Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. február 22., 02.01

Magyar Gárda-ellenes demonstráció

2008. június 08., 18.45 Vasárnap

Kisebb incidens történt az egy időben tartott Magyar Gárda ellenes demonstráción és a Trianon-megemlékezésen Nyíregyházán, ahol az egyik romaszervezeti tisztségviselőnek a Nemzeti Őrsereg négy tagja összetörte a videokameráját.

A Hátrányos Helyzetű Emberekért Alapítvány elnöke, Pongó Ernő a nyíregyházi I. világháborús emlékműnél felvételeket akart készíteni a Jobbik Magyarország Mozgalom, a Magyar Gárda és a szabolcsi Nemzeti Őrsereg által szervezett, a trianoni békekötésre emlékező rendezvény résztvevőiről, amikor az őrsereg tagjai ebben megakadályozták, s tönkretették a kameráját. A rendőrök gyorsan közbeléptek, s az ügy hétfőn a helyi kapitányságon folytatódik.

A Magyar Gárda-ellenes nyíregyházi demonstrációt a Vitéz Klub és a Zsutindo Drom Roma Alapítvány rendezte, mintegy százan gyűltek össze, nyolcvan méternyire a tér másik részén tartott Trianon-megemlékezéstől.

A gárda és a még hivatalosan be nem jegyzett, de működő Nemzeti Őrsereg tevékenysége ellen tiltakozók táblákat emeltek a magasba, amelyeken az volt olvasható: "Trianon nekünk is fájó, de ne a gárda képviselje", "Nem kérünk a gárdisták védelméből", "Nem félünk", "Elég a fasizmusból".

A rendező szervezetek képviseletében Komjáthy Attila és Kalderás Ferenc beszédeikben arra hívták fel a figyelmet, hogy - mint mondták - újjáéled a fajgyűlölet. Kalderás Ferenc úgy fogalmazott: "Ne különböztessenek meg bennünket, ne állítsák, hogy bűnözők vagyunk, s ne masírozzanak a házunk előtt félelmet keltve".

A Trianon-megemlékezés valamivel több, mint 300 résztvevője előtt beszédet mondó Vona Gábor, a Jobbik elnöke a gárdaellenes demonstrációról azt mondta: "...söpredéknek, csőcseléknek való dolog a nemzet sorstragédiájára emlékezéssel egy időben tüntetni". Kijelentette: "a következő választáson a Jobbik bekerül a parlamentbe és az első dolga lesz törvény alkotásával június 4-ét, Trianon napját, nemzeti emléknappá nyilvánítani".

(MTI)
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Murvai Miklós / Szerda, 2008. június 11., 21.01 Válaszoljál rá!

Képzelt tudósítás egy képzelt incidensről:

Ez év április 31-én a Magyar Polgári Engedetlenség Mozgalom nagygyűlést szervezett a lebontott aradi Kossuth szobor visszaállítása érdekében.
Az román adminisztráció bevezetésének évfordulójára a Nemzeti Román Föld Gárda által, összetrombitált ünneplők összetörték az őket filmező MPEM –s tudósító videokameráját.
Az MPEM békés demonstrálóit lebozgorozták, söpredéknek és csőcseléknek nevezték, mert ahelyett hogy az évfordulón velük együtt ünnepelnék a horthysta-fasiszta rendszer megdöntését, a 40.000 román halálát okozó irredentának akarnak újra szobrot állítani itt, a szent román földön.

Na, hogy hangzik? Most ki/mi ellen tiltakoznának egyesek?
VIGYÁZZUNK A KETTŐS MÉRCE HASZNÁLATÁVAL!!! – mert az egyetemes emberi jogok nincsenek sem diplomához, sem bőrszínhez, stb. kötve, ráadásul egy jogállam fő ismérve az, hogy jogállásától függetlenül, mindenkinek felelnie kell tetteiért. Mi, kisebbségiek ezt különös következetességgel kell képviselnünk, ha nem egyébért, hát azért mert minálunk egy államelnöknek a törvény nem, de alkalmazói még megengedik a cigányozás.
Egyébként tökéletesen egyetértek Zoltánnal.

Hozzászólt: Szövérdfi- Szép Zoltán / Kedd, 2008. június 10., 14.32 Válaszoljál rá!

Amíg mások jogait nem sértik, egyelőre még Magyarországon is van szólásszabadság. Itt most nem az a téma, hogy ki tüntetett vagy ki nem, hanem az, hogy összetörték a másik kameráját, ami jogtalan és amiért valószínű fizetni fognak.
Hogy mennyire íréstudók vagy tudatlanok az nem ide tartozik most, mint az sem, hogy mért.

Hozzászólt: Nagy István / Hétfõ, 2008. június 09., 06.55 Válaszoljál rá!

Fontos hír. Mindenütt nyomni kell. Van egy írásbeliséggel alig rendelkező kisebbség, amelynek megélhetési "képviselőik" önfényezésükre, és egyértelmű politikai janicsárszerepet végrehajtva utcára vonulnak, hogy megmondják a közösségromboló igazit.

Hozzászólt: Ambrozfalvi Szabolcs / Vasárnap, 2008. június 08., 19.31 Válaszoljál rá!

Ne, ne és újra ne. A jogaikkal teljesen tisztában vannak, csak kérdés, a kötelességeikkel is ennyire ponton vannak?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu