Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. február 27., 21.18

Ijesztő lejtmenet: 9 eurótagállamot minősített le a Standard & Poor’s

2012. január 15., 17.43 Vasárnap

Kilenc euróövezeti tagállamot minősített le pénteken a Standard & Poor’s, arra a véleményére hivatkozva, hogy az eddigi válságintézkedések nem elégségesek a pénzügyi problémák kezeléséhez. A hitelminősítő ugyanakkor a leminősített államadósok besorolásaira további osztályzatrontás lehetőségére utaló negatív kilátást léptetett érvénybe.

A hitelminősítő megvonta a lehetséges legjobb, „AAA” államadós-besorolást Franciaországtól – a második legnagyobb valutauniós gazdaságtól – és Ausztriától, Portugáliának Magyarországénál gyengébb, nem befektetési ajánlású besorolást adott, Németország „AAA” osztályzatát viszont megerősítette.

A nemzetközi hitelminősítő a pénteki európai és amerikai tőzsdezárások után jelentette be hivatalosan a leminősítéseket, amelyek híre azonban már órákkal korábban elterjedt a piacokon.

 

Németország tartja magát

Franciaország leminősítésének tényét az S&P bejelentése előtt nem sokkal Francois Baroin francia pénzügyminiszter is már nyilvánosságra hozta.

A Standard & Poor’s egy fokozattal „AA plusz”-ra minősítette vissza Franciaország államadós-besorolását, amelyet – 14 másik euróövezeti országéval együtt – december 5-én vett negatív kihatású felülvizsgálat alá.

Olaszország osztályzatát két fokozattal az eddigi „A” sávból a már csak gyenge befektetői „BBB plusz”-ra rontotta a cég.

A londoni idő szerint péntek éjjel közzétett teljes lista szerint az S&P két fokozattal rontotta – Olaszország mellett – Ciprus, Portugália és Spanyolország hosszú futamidejű szuverén adósságainak besorolásait, és egy fokozattal Ausztria, Franciaország, Málta, Szlovákia és Szlovénia hosszú lejáratú államadós-osztályzatait.

Portugáliát a cég az eddigi „BBB mínusz”-ról két osztályzattal a már nem befektetési ajánlású „BB” szintre sorolta vissza. Az új portugál osztályzat egy fokozattal gyengébb az S&P által Magyarországnak december végén megadott besorolásnál.

A Standard & Poor’s december 21-én az addigi „BBB mínusz”-ról egy fokozattal a nem befektetői sáv felső szélét jelentő „BB plusz”-ra minősítette át a hosszú távú magyar szuverén deviza- és forintadósság osztályzatait.

Az S&P pénteken megerősítette Belgium, Észtország, Finnország, Németország, Írország, Luxemburg és Hollandia hosszú futamú minősítéseit.

 

További osztályzatrontást helyezett kilátásba a S&P

A hitelminősítő egyben megszüntette valamennyi érintett ország negatív felülvizsgálatát, viszont a leminősített államadósok besorolásaira – Szlovákia kivételével – további osztályzatrontás távlati lehetőségére utaló negatív kilátást léptetett érvénybe.

Ciprus hosszú távú besorolásait a december 5-én bejelentett felülvizsgálat nem érintette, mert ennek az országnak a hosszú távú osztályzatai akkor már negatív figyelőlistán voltak.

Görögországra azért nem jelentett be negatív felülvizsgálatot a múlt hónapban cég, mert az akkori indoklás szerint a görög „CC” besorolás – a világ legrosszabb szuverén osztályzata – egyébként is a rövidesen bekövetkező törlesztésképtelenné válás „viszonylag magas kockázatát jelzi”.

Az euróövezeti országok közül jelenleg csak Németország és Szlovákia osztályzatainak kilátása stabil, a többieké negatív.

A Standard & Poor’s a péntek éjjeli leminősítésekhez fűzött elemzésében kiemelte: a negatív kilátások „legalább egy a háromhoz esélyt” jeleznek arra, hogy az érintett országok besorolásai még idén vagy 2013-ban ismét romlanak.

Az eurótagállamok közül az S&P most már csak négyre – Németországra, Finnországra, Hollandiára és Luxemburgra – tart érvényben „AAA” besorolást.

 

Nehezebben lehet majd pénzt szerezni a mentőmechanizmushoz

A pénteki leminősítések egyben azt is jelentik, hogy Németország maradt az euróövezeti pénzügyi mentőrendszer (EFSF) egyetlen „AAA” besorolású nagy garantáló országa. Ebből a szempontból különösen súlyos fejlemény a francia „AAA” besorolás megvonása, mivel Franciaország volt eddig az EFSF másik legnagyobb, „AAA” osztályzatú garanciavállalója. Elemzők szerint a mentőmechanizmus Franciaország leminősítése nyomán valószínűleg nehezebben – vagy legalábbis kedvezőtlenebb kondíciókkal – lesz képes finanszírozást felhajtani a piacról a gyengébb helyzetű tagállamoknak, elsősorban az Írországnak, Portugáliának és Görögországnak szánt segélycsomagokhoz.

A leminősítés indoklásában a Standard & Poor’s közölte: a tavaly december 9-i EU-válságcsúcs eredményei és az azóta elhangzott politikusi nyilatkozatok nyomán a cég véleménye az, hogy az értekezleten elért megállapodás nem hozott olyan mértékű áttörést, amelyre az euróövezet pénzügyi problémáinak teljes körű kezeléséhez lett volna szükség.

A Standard & Poor’s szerint emellett a politikai megállapodás nem nyújt elegendő további forrást, sem megfelelő működési rugalmasságot az euróövezeti mentőmechanizmusok megerősítésére, és nem biztosít elégséges támogatást a megnövekedett piaci feszültségeknek kitett szuverén adósok számára.

(hirado.hu/MTI)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu