Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. április 02., 06.16

Jogunk van használni közösségünk szimbólumait

2013. február 08., 21.20 Péntek

„A székelyeknek joguk van arra, hogy kitegyék a székely zászlót akár a polgármesteri hivatalra is. Ez a zászló a 16. század vége óta létezik és az itt élő közösség egyik legfontosabb szimbóluma. Az ország más régióiban így Bukovinában is évszázadok óta használják az ott élő közösségek a nemzeti szimbólumaikat és soha nem volt ez probléma” – jelentette ki Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, Maros megyei képviselő, a Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatón.

„ Az évszázados gyakorlatból a volt prefektus hozzáállása duzzasztott vitát, aki több mint 25 eljárást indított el a székely szimbólumok használata ellen, Hargita és Kovászna megyében. A jelenlegi törvény kimondja, hogy minden közösség használhatja nemzeti szimbólumait különböző rendezvényeken, akkor miért probléma, ha az intézményeken is megjelenik a román zászló mellett? Én soha nem hallottam, hogy az ottani román lakosokat zavarta volna a zászló. A itt élő közösség részét képezi”- mondta Borbély László. Hozzátette arról kellene beszélni, hogy esetleg hogyan lehetne módosítani a törvényt, hiszen a 1,4 millió magyar nemzetiségű román állampolgárnak joga van használni a nemzeti szimbólumait.  

A politikus elmondta, hogy a felmerülő problémákat az itt élő közösség, románok és magyarok együtt kell megoldják. A mindenkori Magyar Kormány a határon túli magyarok iránt érzett felelősségét pedig úgy tudja a leghatékonyabban érvényesíteni, ha kikéri az itt élő közösség véleményét. „Mi 1990 óta legitim módon képviseljük a magyar érdekeket mind a kormányban, mind az önkormányzatokban. Ismerjük a helyi viszonyokat így el tudjuk kerülni a nézeteltéréseket”- fejtette ki a politikai alelnök.

„Románia és Magyarország együttműködési megállapodást kötött, az RMDSZ-nek, mint a romániai magyarok legitim képviselőjének az a feladata, hogy elősegítse ezt a partnerségi viszonyt. Ezért kértük és kérjük a magyarországi magyar pártokat, hogy a pártcsatározásokat ne helyezzék át Erdélybe, és ne használják fel kampánycélokra az itt élő magyar közösséget” – mondta Borbély László.  

(RMDSZ)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Sándor / Vasárnap, 2013. február 10., 19.06 Válaszoljál rá!

Tisztelt Murvai úr,én egyetértek önnel,A.Vince valószínűleg nincs tisztába a \\\'\\\'nacionalizmus\\\'\\\'szó valódi értelmével.A makkfalvai Rmdsz-es polgármesterről csak annyit,hogy \\\'\\\'kurvábol lesz a jó feleség\\\'\\\' ahogy azt a mondás tartja.Privát véleményem a szóban forgó illetőről a következő, a megalkuvó izgágák az emberiség igazi rákfenéi.

Hozzászólt: Murvai Miklós / Vasárnap, 2013. február 10., 17.27 Válaszoljál rá!

Kedves @A.Vince!
Melyik nacionalizmus?

Hozzászólt: A.Vince / Vasárnap, 2013. február 10., 00.14 Válaszoljál rá!

RMDSZ..........egyenlo............NACIONALIZMUS

Hozzászólt: Murvai Miklós / Szombat, 2013. február 09., 00.08 Válaszoljál rá!

\"1,4 millió magyar nemzetiségű román állampolgárnak joga van használni a nemzeti szimbólumait.\"
Bezzeg 2009-ben a makkfalvai Rmdsz-es polgármester feljelentette azt az 5 MPP-s tanácsost, akik kitűzték a székely zászlót a községházára. Szerencséjükre a segesvári Törvényszék mellett működő ügyészség nem találta xenofóbnak, nemzetellenes nacionalistának illetve rasszistának a zászlót és lezárta a dossziét. Másképp az egységben az erő, meg együtt az autonómiáért jegyében beinkasszózhattak volna egy pár év ingyenkosztot.
Az ügy pikantériája, hogy a zászlót dec. 23-án tűzték ki,és \"az RMDSZ-nek, mint a romániai magyarok legitim képviselőjének\" színeiben lett polgármester pedig szabadnapját is feláldozva, dec. 24-én, a szeretet ünnepére készülve, jelentette fel bűnvádilag azokat, akiknek \"joguk volt használni nemzeti szimbólumukat\"
No comment!!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu