Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. december 07., 23.35
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Megtáncoltatják a 112-vel szórakozókat

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. március 29., 19.00 Szombat

Borbély Károly távközlési miniszter dévai látogatása alkalmával bemutatta az idéntől megpályázható strukturális alapok IT szektorán belüli lehetőségeit.

Összesen 383 millió euró áll a kommunikációs és távközlési fejlesztések rendelkezésére. Az első pályázati kiírás  jövő héten lép érvénybe. Ennek keretében 9 millió eurót lehet lehívni, elsősorban a szélessávú internet bevezetését szolgáló beruházások finanszírozására. A pályázó kis- és középvállalatok, illetve önkormányzatok, egy-egy projektre 20-25 ezer eurós támogatást nyerhetnek el. Ez a befektetés 70%-át jelentheti, a további 30%-ot önrészként kell előteremteni.

Borbély Károly kitért a 112-es hívószámmal kapcsolatos újdonságokra is. Mint mondta, az EU idén februárra szabta meg a határidőt, hogy az uniós szabványoknak megfelelővé váljon a hazai sürgősségi hívószám is. A szolgáltatás EU-konformmá tételét biztosító kormányhatározatot az elmúlt héten fogadták el. Három fontos újítás történt a szolgáltatás terén. Egyrészt a számot hívó személy térbeli behatárolására vonatkozóan, kötelezővé vált a telefonszolgáltatók számára, hogy olyan technológiát alkalmazzanak, amellyel legalább 1 kilométeres körzetben behatárolható a sürgősségi számot hívó személy térbeli elhelyezkedése. Ennél pontosabb helymeghatározásra az Unióban sincs példa – állítja Borbély Károly.  A másik fontos lépés az alaptalan hívások kiszűrése. Romániában tavaly 36 millió alkalommal hívták a 112-es számot és ebből 33 millió hívás alaptalan volt. Ezek kiszűrésére eddig csak a pénzbeli bírság állt a szolgáltató rendelkezésére, de ez néha nem érte el a célját. Egy hónapon belül viszont a mobiltelefon-szolgáltatókkal karöltve be fogjuk vezetni az EU-szerte alkalmazott módszert, és az alaptalan hívások gazdáinak telefonját három napig kizárólag a 112-es számra irányítjuk. Egy másik megszorító intézkedés lesz, hogy az illető százával kapja majd a figyelmeztető sms-eket, hogy elmenjen a kedve a szórakozástól, hiszen a sürgősségi hívószám fölösleges leterhelése emberéletekbe kerülhet – fogalmazott a miniszter. Tovább hangsúlyozta, hogy már tavaly nyár óta 41 magyar anyanyelvű alkalmazottja van a 112-es hívószám szolgáltatójának, így gyakorlatilag az ország bármely pontjáról kérni lehet, hogy magyar nyelven jelenthesse az ember a bajt.

Borbély Károly kitért a távközlési tárca  tudásalapú gazdaság címen meghirdetett programjára is, melyet elődei, Nagy Zsolt és Winkler Gyula minisztersége idején indítottak  be és melynek nyomán jelenleg 250 kistelepülés jutott szélessávú internet-hozzáférhetőséghez. Hunyad megyében nyolc települést érint e program – mondta Borbély Károly, aki szerint ez nagyszerű lehetőség a kisvárosi és vidéki lakosság információhoz való juttatására.

Kapcsolódó hírek

A bűvös 112-es
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu