Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. február 23., 12.04

Markó: az MPP rossz döntést hozott

2008. július 25., 18.00 Péntek

Rossz döntést hozott az MPP azzal, hogy nem fogadta el az RMDSZ belső koalícióra vonatkozó ajánlatát – mondta Markó Béla szövetségi elnök, miután a két szervezet küldöttségei megegyezés nélkül álltak fel Marosvásárhelyen a tárgyalóasztaltól.

Az RMDSZ elnöke sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az MPP visszautasította az RMDSZ ajánlatát, hiszen - mint emlékeztetett - azt nem csupán a szövetség tartotta tisztességes, jó javaslatnak, hanem így vélekedett róla a közvélemény és a sajtó is.

Így értékelte az ajánlatot Tőkés László, az EMNT elnöke is, amikor a múlt hét végén Bálványosfürdőn tárgyalt az RMDSZ vezetőivel –tette hozzá. "Külön is méltányolni szeretném azt, ahogyan Tőkés László az együttműködés gondolatához viszonyult, nekünk vele és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal folytatnunk kell a párbeszédet, még akkor is, ha a Magyar Polgári Párttal nem alakult ki egy belső koalíció" – mondta az elnök, aki szerint Szász Jenő, az MPP elnöke immár másodszor akadályozza meg, hogy létrejöjjön egy teljes körű erdélyi magyar egyetértés, hiszen ugyanez történt a tavalyi európai parlamenti választások előtt, amikor az utolsó pillanatban megvétózták a közös listát. "Annak ellenére, hogy lehetőséget és időt adtunk számukra ajánlatunk elemzésére, a megfelelő döntés meghozatalára, megint rosszul döntöttek" - hangsúlyozta a politikus.

Ettől függetlenül az RMDSZ azzal a bizalommal folytatja felkészülését az őszi parlamenti választásokra, amelyet az önkormányzati választásokon kapott a magyar közösségtől – mutatott rá a szövetség elnöke, jelezve, hogy az RMDSZ a jövő héten több fontos döntés is hozni készül a kampánnyal kapcsolatosan, áttekintve a jelöltállítás helyzetét is. Az erdélyi magyar választóknak azt a tizenöt százalékát, akik a helyhatósági választásokon nem szavaztak az RMDSZ-re, ugyancsak meg akarjuk győzni, hogy érdemes az RMDSZ jelöltjeit támogatni - tette hozzá Markó Béla.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Nagy István / Szombat, 2008. július 26., 18.45 Válaszoljál rá!

Ez volt az Ön hozzászólása, kedves bill?

Ez egy olyan fórum, ahol hozzá is lehet szólni, meg a forrás megjelölésével olyan anyagokat is be lehet emelni, amelyek a hozzászóló szerint témába vágnak.
Ilyen értelemben hoztam egy újabb "közleményt", kedves bill.

Az RMDSZ megint visszautasította az MPP ajánlatát

Az RMDSZ visszautasította az MPP koalícióra vonatkozó ajánlatát, és ezzel nemet mondott az erős magyar parlamenti képviselet biztosítását célzó erőfeszítésekre – jelentette ki Árus Zsolt, az MPP egyik alelnöke, az MPP és az RMDSZ küldöttségeinek mai, marosvásárhelyi találkozóját követően. A találkozó után az MPP közleményt adott ki, megelőzve az RMDSZ-t.

Közölte, az RMDSZ elutasította az MPP ajánlatát, annak ellenére, hogy az MPP-javaslat az egyedüli járható út lett volna az együttműködésre. – Az MPP erre a javaslatra várt választ az RMDSZ-től, ennek visszautasítása pedig azt mutatja: az RMDSZ nem érti, hogy mit jelent a felelős érdekképviselet, nem érti, hogy senki se játszhat az erdélyi magyarság jobb parlamenti képviseletével – szögezte le az alelnök, aki hozzátette, döntésével az RMDSZ elszigetelődött.

Ugyanis amellett, hogy gyakorlatilag nemet mondott a romániai magyar közösség érdekeinek, szembement a hozzá közelíteni óhajtó politikai szervezetek álláspontjával is: Tőkés László, az EMNT elnöke már sok héttel ezelőtt méltányosnak és reális alapokon állónak nevezte az MPP javaslatát, Orbán Viktor, a FIDESZ elnöke pedig az együttműködésre "kiválóan alkalmasnak" tartotta a koalícióra vonatkozó elképzelést. Amit a FIDESZ-KDNP koalícióhoz hasonlított.

Az MPP által kidolgozott javaslat értelmében az MPP az őszi parlamenti választások előtt szenátusi valamint képviselőházi bejutó helyeket kért Székelyföldön az MPP-nek, mégpedig a helyhatósági választásokon elért eredmények arányában. A koalíció-listáin ily módon bejutó RMDSZ-politikusok megtarthatták volna önállóságukat, pártjuk álláspontját képviselhették volna a frakcióban, és a román parlament házában saját kezdeményezéssel is élhettek volna.

A polgármester választást elbukó – Borbély mellett az RMDSZ küldöttségében részt vett Szepessy László, a Szövetségi Elnöki Hivatal főigazgatója, Lakatos András ügyvezető alelnök és Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke. Az MPP-t Árus Zsolt és Orbán Mihály alelnökök, Ráduly Levente, a szervezet Maros megyei szervezetének elnöke, és Kulcsár Terza József jogász képviselte. Az EMNT részéről Szilágyi Zsolt, a szervezet főalelnöke volt jelen.

Rossz döntést hozott az RMDSZ azzal, hogy nem fogadta el az MPP koalícióra vonatkozó ajánlatát – mondta Szász Jenő elnök, miután a két szervezet küldöttségei megegyezés nélkül álltak fel Marosvásárhelyen a tárgyalóasztaltól. Az MPP elnöke sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az RMDSZ visszautasította az MPP ajánlatát, hisz - mint emlékeztetett - azt nem csupán ő tartotta tisztességes, jó javaslatnak, hanem így vélekedett erről a közvélemény és a sajtó is.

Külön is méltányolni szeretném azt, ahogyan Tőkés László az együttműködés gondolatához viszonyult, ezért vele és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal folytatnunk kell a párbeszédet, még akkor is, ha a RMDSZ-el nem alakult ki koalíció" – mondta az elnök, aki szerint Markó elnök másodszor akadályozza meg, hogy létrejöjjön egy teljes körű erdélyi magyar egyetértés.

Ettől függetlenül az MPP azzal a bizalommal folytatja a felkészülését az őszi parlamenti választásokra, amelyet az önkormányzati választásokon megkapott - a főleg a székelyföldi - magyar közösségtől – mutatott rá az elnök, jelezve, hogy az MPP a jövő héten több fontos döntést is hozni készül a kampánnyal kapcsolatosan, áttekintve a jelöltállítás helyzetét is.

A magyar választóknak azt a százalékát, akik a helyhatósági választásokon nem szavaztak az MPP-re, meg akarjuk győzni, érdemes minket támogatni - tette hozzá Szász Jenő MPP-elnök.

Csíki Sándor, ÁLHÍRPRESS
http://erdely.ma/hatranyban.php?id=39604

Hozzászólt: bill / Szombat, 2008. július 26., 17.58 Válaszoljál rá!

nem ertettem kristalytisztan , ez hirdetesi oszlop , vagy hozzaszolasi lehetoseg ????

Hozzászólt: Murvai Miklós / Szombat, 2008. július 26., 14.40 Válaszoljál rá!

A sikertelen tárgyalás után:

A MAGYAR POLGÁRI PÁRT KÖZLEMÉNYE

A Magyar Polgári Párt pozitívumként értékeli, hogy az őszi parlamenti választások előkészítése érdekében – többszöri szorgalmazásunk után - végre sor kerülhetett az első MPP-RMDSZ találkozóra, hiszen a Magyar Polgári Párt kiemelt fontosságúnak tartja a romániai magyar közösség képviselőinek jelenlétét Románia parlamentjében. A 2008. évi választásokon a Magyar Polgári Párt egy erős, növekvő létszámú és minőségében is javuló parlamenti képviselet létrehozása mellett elkötelezett.
A Magyar Polgári Párt tárgyaló küldöttsége ennek megfelelően egy jogszerű, célszerű, ésszerű és hatékony választási koalíció javaslatával érkezett a találkozóra. A tárgyaláson bebizonyosodott, hogy az RMDSZ nem képes átlépni saját árnyékán és továbbra is erőpolitizálást folytat: habár magukat érdekvédelmi szövetségként határozzák meg, még mindig fontosabbnak tartják pártérdekeiket, mint a magyarság érdekeit.
A Magyar Polgári Párt sajnálatosnak tartja, hogy az RMDSZ semmilyen más együttműködési javaslatról nem volt hajlandó tárgyalni, csak az úgynevezett „belső koalícióról” tett javaslatuk elfogadásáról. Mi sem jelzi jobban, hogy az RMDSZ zsákba macskát próbál eladni az erdélyi magyarságnak, mint az, hogy arra sem voltak hajlandóak, hogy kifejtsék a javaslatukra vonatkozó konkrét elgondolásaikat, ameddig a Magyar Polgári Párt nem fogadja előzetesen el azt.
A Magyar Polgári Párt álláspontja az volt, hogy először az együttműködés tartalmáról kellene megállapodni és csak utána a technikai részletekről. Addig lenne idő arra is, hogy együttesen az Állandó Választási Hatósághoz forduljunk, és hivatalos törvényértelmezést kérjünk, hogy eloszlassuk az RMDSZ értelmezési aggályait a kormányzatuk idején elfogadott választási törvénnyel kapcsolatban.
A Magyar Polgári Párt érthetetlennek találja, hogy miért zárkózott el ettől is az RMDSZ. Talán attól félnek, hogy ha a hatóságok hivatalosan is megerősítik a választási koalíciókra érvényes alternatív 6/3-as küszöb érvényességét, akkor a romániai magyarság előtt nem tudják megmagyarázni az összefogásra tett javaslatunk elutasítását. Ugyanakkor összeomlik a bejutási küszöbbel való riogatási stratégiájuk is. Az erdélyi magyarságot nem riogatni kell, hanem a magyar-magyar összefogás/pártszövetség útján erős parlamenti képviseletet kell biztosítani közösségünk számára.
A Magyar Polgári Párt továbbra is bízik abban, hogy az RMDSZ vezetői belátják: az erdélyi magyarság elvárja, hogy az eddigi, szinte az összes román párttal kötött kétes koalíciók után, talán egy magyar párttal is meg kellene állapodnia.
A tárgyalásokat tehát folytatni kell!
A Magyar Polgári Párt éppen ezért azt javasolja, hogy a jövő hét bármely napján, akár Marosvásárhelyen, akár Székelyudvarhelyen, de folytassuk az egyeztetést.

Székelyudvarhely, 2008. július 25.
a Magyar Polgári Párt sajtóirodája

Hozzászólt: Koppány / Péntek, 2008. július 25., 23.25 Válaszoljál rá!

Teljesen korrekt allaspont az MPP reszerol.

Hozzászólt: son / Péntek, 2008. július 25., 22.18 Válaszoljál rá!

Érdekes, hogy az MPP véleményét, illetve ajánlatát egy olvasói hozzászólásból kell megtudnunk... Markó B. vajon elolvasta az MPP közleményét...?

Hozzászólt: Nagy István / Péntek, 2008. július 25., 19.12 Válaszoljál rá!

MAGYAR POLGÁRI PÁRT

KÖZLEMÉNY

A MAGYAR POLGÁRI PÁRT együttműködési ajánlata
az őszi romániai parlamenti választásokra

A Magyar Polgári Párt megalakulása óta a magyar közösségi érdekek maximális érvényesülését tartja szem előtt. Ennek szellemében tette meg együttműködési ajánlatát az önkormányzati választások előtt az RMDSZ-nek, illetve kezdeményezi a választási koalíció létrehozását az őszi parlamenti választások vonatkozásában.

A 2008. évi önkormányzati választások eredményei bebizonyították: a romániai magyar többpártrendszer nem gyengíti, hanem erősíti a magyar képviseletet. Az önkormányzati választásokon folytatott demokratikus versenyt a parlamenti választásokon a demokratikus együttműködésnek kell követnie. A Magyar Polgári Párt és az RMDSZ közötti demokratikus együttműködés útja a választási koalíció.

A Magyar Polgári Párt kiemelt fontosságúnak tartja a romániai magyar közösség képviselőinek jelenlétét Románia parlamentjében. A 2008. évi választásokon a Magyar Polgári Párt egy erős, növekvő létszámú és minőségében is javuló parlamenti képviselet létrehozása mellett elkötelezett.

E célból a Magyar Polgári Párt az RMDSZ-el megkötendő választási együttműködés tekintetben azt az együttműködési formát tekinti a legmegfelelőbbnek, amely 1.) a parlamentbe való bejutást semmilyen mértékben nem kockáztatja, 2.) a megszerezhető mandátumok számát maximalizálja, 3.) a romániai magyar szavazóerőt mozgósítja és összpontosítja miközben 4.) mindkét politikai szervezet az európai politikai gyakorlat szerint megőrizheti saját identitását.

Ezen szempontokat maradéktalanul biztosító választási együttműködésnek a gyakorlati formája a választási koalíció. A választási koalíció (alianţă electorală) a 35/2008-as, az egyéni választókerületek bevezetéséről szóló törvény 2. cikkelyének 7.-ik pontja értelmében “politikai pártok és/vagy politikai szövetségek és/vagy nemzeti kisebbségek szervezetei között létrejött társulás a választásokon való részvétel céljából”. A választási koalíció ugyanakkor átmeneti jellegű, csak a választások idejére kerül létrehozásra, a lehető legtöbb mandátum elnyerése érdekében. A választási koalíció országos szinten köttetik meg, írásos megegyezés formájában.

Amint a fentiekből kitűnik, az RMDSZ-MPP közötti választási koalíció lehetőséget teremt az elnyerhető parlamenti helyek maximalizálására a romániai magyar képviselet esetében is. Az ilyen jellegű összefogás – amennyiben erre van politikai akarat -, az erők egyesítése, a szinergia elve mentén mindenképpen a magyar parlamenti képviselet erősödését, a honi magyar választók nagyobb mértékű mozgósítását eredményezi.

A Magyar Polgári Párt álláspontja szerint a választási koalíció az egyetlen kockázatmentes módja a magyar parlamenti jelenlét biztosításának. A 35/2008-as törvény 47. cikkelye 2. bekezdése c. pontjának értelmében az alternatív 6/3 – as küszöb (6 képviselői és 3 szenátori mandátum elnyerése egyéni választókerületekben, relatív többséggel) egyértelműen érvényes a választási koalíció esetében is, azaz az alternatív küszöb teljesítésével biztosított a parlamenti jelenlét. Mindezt meghaladóan, a választási koalícióra országosan leadott szavazatok az arányosság szabályai szerint további mandátumokban hasznosulnak.

Fentiek jegyében, a Magyar Polgári Párt álláspontja szerint a választási koalíció jogszerű, célszerű, ésszerű és hatékony eszköze a romániai magyarság parlamenti képviselete biztosításának illetve megerősítésének.

Ha az RMDSZ-nek értelmezési aggályai vannak a kormányzatuk idején elfogadott választási törvénnyel kapcsolatban, javasoljuk, hogy együttesen forduljunk az illetékes Állandó Választási Hatósághoz jogértelmezés céljából. Amennyiben az illetékes hatóság állásfoglalásában megerősíti a törvényben rögzített 6/3-as alternatív küszöb érvényességét a tervezett Magyar Választási Koalíció esetében is, akkor senki nem hivatkozhat utóbb jogi kételyekre. Ebben az esetben, a választási koalíció a járható biztos út.
Amennyiben az illetékes hatósági állásfoglalás kedvezőtlen, a Magyar Polgári Párt készen áll megvizsgálni az RMDSZ-el történő közös indulás egyéb módozatait is.

Marosvásárhely, 2008. július hónap 25. napján
a Magyar Polgári Párt tárgyalóküldöttsége

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu