Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 26., 15.06
Több százezres tömeg vonult Belgrád utcáira

Slota a harmadik világháború kitöréséről beszélt

2008. február 21., 19.00 Csütörtök

Belgrád központjában több száz ezer embert gyűlt össze a ma öt órára meghirdetett tüntetésre, ahol Koszovó függetlensége ellen tiltakoznak. A nap folyamán a szerb hadsereg tartalékosaiból és más feldühödött szerb fiatalokból álló tömeg megtámadott egy határállomást Koszovónál. Eközben Ján Slota a harmadik világháború kitörésév fenyeget.

Hadd hallják meg Szerbia hangját! - ezzel a szlogennel reklámozták a szerb újságok a belgrádi tömegtüntetést. A megmozdulást a kormány hirdette meg, hogy így tiltakozzon Koszovó függetlensége, és az azt elismerő országok ellen.

Ingyenes vasút és sztárok a megmozduláson

A szerb vezetők mindent megtettek hogy sokan eljöjjenek a tüntetésre. Az iskolákban ma nem volt tanítás, az állami vasút pedig ingyen szállíttatta a fővárosba a tüntetőket. A megmozduláson olyan sztárok is részt vesznek, mint Novak Djokovic teniszező és Emir Kusturica filmrendező.

A hatóságok egyébként bíznak abban, hogy a megmozdulás békés lesz, annak ellenére is, hogy Belgrádban zavargások voltak Koszovó függetlenségének kikiáltása után. A Vajdasági Magyarok Szövetsége szerint azonban rossz ötlet ilyen feszült helyzetben százezreket vinni az utcára, hiszen ekkora tömegből lehetetlen kiszűrni a rendbontókat. A VMSZ vezetője, Pásztor István ezért felszólította a szülőket és a tanárokat, ne hagyják, hogy a fiatalok kimenjenek Belgrád utcáira.

Ismét megtámadták a határátkelőt

Merdare határátkelőnél a mintegy 300 fős tüntető tömeg kövekkel dobálta meg a koszovói rendőröket, majd megpróbálta felgyújtani a határállomást. Az előző napokban több határátkelőt is hasonló módon megtámadtak odaszállított szerb fiatalok Koszovó és Szerbia határán.

Slota: Precedenst teremthet

Koszovó “elszakítása” Szerbiától olyan precedenst teremthet, amely a harmadik világháború kitöréséhez vezethet - véli Ján Slota. Élesen bírálta az Egyesült Államokat, mert a koszovói megoldással - "csatlósaival együtt" - azt éri el, hogy lángba borulhat az egész világ. Washington szerinte olyan diktátumot kényszerített a térségre, amely az 1938-as müncheni egyezményhez hasonló. Hetven évvel ezelőtt ezzel a döntéssel darabolták fel Csehszlovákiát. Megjegyezte: az amerikaiaknak Koszovóban van az egyik legnagyobb támaszpontjuk, amelynek egy, a guantanámóihoz hasonló titkos fogolytábor is része.

Nem Slota egyetlen szlovák kormánypárti politikus, aki élesebben fogalmaz a nyugat-balkáni ügyben. Például kisebbségekért is felelős szlovák miniszterelnök-helyettes egy kedd esti televíziós vitaműsorban Drogovónak, vagyis - szabad fordításban - Drogországnak, Drogföldnek nevezte a függetlenségét vasárnap kikiáltott Koszovót. A Robert Fico kormányfő pártját, a Smert képviselő Dusan Caplovicot ezért az ellenzéki szlovákiai Magyar Koalíció Pártja lemondásra szólította fel.

Pozsony tudomásul veszi a pristinai nyilatkozatot, de egyelőre nem ismeri el független országnak Koszovót.
(hírTV, FH)
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu