Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. június 01., 21.11

Médiavezetőkkel találkozott Markó

2008. február 03., 19.00 Vasárnap
Az állami intézmények közötti viszonyok zavarossága, az alkotmányos elvek, rendelkezések sorozatos megszegése és a parlament hatásköreinek folyamatos megkérdőjelezése már-már a demokratikus berendezkedést veszélyezteti - jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök tegnap, Marosvásárhelyen, az erdélyi magyar írott és elektronikus média vezetőivel, főszerkesztőivel folytatott megbeszélésén. A hagyományos, kötetlen beszélgetésen ezúttal jelen volt Winkler Gyula és Sógor Csaba, a Szövetség két európai parlamenti képviselője is.


Az RMDSZ elnöke úgy értékelte, tovább romlik a román belpolitika minősége, egyre élesebbek a pártok és az intézmények közötti konfliktusok, és egyre kisebb a konszenzus lehetősége is. Ez a folyamat azért igen aggasztó, mivel, mint fogalmazott, a mennyiség egy idő után minőséggé, veszélyes minőséggé változhat: az már látható, hogy a Parlament hatáskörének és ezáltal a népképviselet elvének megkérdőjelezése immár nem csak az államelnök mentalitása, hanem egy lassan általánossá váló szemlélet: ezt bizonyítja az is, hogy az Alkotmánybíróság egy pár nappal ezelőtt semmissé tett egy törvényt és ezáltal a szekuritate dossziéit átvilágító kollégiumot. Ez a szemlélet azt sugallja, hogy bármit csinál a parlament az nem végleges és meg lehet változtatni - mutatott rá az elnök, aki szerint ennek a helyzetnek a kialakulásáért elsősorban maga a parlament a felelős, hiszen a legutóbbi alkotmánymódosítás során született az a rendelkezés, miszerint az alkotmánybíróság döntése megfellebezhetetlen.

A zavaros belpolitikai állapotokat tükrözi, hogy lassan már az sem tiszta, hogy ki nevezhet ki egy minisztert, és hogy ki viseli a legvégső felelősséget a megszülető jogszabályokért, hiszen a törvényalkotás folyamatában is sok a viszonylagosság. Mindezek rendezése érdekében alkotmánymódosításra lenne szükség, de az RMDSZ elnökének álláspontja szerint ez ma szinte lehetetlen. Közölte, az alkotmánybírósági döntés kapcsán a napokban beszélt a kormányfővel és egyetértettek abban, hogy sürgősségi eljárással el kell fogadni egy törvényt, amely megfelelő keretet biztosítana az átvilágító bizottság további működéséhez, és amely egyben feloldaná a taláros testület által támasztott alkotmányjogi kifogásokat is. Markó Béla leszögezte: rendkívül káros, hogy a helyhatósági választások időpontja kapcsán is sok a fölösleges spekuláció, okoskodás: egyesek ugyanis abban érdekeltek, hogy későbbre halasszák a választásokat, mások az idei két választás összevonását szorgalmazzák. Az RMDSZ álláspontja egyértelmű: a helyhatósági választásokat az eredetileg megállapított periódusban, a négyéves önkormányzati mandátum lejártakor, május végén vagy június elején kell megszervezni. A Szövetség máris készül a megmérettetésre: készülnek az elemzések a jelenlegi önkormányzati képviselők munkájáról, és hamarosan kezdődik a jelölési folyamat, amelynek a szabályzat szerint március végéig le kell zárulnia. Elkészült a RMDSZ hosszú távú, 2013-ig szóló önkormányzati stratégiája is, ezt a keret-dokumentumot azonban minden régióben sajátos tartalommal kell megtölteni.

A szövetségi elnök úgy értékelte, az MPP megjelenése nem jelent újdonságot az eddigiekhez képest, annak ellenére, hogy sokan azt sugallják, egy új helyzet jött létre az erdélyi magyar politikai közéletben. Mint mondta, már 1990-ben három magyar párt versengett az RMDSZ-szel, ’92-ben és ’96-ban pedig a Független Magyar Párt szállt versenybe a szövetséggel szemben, nem sok sikerrel. Téves az az elképzelés is, amely az új magyar párt megjelenését az igazi reform lehetőségeként értékeli, mi több, az elnök álláspontja szerint a pártalapítás éppenhogy a valódi reform, az RMDSZ által elindított fiatalítás leállításának veszélyét hordozza magában, ez ugyanis nem a fiatalok, annál inkább a régiek és régiek közötti versengésnek látszik: Tőkés András vagy testvére, Tőkés László sem sorolható a fiatalok kategóriájába - mondta. Az elnök a téma kapcsán hozzátette: rendkívül furcsállja, hogy egyesek még mindig azt hiszik, hogy Traian Basescu államfő hozzájárul a magyar közélet reformjához. Ez a feltételezés merőben téves, elég, ha csak azt nézzük, hogy Basescu a legutóbb síkra szállt a koszovói megoldás, és a kollektív jogok ellen - hangsúlyozta.

Arra az újságírói megjegyzésre, miszerint az MPP-nek két „násznagya” van, Orbán Viktor és Traian Băsescu, a szövetségi elnök úgy vélekedett: Magyarország részéről rendkívül veszedelmes kísérletnek, „öngyilkos rövidlátásnak” minősül az, hogy magyarországi mintára meg akarják osztani az erdélyi magyarságot. Traian Basescu kapcsán pedig látni kell azt, hogy ő semmivel sem „szereti” jobban az MPP-t, mint az RMDSZ-t, pusztán csak keresi a közösség megosztásának és meggyengítésének a lehetőségét. - A kérdés csak az, hogy az RMDSZ-en kívüliek miért nem ismerik fel azt, hogy egyszerűen eszköznek használják fel őket. Azért - azt gondolom-, mert alapjában véve egy bizonytalan társaságról van szó, amely próbál támogatást szerezni Bukarestben és Budapesten, rángatja Orbán Viktor köpenyét, és lépten-nyomon, akkor is, amikor nem kérik, dicséri Traian Basescu államfőt, próbálnak hozzáragadni, mások vállán magasabbnak tűnni - fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Az autóregisztrációs díj kapcsán Markó Béla megerősítette: az RMDSZ nem ért egyet az adó mértékével, mi több ennek drasztikus csökkentését szorgalmazza: ennek köszönhető az is, hogy kormány elhalasztotta az erről szóló rendelet parlament elé terjesztését. Az elnök kifogásolta azt is, hogy a kormányban nem egyeztettek az RMDSZ-szel a kérdésről, és ennek tetejébe a szövetség és környezetvédelmi minisztere „nyakába akarták varrni” az egész ügyet. Az elnök úgy érvelt, a kormánynak nagyobb szociális érzékenységet kell tanusítani a kérdésben, álláspontja szerint a korlátozott anyagi lehetőségű közembernek rendkívül megterhelő az átlagban ezer eurós többletkiadás.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő a brüsszeli érdekképviseleti munka első heteiről számolt be. Mint mondta, a nemzetközi kereskedelmi és a regionális fejlesztési bizottsági tagsága révén az RMDSZ-nek számos, a magyarság számára alapvető fontosságú gazdasági kérdésbe van beleszólása. Emelett a képviselő csatlakozott a kis- és közepes vállalkozásokat támogató európai lobby-csoporthoz is, e testület révén szintén sok lényeges információ szerezhető az erdélyi magyarság számára kínálkozó gazdasági, támogatási lehetőségekről. Sógor Csaba kifejtette, reméli, Traian Basescu-val folytatott brüsszeli szóváltása kijózanítólag hatnak majd mindazokra, akik az államfő támogatására számítanak. Elmondta azt is, tevékenységében kiemelten figyel majd a Kárpátokon túli magyarság helyzetére is, ezért Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Kolozsvár és Szatmárnémeti mellett Bákóban is nyitott képviselői irodát, tervben van ugyanakkor egy kárpátaljai képviselet megnyitása is.
(RMDSZ-hírszerk.)
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu