámhosszokon, amelyeken az adaptív optika működik, a GeMS kimagaslik.

A Gemini teleszkóp új optikája segíthet kikövezni az utat a jobb minőségű képek előtt a csillagászat minden területén, úgymint csillagevolúció és – születés közeli galaxisokban, fekete lyukak, valamint távoli galaxisok összetétele és mozgása. A GeMS emellett pontosabb megfigyeléseket végezhet a marsi és jupiteri időjárás tekintetében a Föld felszínéről.

(hirado.hu/Space.com)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu