Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. január 26., 02.33

Június elsején választunk

Írta: · Kiss Károly
2008. március 12., 19.45 Szerda
A kormány ma kormányhatározat-csomagot fogadott el a helyhatósági választások megszervezését illetően: az első fordulót június elsején tartják, a másodikat két hét múlva, június 15-én. Kormányforrások szerint az idei választásokra kétszer nagyobb pénzalapot utaltak ki, mint a 2004-es választásokra, azaz körülbelül 66 millió lejt.

A kormány 323,74 milliárd régi lejt utalt ki négy évvel ezelőtt a helyhatósági választások megszervezésére, amelyből több mint 2000 tonna papírt szereztek be a szavazócédulák kinyomtatására, és mintegy 90 000 szavazópecsétet vásároltak.

A kisebbségek közhasznú szervezetei jelölteket állíthatnak
A szenátus hallgatólagosan elfogadta azt a törvénytervezetet, amely szerint a kisebbségek közhasznú szervezetei jelölteket állíthatnak, miután az Országos Választási Bizottsághoz (BEC) benyújtanak egy, a tagokat tartalmazó listát; a tagok számának legkevesebb 15 százalékát kell kitennie az illető kisebbség számának. A képviselők és szenátorok megválasztásáról szóló 373/2004-es törvényt kiegészítő jogszabályt a nemzeti kisebbségek több képviselője kezdeményezte; elfogadási határideje hétfőn lejárt. A jogszabály előírja még, hogy a szervezet nevében kötelező módon szerepelnie kell az illető nemzeti kisebbség elnevezésének. Az a szervezet, amely jelölteket akar állítani a választásokon, a megalakulásától számított 3 napon belül be kell hogy nyújtja taglistáját a BEC-hez. A tagok számának legkevesebb 15 százalékát kell kitennie az illető kisebbség számának. A tagok száma nem haladhatja meg az illető közigazgatási egység azon állampolgárainak számát, akik a legutóbbi népszámláskor az illető nemzeti kisebbség tagjának vallották magukat. A szenátus által hallgatólagosan elfogadott törvénytervezet a képviselőházhoz kerül, amely döntő szerv az ügyben.

HAR-KOV-i románok a parlamentbe
A szenátus hallgatólagosan elfogadta azt a törvénytervezetet, hogy a Hargita és Kovászna megyei románoknak legyen egy-egy szenátori és képviselői mandátumuk. A jogszabály, amelyet Dan Voiculescu és Gavrilă Vasilescu konzervatív párti szenátorok, valamint Daniela Popa és Petru Călian konzervatív párti képviselők kezdeményeztek, a 2004/373-as törvényt egészíti ki, és hétfőn járt le az elfogadási határideje. A mandátumokat azon párt listavezetői kapják meg, amely a legtöbb szavazatot kapta az illető megyében, de ki vannak zárva a törvényes nemzeti kisebbségek pártjai és szervezetei. A szenátusi és képviselői mandátumot a kiszabott parlamenti képviselői mandátumszám fölött adják meg a Hargita és Kovászna megyei románoknak – írja elő a szenátus által hallgatólagosan elfogadott törvénytervezet, amely a döntéshozó képviselőházhoz kerül.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu