Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. december 06., 23.15
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Frunda: elérkezik a pillanat

2009. november 01., 01.00 Vasárnap

Elérkezik Romániában is a pillanat, amikor az államelnök vagy a kormányfő nem román, hanem más nemzetiségű lesz, jelentette ki Frunda György szenátor, aki kétszer indult az államelnöki választásokon a Szövetség képviseletében.

Frunda szerint Kelemen Hunor, az RMDSZ jelenlegi államfőjelöltjének helyzete különbözik attól az 1996-os helyzettől, amikor ő indult az államelnöki választásokon az első magyar jelöltként.

„A román szélsőséges körök szentségtörésnek tartották a jelölésemet, a lakosság pedig kuriózumként kezelte. Az eredmény két szempontból volt jó: egyrészt elkezdtem eme pszichológiai fal lebontását, amely elválasztja a magyarokat a románoktól, másrészt pedig bevezettem a román kollektív mentalitásba annak a lehetőségét és szükségességét, hogy az RMDSZ kormányon legyen. Mindkettő sikerrel járt. Ezt átvette Markó Béla, és tovább folytatta, és ezt teszi Kelemen Hunor is” – fejtette ki Frunda.

Úgy vélte azonban, hogy Kelemen Hunor sokkal nehezebb helyzetben van a korábbi évek államelnöki választásaihoz viszonyítva, mivel 2009-ben a figyelem az első három esélyes jelöltre irányul.

Frunda hangsúlyozta azonban, hogy az RMDSZ jelöltjének meghatározó szerepet játszhat a választásokon.

A szenátor kifejtette még, azt szeretné, hogy az RMDSZ által ezután jelölendő jelöltek minél több szavazatot gyűjtenének.

„Hiszem, hogy elérkezik Romániában is az a pillanat, amikor az államelnök vagy a kormányfő nem román, hanem más nemzetiségű lesz. Ez egy természetes dolog, és meg kell történnie. Ez nem csak az illető személy kompetenciáit bizonyítaná, hanem azt is, hogy Romániában a nemzeti kisebbségek közösségeinek képviselői vezetni képesek a román társadalmat. Ebben a helyzetben van Kelemen Hunor, Klaus Johannis, és még néhányan” – állította Frunda.

(Mediafax)
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Fehérember / Hétfõ, 2009. november 02., 19.22 Válaszoljál rá!

Hogy lesz vagy nem lesz Johannisból kormányfő, az a jövő titka. Fogadni lehet rá. Viszont az bizonyos, hogy egyes körök nagy üzletet szimatolnak. Nem mindennapi üzletet...
Úgy érzik, ezzel sok időre (ha nem vagyunk észnél) levehetik a napirendről a székely-magyar autonómia kérdését. Johannis segítségével!
De mi, ugyebár, mindig észnél vagyunk!

Hozzászólt: Szövérdfi-Szép Zoltán / Hétfõ, 2009. november 02., 15.58 Válaszoljál rá!

Hol van a szerbeknél autonómia?

Hozzászólt: Kovács Attila / Hétfõ, 2009. november 02., 11.12 Válaszoljál rá!

Ahhoz hogy Romániában ne román nemzetiségű legyen az államfő legalább olyan mértékű bukásra lenne szükség mint azt a szerbeknél láttuk.
Lám ott is lett autonómia.Pedig húsz éve még ők voltak a rettenthetetlen partizánok.Több érdekes folyamat is zajlik ott ami elgondolkodtathatná a románokat.

Hozzászólt: Az biztos / Hétfõ, 2009. november 02., 10.05 Válaszoljál rá!

De Kelemen Hunorból sem államelnök, az tutii.

Hozzászólt: Szövérdfi-Szép Zoltán / Hétfõ, 2009. november 02., 09.21 Válaszoljál rá!

Ki fogad velem, hogy Johannisból nem lesz miniszterelnök, bárki is nyerné meg a választásokat?

Hozzászólt: Fordítom: / Vasárnap, 2009. november 01., 19.56 Válaszoljál rá!

tanulj tinó, ükör lesz belőled.

Hozzászólt: Fehérember / Vasárnap, 2009. november 01., 19.36 Válaszoljál rá!

Egy temesvári ingyenes hetilapban (a barátomnak a városházán osztogatták) azt írják, hogy október 31-én megünneplik a Róth Ottó-féle Bánsági Köztársaság kikiáltásának a 91. évfordulóját. A lap címe: Opinia Timisoarei. A cikk szerzője: Cosmin Sorin. Mikor olvashatok tudósítást az eseményről a Nyugati Jelen hasábjain?
A cikket nincs időm lefordítani, de kiderül belőle: a román ajkúak egy részének is elege van a dümbovicai bizantizmusból. Ők ezt úgy érzékelik, hogy a legkisebb közkiadásokat is bukaresti irodákban kell jóváhagyatni — a szokásos bürokratikus és korrupciós eljárások közepette. Mi ehhez többet hozzá tudnánk tenni..
Azt látom, hogy az itt hozzászólók egy részének a történelmi ismeretei hiányosak. Húsz év alatt lett volna idő pótolni a lemaradást. Most sem késő. Ehhez nem kell provokátorként viselkedni... illetve lehet, de kilóg a lóláb.
Amint a nagy Vlagyimir Uljanov mondta, mielőtt ledöntöte volna lábáról a vérbaj: Ucsityszjá, ucsityszjá, ucsityszjá...

Hozzászólt: Besenyő / Vasárnap, 2009. november 01., 18.18 Válaszoljál rá!

Fehérember! A gyógyszereidet bevetted már? Mielőbbi javulást.

Hozzászólt: Fehérember / Vasárnap, 2009. november 01., 17.39 Válaszoljál rá!

Frunda történelmi ismeretei nagyon hiányosak, miközben helyzetértékelése is ehhez mérhető, illetve téves.
Klaus Johannis esetleges kormányfővé választása a jelenlegi Romániában az ezt indítványozó politikusok részéről profitmaximálás lesz, és egyáltalán nincsenek tekintettel arra a belföldi üzenetre, amit a nagyszebei polgármester szász volta hordoz. Amennyiben ezt tekintenék mérvadónak akkor magyar miniszterelnök mellett kardoskodnának!
Adott a történelmi párhuzam: amikor a XIX. században a román politikusok szinte puccsal a Hohenzollern-családot ültették az addig nem is létező román trónra, arra számítottak, hogy az erdélyi szászok és a bánsági svábok melléjük állnak Erdély ügyében, bármit is hoz a történelem (előrelátók voltak). A román történelmi hagyományok inkább francia uralkodócsaládot "írtak" volna elő. Az erdélyi szászok és a bánsági svábok bekapták a cumit, ki is fizették őket, bizánci módon.
Klaus Johannis arra lesz jó, hogy Romániának kijáró embere legyen Németországban, illetve az EU bizonyos államaiban. Szerintem az őt előtérbe helyezők jól számolgatnak: sok-sok milliárd euróba lehet becsülni a Johannis esetleges kormányfői megválazstását.
Ajánlom: figyeljük közösen az eseményeket. A Hohenzollern-párhuzamot pedig ne feledjük. A bizánci politika dümbovicai változata él és virul.

Hozzászólt: DarthVader / Vasárnap, 2009. november 01., 15.42 Válaszoljál rá!

A nyakára kellett volna...!

Hozzászólt: krox-nak / Vasárnap, 2009. november 01., 14.00 Válaszoljál rá!

Mar megint a labbod ujara leptem,tanar ur,latom,nem a cikrol szolo dolgot kritizaod,vadaszol ahejes irasra,

Hozzászólt: krox / Vasárnap, 2009. november 01., 13.43 Válaszoljál rá!

Mi lenne, ha ki ki Frundára vagy a magyar helyesírásra koncentrálna inkább, mint kilétemre?

Hozzászólt: Nemtudom / Vasárnap, 2009. november 01., 12.49 Válaszoljál rá!

Az elottem levokhoz szolnek,plane krox-hoz.Nem tudom kivagy,ugy gondolom,csakazert irsz mert nics mas dolgod.Nezd meg a korulottunk levo orszagokat,szlovakiat,szerbiat es ukrajnat,es asztan kritizaj.

Hozzászólt: kroxnak / Vasárnap, 2009. november 01., 12.14 Válaszoljál rá!

Kedves Krox, már annyiszor láttuk mindenféle társalkodási helyen nevét, hogy tényleg már én is kíváncsi vagyok, ki Ön? Amúgy könnyűszerrel lenyomozható, ha nem tudná...

Hozzászólt: zöld prücsök / Vasárnap, 2009. november 01., 11.32 Válaszoljál rá!

A kérdés, hogy mikor? És ha még lesz magyar e tájon?

Hozzászólt: krox / Vasárnap, 2009. november 01., 11.25 Válaszoljál rá!

Ki vagy te na, és mire fabuláltál?

Hozzászólt: na / Vasárnap, 2009. november 01., 11.01 Válaszoljál rá!

Azért a nevedet válalhatnád Pista, legalább akkor amikor fabulálsz.

Hozzászólt: krox / Vasárnap, 2009. november 01., 10.13 Válaszoljál rá!

No de ki hisz Frundának?
Ő csak átverésből jeles.
Átverő állam- és kormányfőkre márpedig akkor sincs szükség, ha nem a többségi nemzetből valók!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu