Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. február 23., 11.40
Ékvágás

Markó várja az MPP-seket

2008. július 28., 07.00 Hétfõ

Markó Béla kijelentette: noha az MPP-vel való tárgyalások sikertelenül zárultak, azt várja, hogy a polgári párt tagjai az RMDSZ színeiben jelöltessék magukat parlamenti mandátumra. „Az MPP-ben vannak értékes emberek is.

Várjuk őket az RMDSZ-be, vegyenek részt a jelöltek kiválasztási folyamatában. Szervezetünk nyitott azok számára, akik jelentkeznek, és részt vesznek ebben a folyamatban. Továbbra is nyitottak vagyunk” – nyilatkozta Markó Béla.

Az RMDSZ elnöke elmondta: nem lát semmi problémát abban, hogy azoknak az MPP-tagoknak, akik az RMDSZ listáin szeretnének indulni a választásokon, előbb ki kell lépniük a polgári pártból.

„Hol itt a baj? Tagjai lesznek az RMDSZ-nek, egy nagy tapasztalattal rendelkező, nagyon jól felkészült szervezetnek. Én azt hiszem, jó dolog RMDSZ-tagnak lenni” – fejtette ki.

Markó Béla Szász Jenőt hibáztatta, amiért nem született megegyezés az RMDSZ és az MPP között. Hangsúlyozta azonban: az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, és annak elnöke, Tőkés László, mindent megtett a magyarság belső koalíciójának létrejötte érdekében, éppen ezért velük folytatják a párbeszédet.

Az RMDSZ és MPP együttműködéséről szóló első megbeszélésen, július ötödikén, Marosvásárhelyen Markó Béla és Tőkés László is jelen volt. Akkor az együttműködés formájáról nem sikerült megállapodniuk. Pénteken kudarcba fulladt az MPP és az RMDSZ képviselői közötti megbeszélés.

(Mediafax-foto Gândul)
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: laikus / Szombat, 2008. augusztus 02., 00.06 Válaszoljál rá!

Az érdekvédelmi szövetség főnöksége,tagsága miért ne lehetne egy pártnak is a tagja ? Lépjenek be az MPP-be ! mégcsak ki sem kell lépni a saját érdeküket védő szövetségből.Semmi törvény ellenes , hisz csak az egyik párt a másik nem.

Hozzászólt: Murvai Miklós / Kedd, 2008. július 29., 12.53 Válaszoljál rá!

Pista!
Nincs értelme a megideológiázálásnak. Az MPP vezetősége ezzel eljátszotta a rdmsz-gel elégedetlenek bizalmát, valószínű ezzel a szavazótábora javát is. Majd kifejtem bővebben.

Hozzászólt: Nagy István / Hétfõ, 2008. július 28., 23.10 Válaszoljál rá!

Miklós azért téved, mert:
- nem az RMDSZ politikai zsarolása jött be, hanem az MPP elnöksége döntött racionáisan;
- Az MPP erkölcsi létjogosultságának a forrása az RMDSZ évtizedes balllépéseiben lakozik, amelyek ezzel a döntéssel nem sugárzódtak szét, ha úgy tetszik semmisültek meg;
- ettől a döntéstől az MPP még lehet az autonómia autentikus forrása és megvalósítója, és egyelőre még mindig a pluralizmus egyetlen alternatív megtestesítője.
Az MPP létjogosultsága nem egy választási jel alatti parlamenti választáson való indulásban lakozik, hanem a hibát hibára halmozó RMDSZ-el szembeni alternatíva felmutatásának szükségszerűségében.
Az élet nem egy elmélet, hanem a valóság maga. És ez az, amiért nem természetellenes, és nem is bizarr az MPP döntése.
A FIDSEZ nem kell az MSZP szegfűje alatt induljon, de a KDNP a FIDESZ jele alatt indult, és nem csak a KDNP!
Bentről semmit sem lehet elérni!
Most NEM egy forgatókönyvről van szó, hanem eszközökhöz való hozzáférés lehetőségéről!
Sejtem, de lehet, hogy tudom is, hogy Jenőt ki bírta jobb belátásra. Szerintem tévút az elnökségi döntéseket Jenő mindent uraló karizmájának vélni. Én hiszek abban, hogy felelős politizáló emberek racionális kollektív döntéseket képesek hozni, olyanokat is, amelyek látszólag ellentmondanak a kirakatban lévő "vezér"nek.
Én, NI ezeket így értem.

Hozzászólt: Deák Róbert / Hétfõ, 2008. július 28., 22.43 Válaszoljál rá!

Nem véletlen a mondás: fejétől büdösödik a hal...

Hozzászólt: Koppány / Hétfõ, 2008. július 28., 21.10 Válaszoljál rá!

Miert teved Murvai Miklos? Pesszimista, de helytallo a megallapitasa. Hol az MPP letjogosultsaga, ha az RMDSZ listajan szerepelteti kepviseloit? Termeszetellenes es bizarr ez. NI el tud kepzelni Fidesz kepviseloket az MSZP listajan? Pl...

Amennyiben ezt a forgatokonyvet kovetik, akkor Nagy Istvan mit lat, ha nem a belso ellenzek ujraalakulasat? Tudjuk, h bentrol mit lehet elerni. En igen... Ugy tudom, NI is tudja, van ebben tapasztalata. Akkor...?

Jenot nem az elnokseg szoritotta meg. Tudjuk, hogy ott nem lehet megszoritani. Nem folytatom. Erti NI is.

Hozzászólt: Nagy István / Hétfõ, 2008. július 28., 15.51 Válaszoljál rá!

Miklós szerintem téved.

Koppány is a belső ellenzék feléledését illetően. Nincs mi fölébredjen.

Jenőt szorították meg? Ki? Az elnökség? Vagy olyan külső erősek, akikre Ő is hallgat?

Hozzászólt: Koppány / Hétfõ, 2008. július 28., 13.41 Válaszoljál rá!

Visszafejlodesnek vagyunk tanui... Feleled az RMDSZ belso ellenzeke. Lesz megint egy aranyos kis Reform Tomorules, mely az RMDSZ "belso demokraciajat" (gyorsan idezojelbe tettem, h felre ne magyarazzak a szavaim) jeleniti meg.
Amugy Jenot megszoritottak. Ennyi a tortenet.

Hozzászólt: Murvai Miklós / Hétfõ, 2008. július 28., 12.50 Válaszoljál rá!

A politikai zsarolás bejött az rmdsznek. Ezzel megszűnt az MPP erkölcsi létjogosultsága. Szép álmokat autonómia, prularizmus meg miegymás.

Hozzászólt: Koppány / Hétfõ, 2008. július 28., 10.45 Válaszoljál rá!

No comment...

Hozzászólt: Nagy István / Hétfõ, 2008. július 28., 10.35 Válaszoljál rá!

No de ez a szöveg még a tegnap esti MPP-nyilatkozat előtt született:
Az MPP elfogadja a belső koalíciót – Közlemény
[ 2008. július 27., 22:28 ]
http://erdely.ma/dokumentum.php?id=39628

A Magyar Polgári Párt együttműködési nyilatkozata
2008. július 27.

A Magyar Polgári Párt tudomásul vette, hogy a választási koalícióra vonatkozó együttműködési ajánlatát az RMDSZ vélelmezett jogi aggályok miatt nem kívánja elfogadni, és ezen álláspontján nem is akar változtatni.

Tekintettel arra, hogy az őszi romániai parlamenti választásokon minden pártérdeken felülemelkedő közös nemzeti érdekünk a romániai magyar szavazóerő mozgósítása és összpontosítása valamint tekintettel a Magyar Polgári Párt szavazótábora parlamenti képviselete biztosításának fontosságára is,

a Magyar Polgári Párt elviekben elfogadja az RMDSZ belső koalícióra vonatkozó ajánlatát, azzal, hogy az együttműködés részleteinek rögzítésére az RMDSZ-el megkezdett szakértői tárgyalások haladéktalan folytatását, a részletes együttműködési megállapodás elkészítését és pártelnöki szinten történő aláírását javasolja.

A Magyar Polgári Párt illetékes testületei megkezdik a felkészülést a jelen döntés végrehajtására.

Székelyudvarhely, 2008. július 27.

a Magyar Polgári Párt elnöksége

Hozzászólt: Rudolf / Hétfõ, 2008. július 28., 09.18 Válaszoljál rá!

Jó a fotó! Markó Béla fejfájással küzd, vagy csak a fejét fogja, elgondolkozván az elkövetkező választási eredményeken?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu