Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2021. július 29., 00.15

MIÉRT: Keressük az emberekhez a témát?

2008. szeptember 14., 12.10 Vasárnap

"Ne azt keressük, ami elválaszt bennünket, hanem azt, ami összeköt, mondják. De akkor sosem fogjuk megtudni mi az, ami elválaszt" – jelentette ki Dr. Ungvári Zrínyi Imre, a Babes-Bolyai Tudományegyetem  Szisztematikus filozófia tanszékének docense a MIÉRT Akadémián elhangzott előadásában. Ezzel a gondolattal akár összegezhetnénk is a második nap előadásainak üzenetét.

 

A szombat délelőtti előadások mindegyike könnyedén volt komoly. Az első felszólaló Dr. Újhelyi István, magyarországi országgyűlési képviselő volt, Kormányzati kommunikáció az önkormányzatok és a sport területén című előadásával, őt pedig Nyakó István, az MSZP kommunikációs igazgatója követte, aki a Szóvivői feladatok a pártok kommunikációjában témát választotta előadásához.

Újhelyi elmondta, hogy bár messziről, de nyomon követi az erdélyi politikát, így az sem kerülhette el a figyelmét, hogy a helyhatósági választásokon hogyan feszültek egymásnak a magyar pártok. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ellentáborok egymást néha sértő viselkedése a választókat is bánthatja, és nagy a veszélye annak is, hogy egy idő után megunják az egymásra mutogatást, és a közelébe sem mennek majd az urnáknak. Végezetül hozzátette,hogy ennél  rosszabb is lehet: "akit megsértenek, az tömbben jön ellened, ezért a konfliktusokat el kell kerülni".

Nyakó István lendületes előadást tartott, melyben kihangsúlyozta azt, hogy mekkora erővel bír a média, különösen a bulvársajtó, melyre egyre nagyobb felhasználói igény mutatkozik. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem ragaszkodhatunk görcsösen a régi ideákhoz, "ma a bulvár sokkal keresettebb, mint a politikai sajtó, az embereknek könnyen megrágható hírek kellenek, olvasmányos, rövid formában." Mint mondta, ki kell használni ezt a lehetőséget is, de nagyon kell vigyázni, hiszen "sokan keresik azt a szót, vagy fél mondatot, amiből szenzációt lehet teremteni.”

"Tamás Pál, a Magyar Tudományos Akadémia Szociológia Kutatóintézetének igazgatója A politikai áruk romlandósága. Választási törésvonalak, konfrontáció és/vagy sportszerűség a politikai vitábantémában tartott előadást. Tamás elsősorban arról beszélt, hogy amíg az embereket nem kell meggyőzni különféle szezonális tennivalóik szükségességéről, addig igenis meggyőzően kell eljuttatni hozzájuk azt, hogy egyáltalán kampányszezon van. Ezt az emberek érdektelenségével magyarázta, a jelenséget emberi kapcsolattal szimbolizálva: "ismét meghódítani valakit nehezebb, mint először együtt lenni vele” - mondta.

Tamás pontokba szedve beszélt arról, ki, hogyan válhat politikai közszereplővé, illetve hogyan veszítheti el ottani méltóságát. Érdekesen vezette le azt, hogy pszichológiailag hogyan lehet az emberekre hatni, akár pozitív, akár negatív szereplőként, illetve, hogy egy nagyvárosban elkerülhetetlenül kialakulnak kisebb-nagyobb közösségek. "A romániai nagyvárosokban élő magyarság is kisvárosokban él"- mondta, utalva arra, hogy a magyarság is ilyen  közösségeket alkot. Levezette a politikusmodellt, melyet egy-egy versenyhelyzetben a pártok képviselőiről az emberek felállítanak magukban és egy teljes véleménnyé alakítanak át, ezért olyan fontos a róluk kialakított kép milyensége- hangsúlyozta Tamás.

Az előadások sorát dr. Ungvári Zrínyi Imre zárta, aki a konferencia címének égisze alatt: “A társadalmi kommunikáció szerepe az erdélyi magyar közéletben” fogalmazta meg gondolatait. Ungvári több szempontból is felhívta a résztvevők figyelmét a kommunikáció fontosságára. Mint elmondta, minden embernek megvan a saját véleménye, és erre figyelni kell. A mai világban eltűnnek, vagy átalakulnak olyan fontos kommunikációs eszközök, mint a család, az iskola az emberek közötti kötetlen kommunikáció,  majd kiemelte, keresni kell az alkalmat a másik fél megismerésére, emberközpontú kapcsolatokat kell teremteni, úgy  a család, az oktatás, és a sajtó terén.

A MIÉRT Akadémia ma délután és holnap délelőtt gyakorlati műhelyekkel folytatódik, Keresztesi Andrea a debreceni Hang-Kép Kulturális Egyesület elnöke, és Pintér Ákos a debreceni Hang-Kép Kulturális Egyesület alelnöke vezetésével. Ugyanakkor  Szász Attila, az Országos Audiovizuális Tanács tagja tart előadást a Média és közszolgálatiság az erdélyi magyar közéletben címmel, őt pedig Kádár Magor a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Kommunikáció és Közkapcsolatok Szakának vonalvezetője követi, aki arról beszél majd, hogy Miért szerepel a politikus a médiában.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: nézelődő / Kedd, 2008. szeptember 16., 19.58 Válaszoljál rá!

Egy másik olvasata a rendezvénynek:

Három napon át zajlott a múlt héten Püspökfürdőn az RMDSZ által gründolt Magyar Ifjúsági Értekezlet nevű, a szövetség kádertartalékak ént működő ifjúsági szervezet ún. akadémiája, amelyen a meghívott előadók . hazai és magyarországi politikusok . több tucat erdélyi magyar fiatalt részesítettek fejtágításban. A konferencia egyik fő üzenete az volt, hogy a csomagolás a fontos, nem feltétlenül a tartalom (tehát felszínes dolgokat kell a polgároknak nyújtani, akik a fogyasztói társadalom elbutított tagjaiként az értéktelenre is vevők, ha az tetszetősen van tálalva), a másik pedig hogy a bulvármédia segítségével bármit le lehet dugni az emberek torkán. A magyarországi szocialista politikusok azt is megtanították a részvevőknek, hogy minden lehetséges módszert igénybe lehet venni a szavazatok megszerzése érdekében, mert a cél szentesíti az eszközt.
http://www.reggeliujsag.ro/pdf_olvaso.php?pdf=data/216-2008-9-16/216-1.pdf&page=data/216-2008-9-16/216

Hozzászólt: nézelődő / Kedd, 2008. szeptember 16., 07.11 Válaszoljál rá!

például ilyeneket:

Nyakó István kampánytechnikákról, húzásokról, műhelytitkokról, de a magyarországi helyzetről is szólt. Kifejtette: „Lényegében mindig két tábor van, az egyik lehülyéz és lopással vádol, a másik a te táborod. Nos, csak az utóbbit kell figyelembe venni, nekik kommunikálunk, őket kell megtartani, a másik oldalt úgysem lehet soha meggyőzni.” Jelezte: ma már csak úgy lehet elérni eredményt a sajtón át a lakossággal való kommunikációban, ha a politikusok a bulvár médiával jó kapcsolatot ápolnak, mert ez a legolvasottabb. „Az újságíróval egymásra vagyunk utalva. Vagy adsz neki hírt, vagy kitalál ő valami hülyeséget. Nos, akkor meg tálalj inkább te valami hülyeséget neki. Ha politikát akarunk eladni és mozgósítani, azt sajnos a bulvársajtóban lehet leginkább, mégpedig rövid üzenetekkel.” - összegzett. A kampányok általánosan érvényes szsabályairól akkor beszélt, amikor felmerült, hogy a romák voksai is sokszor döntőek lehetnek. Jelezte: „Minden szavazat számít. Az meg, hogy hogyan szerezzük meg, soha ne derüljön ki.”
Számos kampánytrükköt is ismertetett, kifejtve például: „ha szavazásra akarjuk bírni az embereket, ellenséget kell keresni, ha nincs, akkor démonizáljunk valakit, mert ma már csak ettől mennek el az emberek voksolni.”

A konkrét magyarországi viszonyokról Újhelyi István MSZP-s honatya egyebek mellett elmondta: „A FIDESZ úgy tartja meg a szavazóbázisát, hogy mindenkit nyilvántart és állandóan nagygyűléseket és rendezvényeket szervez nekik, összetartja őket. Sajnos e tekintetben az MSZP nem így működik, és ebben kísértetiesen hasonlít az RMDSZ-re - mindkét szervezet lelassult, elfáradt.”
A romániai magyar pártokról így vélekedett: „Az MPP révén a FIDESZ igen ügyesen exportálta Erdélybe is a stratégiáját, de ez a romániai helyhatósági választásokon mégsem működött. Ám csak nem igaz, hogy hosszútávon az RMDSZ-nek ne lenne tartanivalója az MPP-től”. Az RMDSZ-ről kampánytémában elmondta: „Ebben a szervezetben megkoptak az arcok, s ha kampánytechnikákon túlmenően is nem sikerül újítani, akkor mást talál majd meg az, aki alternatívát keres, ha elindul. Ezt sokszor elmondtam RMDSZ-es barátaimnak is.”
Újhelyi elmondta még: "Tény, hogy az MSZP sokat segített az RMDSZ-nek, mindig mindenben támogattuk őket, ha igényelték. Ehhez képest ők azt kérték, ezt ne mondjuk el sehol, nehogy Erdélyben kiderüljön a dolog. Viszont amikor Erdélybe jövök, most meg mindig azzal jönnek egyesek, hogy minek tesszük be ide a lábunkat, amikor semmit sem segítünk, csak ártunk..."

A többesélyes magyarországi politikai helyzetről Újhelyi István MSZP-képviselő így beszélt: „Mi a következőkben azt fogjuk hangsúlyozni, hogy az MSZP tudja, mit kell tennie az országért és mutogatunk a FIDESZ-re, hogy ők jövőkép nélküliek. Ők meg azt fogják hangsúlyozni, hogy mi mindent elrontottunk.” Nyakó István MSZP-szóvivő hozzátette: „Hitelességi problémánk fog támadni, nem fogjuk tudni ugyanis ellensúlyozni azt, hogy a FIDESZ hangszóróiból a választások előtt az öszödi beszéd azon tíz másodperce fog állandóan menni, amely szerint hazudtunk és elkúrtuk. Igazából nem tudom erre a megoldást.”
http://www.gondola.hu/cikkek/61225

Hozzászólt: son / Hétfõ, 2008. szeptember 15., 14.21 Válaszoljál rá!

Mintha Újhelyi és Nyakó többet mondott volna az itt említetteknél... Ninvs hiányérzete a szerkesztő uraknak?

Hozzászólt: nézelődő / Hétfõ, 2008. szeptember 15., 07.53 Válaszoljál rá!

Szakmai felkészülés a hamarosan hivatalosan is beinduló néphülyítőknek NEM-es pártból jövőkkel. Hatására vajon hányan fekszenek vissza majd abba az ágyba, amelyikből egyszer már kiszálltak?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu