Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. május 29., 20.56

„Maros, Hargita és Kovászna megyék életképes régiót alkothatnának”

2013. február 08., 21.30 Péntek

Maros, Hargita és Kovászna megyék életképes régiót alkothatnának – jelentette ki Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, hozzátéve, hogy javítani fognak a Szövetség által kidolgozott regionális átszervezés projektjén, amely 12-16 kisebb régiót feltételez. 

Borbély László sajtótájékoztatóján kifejtette, az RMDSZ az egyetlen alakulat, amely a területi átszervezésről szóló törvénytervezetet nyújtott be a parlamentbe, és ennek már csaknem három éve.

Rámutatott, a jelenlegi fejlesztési régiók működésképtelenek, és „pragmatikus módon” kell beszélni a témáról, leszögezve, az RMDSZ projektjét hamarosan jobbítani fogják.

„Munkába állítottuk szakembereinket, akik nagyon jók, és akik most újra elvégeznek egy statisztikai, csupán műszaki adatokra alapuló elemzést, mert meguntuk már az olyan disputákat, melyeknek semmi alapjuk nincs, sem műszaki, sem statisztikai. Csak mindegyik meg akarta mutatni, hogy ő a legerősebb a parkolóban. És lesz majd egy vetélkedő, és a legjobb település válik a régió fővárosává. Én azt szeretném, ha Marosvásárhely lenne az egyik központ, azonban nem hiszem, hogy csak érzelmileg tevődik fel itt a kérdés, nem hiszem, hogy a Székelyföld, a három megye mumusát emlegetve lehet a dolgot megbeszélni. Úgy gondolom, hogy túl kell lépnünk ezen a fázison, és pragmatikusan kell beszélnünk a dologról. Az világos, hogy a jelenlegi régiók nem működőképesek” – mondta Borbély.

Az RMDSZ-es vezető leszögezte, a parlamentbe benyújtott projektet meg lehet nézni az intézmény honlapján is, és abban 12-16 kisebb régió szerepel.

Az RMDSZ úgy gondolja, hogy Maros, Hargita és Kovászna megyék életképes régiót alkothatnának, mivel lakosságuknak összlétszáma megfelel az európai normatíváknak, és az EU egyébként is a szegényebb régiók számára küld kohéziós alapokat – tette hozzá Borbély.

Hozzáfűzte, várja, ki tudja meggyőzni az RMDSZ képviselőit műszaki érvekkel a felsoroltak ellenkezőjéről.

„Egyetlen megfelelő érvet sem láttam, csak a következőt: »ne nyissuk ki Pandora szelencéjét, hogy ne legyen botrány«. De pont azért nyert 67  százalékkal egy rendkívül erős koalíció, hogy a politikai kormányzás első évében meglegyen a politikai akarat arra, megoldjon egy ilyen problémát – de nem, hogy nehogy botrány legyen belőle. Tehát ez a probléma. A jövő hét végére mi előállunk egy másik érvvel, amely sokkal műszakibb lesz, sokkal több adatot fog tartalmazni, és lássuk, a többi pártnak mije van. (…) Mi attól félünk, hogy az átszervezés nyomán nem az lesz a gyakorlat, hogy Bukaresttől elvesznek, és a régióknak adnak, hanem az, hogy a megyéktől vesznek el, hogy a régióknak adjanak. Ez a mi félelmünk, és akkor már nem decentralizálásról beszélünk, hanem újra központosításról” – mondta Borbély.

Leszögezte még, hogy a közigazgatási átszervezést csupán az alkotmánymódosítás után lehet megvalósítani.

(Mediafax)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: tmajgx / Vasárnap, 2013. február 24., 17.33 Válaszoljál rá!

uLIb5N mlxcdofwmyps

Hozzászólt: Naomi / Szombat, 2013. február 23., 22.05 Válaszoljál rá!

hellf3 mindenkinek, le1tom Brazedlie1bf3l is "e9rte9kelnek", dagy, hogy I m Very Happy! :-)Spartacus bare1tom az a heelyzt, hogy Markf3 Be9la nem a koldussal azonos, hanem azzal aki belerfag, de e9ppen fagy koldul, csak f6ltf6nyt f6lt hozze1, hogy stedlusa legyen! Az sincs neki, eze9rt kell az f6ltf6ny, amit akkor is mage1ra vesz, mikor belekf6pik a kalapba! Elfelejti kf6zben, hogy a koldus jf3volte1bf3l futja neki f6ltf6nyre, e9s egye9b flancole1sokra, mert ha a verseiből kellett volna mege9lnie, neki me9g a koldus kalapje1ra sem jutna!Igen, megegyeztek Marosve1se1rhelyen, de nekem ez me9g nem jelent f6rf6mf6t. Egyre9szt, valamie9rt valamit csere9be szoktak adni, itt egyelőre csak egyoldalfa előny van! Me1sod sorban Borbe9lyt nem nem az MPP fogja megszavazni, hanem annak a hedvei, ha elmennek e9s te1vire1nyedtf3rf3l veze9relve fognak szavazni! Ez nem jf3 jel, mert a ve1se1rhelyi MPP vezete9se nem is olyan re9gen me9g RMDSZ volt, s he1tha UDMR is! Nehe9z ke9rde9s, e9s zsarole1sszaga van! Sze1momra ke9rde9s, hogy befogott orral mennyire leszek ke9pes arra, hogy ne a "bfcdf6s ole1h cige1nyt" hagyjam tove1bb szeme9tkedni, e9s neptuni illatokat te1mogassak aze9rt, mert nincs me1s lehetőse9g! Most ez a sle1ger, hogy a"cige1nyt ki kell csine1lni! Fogjunk f6ssze!" Ha me1r ilyen kommandf3s akcif3 ke9szfcl, akkor mondjuk csere9be nem lehetne egy tane1cselnf6ki MPP-s jelf6lt? Nem me1se9rt, csak hogy legyen sikeres a szavazf3k felvonultate1sa is! Aki hallani sem akar RMDSZ-ről az tale1n elfelejti a sze1me1ra e9rdektelen he1borfa napje1t vagy leissza mage1t be1nate1ban!

Hozzászólt: Szekely E. / Szombat, 2013. február 09., 17.40 Válaszoljál rá!

Egy álom ami lehetetlen a mai viszonyok melett.Bár érdemes lenne küzdeni érte,.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu