Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. szeptember 19., 13.23
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Lövések dördültek Tibet fővárosában

2008. március 14., 14.45 Péntek

Üzleteket gyújtottak fel a tibeti fővárosban és később lövések is hallatszottak – adta hírül a BBC brit közszolgálati médium ma.

A tibeti fővárosban napok óta tüntetnek a szerzetesek a kínai megszállás ellen. Szemtanúk szerint a biztonsági erők összecsaptak Lhászában a szerzetesekkel, akik közül többeket megvertek és őrizetbe vettek.

Egy helyi tűzoltó az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, az egyik főutcában több helyen is tűz keletkezett. A „Nemzetközi Kampány Tibetért” elnevezésű szervezet szóvivője, Kate Saunders Londonban azt mondta: a jogvédő csoport információi alapján a Barkor utcában található, „Tromszikangnak” nevezett piacon keletkezett a tűz. A szóvivő szerint a „Ramocse” templom közelében egy rendőrautó is kigyulladt. A környéket a tibeti buddhista szerzetesek legszentebb helyének tartják.

A kínai biztonsági erők körbevették a három legnagyobb kolostort is Lhászában. A kínai fennhatóság alá tartozó tibeti fővárosban már harmadik napja tart a buddhista szerzetesek demonstrációja. Az Amnesty International emberi jogi szervezet szerint a békés tüntetők ellen a kínaiak könnygázt és elektromos sokkolót alkalmaznak, sok szerzetest pedig őrizetbe vettek. A jogvédők szerint a tüntetések időközben Lhászából átterjedtek a vidéki területekre is, és két évtizede a mostani a legnagyobb tüntetéshullám Tibetben.

A Kínai Autonóm Régió szóvivője szerint azonban a kolostorokat nem zárták le és a demonstrációk kapcsán nem vettek őrizetbe szerzeteseket. A Tibetet uraló kínai hatóságok szerint Lhászában a biztonsági helyzet úgymond „stabilizálódott”.

Békés menetnek indult
A jelenlegi tibeti tüntetésekkel egy időben Indiából Lhászába indult egy több száz fős csoport, hogy békés menetükkel a kínai elnyomás és a közelgő pekingi nyári olimpiai játékok ellen tiltakozzanak. Terveik szerint várhatóan fél év múlva, az olimpia kezdetére érnek majd a tibeti fővárosba. Menetüket azonban az indiai hatóságok többször is betiltották, miután egy közös megállapodás értelmében a tibetiek India területén nem kezdhetnek akciót Kína ellen. Az indiai hatóságok ezért már legalább 100 embert vettek őrizetbe a menetből, amely újra és újra elindul.

Tibetet 1950-ben foglalták el a kínai csapatok, hogy úgymond „felszabadítsák”. A kínai hatóságok szerint ugyanis Tibet mindig is az anyaország része volt. A tibetiek szerint ellenben a terület a történelem során évszázadokon át többször is független volt Kínától.

A dalai láma egyébként már évek óta feladta a függetlenségi törekvéseket. Ehelyett valós önrendelkezési jogokért küzd a tibetiek számára. A közelgő nyári olimpiát pedig támogatja, részben azért is, mert reményei szerint az felhívhatja a nemzetközi közösség figyelmét a tibetiek elnyomására.
(FH)


Kapcsolódó hírek

Kína és Tibet egymásra mutogat
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu