Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. július 13., 01.10

Megrótták a hajpántügy miatt a kovásznai iskola vezetőit

2013. március 26., 19.53 Kedd

A Kovászna megyei tanfelügyelőség írásos megrovásban részesítette a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolacsoport igazgatóját és két aligazgatóját a március 15-én román nemzeti színű hajpánttal tiltakozó román diáklány ügyének "nem megfelelő kezelése" miatt.

A tanfelügyelőség emellett felmentette az osztályfőnöki feladatok ellátása alól azt a tanárnőt, aki a román nemzeti szalag levételére szólította fel a diáklányt, majd - látván, hogy nem tesz eleget a kérésnek - elvette tőle a szalagot. A tanárnő immár a román nyelvet és irodalmat sem taníthatja abban az osztályban, ahonnan az országos médiakampányt kiváltó román-magyar konfliktus kiindult - adta hírül a Mediafax hírügynökség. 

A tanfelügyelőség azt követően hozta meg az intézkedéseket, hogy az elmúlt héten alaposan kivizsgálta a székelyföldi iskolában történteket, s a konfliktus valamennyi résztvevőjétől írásos nyilatkozatot kapott.

A tanítást felügyelő szerv a kovásznai iskola feladatául szabta, hogy fordítson folyamatosan figyelmet a diákoknak a tisztelet szellemében történő nevelésére. Mint fogalmazott, ennek a tiszteletnek a nemzeti szimbólumok iránt, egymás etnikai és kulturális identitása iránt is meg kell nyilvánulnia "egy olyan multikulturális közegben, amelyben a tolerancia és a tisztelet elsőbbrendűséget érez".

A tanfelügyelőség ugyanakkor olyan intézkedéseket is sürgetett, amelyek megakadályozzák a politika beavatkozását az oktatási folyamatba, leszögezve: "bármely diáknak bármikor és bárhol jogában áll viselni a nemzeti jelképeket, ha ez a jog azzal a tisztelettel is párosul, amit a jelképek viselése szab meg". 

A román hírtelevíziók rendkívül enyhének minősítették az iskolában kiszabott büntetéseket.

A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolacsoportban azután alakult ki feszültség a román és a magyar tagozatos diákok között, hogy a magyar nemzeti ünnepen és az azt követő napokban román diákok egy csoportja széles, román nemzeti színű hajpánttal jelent meg az iskolában. Az egyik diáklánytól román nemzetiségű osztályfőnöke elvette a szalagot, amit a román sajtó úgy értelmezett, hogy a székelyföldi iskolában megtiltották a román nemzeti színek viselését.

MTI

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: zöld prücsök / Péntek, 2013. március 29., 14.45 Válaszoljál rá!

@Murvai ur. Ugy ertsem hogy most mar szabad a kokarda viselese december elsejen? Talan Szelelyfolodon, mert mashol osszevernek; vernenek csak, mert a magyar gyerekek tobbresze felti a boret (jogosan), es maskulonben is tiszteletteljes magaviseletuek (sokkal nagyobb reszben mint roman tarsaik).

Hozzászólt: zöld prücsök / Péntek, 2013. március 29., 14.39 Válaszoljál rá!

"A tanítást felügyelő szerv a kovásznai iskola feladatául szabta, hogy fordítson folyamatosan figyelmet a diákoknak a tisztelet szellemében történő nevelésére" - pedig az osztalyfonoke pont ezt probalta tenni. Ezek utan mindenrol, csak tiszteletrol nem beszelhetunk tobbet.

Hozzászólt: Murvai Miklós / Kedd, 2013. március 26., 21.53 Válaszoljál rá!

Szerintem jogos és helyénvaló a megróvás. És a felelősök örvendjenek, hogy ennyivel megúszták. Aki nem ért egyet a megróvással, az gondolkodjon el, ha egy dec.1-én provkáló magyar gyerekről parancsolták volna le a színeinket, akkor a vétkesekkel mi lett volna a teendő.
Legalább mi próbáljuk mellőzni a kettős mércét.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu