Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. február 23., 12.29
Másképp Tusványos

Megkezdődött az erdélyi Woodstock

Írta: · Pataky Lehel Zsolt
2008. július 17., 12.00 Csütörtök
A sátorállítással tulajdonképpen már kedden megkezdődött, de hivatalosan csak tegnap délelőtt nyitották meg a 19. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort.


A néhány esztendeje már Tusnádfürdőn megszervezett, és ekként a köznyelvben „Tusványosként” emlegetett esemény „az erdélyi nyarak legrégibb és legtartalmasabb rendezvénye” – fogalmazott Sándor Krisztina főszervező, a Magyar Ifjúsági Tanács elnöke.
Az idei Tusványos jelszava: Más kép. Egyrészt azért, mert első alkalommal szervezi meg a MIT, másrészt új arculatot kívánnak adni „Erdély legnagyobb bulijának”, az „erdélyi Woodstocknak”, ahogy a tábort illetni szokták. De bármily alapos előkészítő munkát is végzett a MIT, az időjárás áthúzta a számításokat: kedd délután, illetve tegnap szinte egész nap szakadatlanul esett az eső az Olt partján.

Más képazért is a mottó, mert – idézzük Németh Zsoltot, a magyar Országgyűlés Külügyi és Határon Túli Magyarok Bizottságának az elnökét, Tusványos egyik ős-szervezőjét – valamit másképp kellene csinálni Magyarországon, Erdélyben és a magyar–magyar kapcsolatokban. Tusványos ugyanis a nemzetpolitikai kérdések megvitatásának és a magyar–magyar párbeszédnek is a színtere. Utóbbi azonban idén nemigen valósul meg, mert az RMDSZ és elnöke, Markó Béla visszautasította a meghívást – tette hozzá ugyancsak Németh Zsolt, elejét véve a találgatásoknak.

Toró T. Tibor Temes megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő (akitől a párt az év elején megvonta a politikai bizalmat), a bálványosi folyamat másik jeles személyisége szerint a szabadegyetem lényege az, hogy szabad emberek szabad akaratukból összegyűlhessenek, de ne arról beszéljenek, amiről szabad, hanem arról, amiről akarnak.

Köszöntötte a résztvevőket Albert Tibor, a Hargita megyei település új polgármestere, és a megnyitón vastaps fogadta Buzánszky Jenőt, Helsinki olimpiai bajnokát, a legendás Aranycsapat jobbhátvédjét. A veterán futballista délután tartott előadást az Olimpiai Sátorban, és ugyancsak délután rendezték meg a vitafórumot az erdélyi magyar televízió alakulásáról, illetve stagnálásáról. Rengeteg érdekesnél érdekesebb kerekasztal-beszélgetés, szabadidős program és koncert várja az érdeklődőket, de felsorolásuktól terjedelmi okokból el kell tekintenünk. A részletes program megtalálható a www.tusvanyos.ro internetes oldalon.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: szabadság / Kedd, 2008. július 22., 18.18 Válaszoljál rá!

De azért mijen jo,hogy a nagy RMDSZ mindent megtesz az ősszefogásért,a magyarok a magyarokért,akkor vajon ki is a különc,Olyan mint egy sértödött gyerek,ha nem játszátok azt amit én mondok,jo kitolok veletek el se megyek!És akkor mi van következöleg nem lesz híva,Nem ök a világ közepe nélkülük is van élet,és valószinü,hogy jobb,mert másnak nem jut eszébe egymásnak uszitani a magyarságot.

Hozzászólt: son / Péntek, 2008. július 18., 00.30 Válaszoljál rá!

Méltatlanul szegényes a beszámoló az esemény fontosságához képest.

Hozzászólt: Nagy István / Csütörtök, 2008. július 17., 12.23 Válaszoljál rá!

Örülök ennek a helyszíni beszámolónak!

A címet nem tudom hova tenni, mert az Új Magyar Szó három nappal ezelőtt A „székely Woodstock” vége címmel a szejkefürdői Székelyföldi Rockmaratonról - http://umsz.manna.ro/kultura/a_szekely_woodstock_vege_2008_07_14.html
Tusványoson keddtől szombatig koncertek is vannak naponta, amelyek azonban a kikapcsolódás lehetőségét adják a napközbeni gazdag közéleti és kulturális események után.

Sándor Krisztina a Magyar Ifjúsági Tanács VOLT elnöke, a mostani 2008. április 2-ától Bardócz Csaba.

Albert Tibor tusnádi polgármester az MPP színeiben jutott mandátumához.

Az eddigiektől eltérően Tusványos minden eseményéről részletesen beszámol a http://www.tusvanyos.ro/wordpress/ .

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu