Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. február 22., 12.33

Markó: az RMDSZ a legkiegyensúlyozottabb szervezet

2008. július 22., 14.15 Kedd

Az RMDSZ továbbra is a legstabilabb, legkiegyensúlyozottabb politikai szervezet Romániában, és ez annak tulajdonítható, hogy a szövetség valamennyi politikai ideológiát magába foglalja, de annak is köszönhető, hogy a belső reformot a fiatalítás révén hajtotta végre – jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök.

Úgy értékelte, az RMDSZ meghatározó szerepe a román politikai életben annak is köszönhető, hogy kiegyensúlyozott kapcsolatot alakított ki a román pártokkal már a kilencvenes évek elejétől, a konfliktuskezelést pedig sikerült bevinnie az utcáról a parlamentbe, és a párbeszéd útját választva sikerült számos kérdést ilyen módon megoldani. A szövetségi elnök rámutatott arra is, hogy miközben olyan, a magyar közösség számára fontos célkitűzéseket sikerült megvalósítani, mint az anyanyelvű oktatás vagy a magyar nyelv használata a közéletben, az RMDSZ jelentős módon hozzájárult az ország általános problémáinak megoldásához, és ezáltal az ország NATO- és EU-csatlakozásához is.

Előadásában az elnök bírálta Románia jelenlegi regionális felosztását, rámutatva arra, hogy a jelenlegi megyéket ezelőtt negyven esztendővel alakították ki, figyelmen kívül hagyva a gazdasági, etnikai, történelmi szempontokat. Álláspontja szerint két lehetőség van e tekintetben: kisebb megyéket kell kialakítani vagy meg kell tartani a jelenlegi megyéket és több, hatékonyabb fejlesztési régiót kellene létrehozni – hangsúlyozta.

Az új választási rendszer kapcsán elmondta, a megrajzolt egyéni körzetek biztosítani fogják ugyan az arányos képviseletet, de az RMDSZ-en kívül egyik politikai szervezet  sem tudja megjósolni, hogy mely körzetben sikerül biztosan mandátumot szereznie.

Kérdésre válaszolva, Markó Béla elmondta, hogy az RMDSZ csakis egy alapos értékelés után dönti majd el, hogy állít-e államelnök-jelöltet a jövő évi választásokon. Mint mondta, ezidáig azért volt indokolt a jelöltállítás, mivel a parlamenti választásokat az elnökválasztással egyidőben szervezték meg, így a jelölt hozzájárulhatott a szervezet programjának népszerűsítéséhez, ezúttal azonban más a helyzet.

(rmdsz.hírszerk.)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Rudolf / Szerda, 2008. július 23., 13.33 Válaszoljál rá!

Az új választási rendszer kapcsán nem jósolgatni kellene, hanem legalább is a potenciális választókat meggyőzni.
A anyanyelvű oktatás vagy a magyar nyelv használata a közéletbeni teljesítése kötelesség, ezért kaptrák a bizalmat. Az elkövetkezőkben milyen konkrét tervezetekkel próbálnak "udvarolgatni" a választók felé? Meglehetne próbálkozni olyan szlogennel, hogy "minden nyugdijjasnak egy ingyenes mobil-telefont", hogy legalább az elektromos áram fogyasztását azon tudják leadni. Mert ugye bár van olyan megyei tanácsosa, ki potyatelefont kért. (lehet ő is csak az elektromos fogyasztását kivánná azon közölni)

Hozzászólt: Deák Róbert / Kedd, 2008. július 22., 23.13 Válaszoljál rá!

Anti NI: a beteges rosszindulat amúgy árad belőled.. Jól fizetett provokátor lehetsz aki még a (becsületes) (magyar) nevét sem vállalja..

Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2008. július 22., 21.46 Válaszoljál rá!

A tények tisztelete azt kívánja, hogy közöljem: utcákat sosem számoztam!
És ha már itt vagyok megkérem kedves ellenségem, hogy sorolja föl a romániai magyar nemzetközösség autonómiájának most rendelkezésre álló eszközeit, intézményeit és az azokat működtető szervezeteket.

Hozzászólt: Anti NI / Kedd, 2008. július 22., 21.05 Válaszoljál rá!

Téved Uram, sok siker könyvelhető el a közösségi autonómia kérdésében is, csak akarni kell észrevenni. Egyes ( volt) RMDSZ-es alpolgármesterek az utcákat számozták, nyujorkizmusban szenvedve. Ez tényleg a Szervezet hibája.

Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2008. július 22., 15.49 Válaszoljál rá!

A legek szervezete csak éppen a közösségi autonómia eszközei felé vezető úton nem volt sikeres. De az utca- és intézménynévadás kérdésében is csak látszatmegoldásig jutott el.

A hivatkozott előadás egyébiránt az Országos Ifjúsági Hatóság constinesti nyári egyetemén hangzott el.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu