Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. július 09., 18.27

Ne részesítsék diszkriminatív bánásmódban a románokat

2008. július 17., 08.00 Csütörtök

Călin Popescu Tăriceanu kormányfő felkérte Olaszország bukaresti nagykövetét, adja át a római hatóságoknak, hogy a román hatóságokat aggasztja az olasz kormány azon döntése, hogy ujjlenyomatokat vesznek a nomád táborok lakóitól, szerinte megengedhetetlen a románok ellen tanúsított diszkrimináció.

„Prioritást élvez az emberi jogok tiszteletben tartása a román kormánynak ugyanúgy, mint a többi európai országnak. Nem fogadhatjuk el, hogy a román állampolgárok ellen diszkriminatív eljárásokat foganatosítsanak, amelyek lábbal tiporják az emberi méltóságot” – mondta Tăriceanu a tegnapi kormányülés kezdetén.

A kormányfő felkérte a külügyi, a belügyi és az igazságügyi tárcákat, hogy fokozzák a párbeszédet ebben az ügyben az olasz hatóságokkal, de az EB szintjén is.

A miniszterelnök ugyanakkor beszámolt a minisztereknek a Daniele Mancini olasz nagykövettel való keddi találkozóról, akit ismét megkért, adja át a római hatóságoknak, hogy a román hatóságokat aggasztják az olasz kormánynak a közbiztonság érdekében hozott intézkedései, áll a kormány közleményében.

Tăriceanu felkérte még a minisztereket, hozzák nyilvánosságra a román hatóságok által foganatosított intézkedéseket.

„A román lakosságnak fontos része, amely Olaszországban él aggódik az olasz hatóságok intézkedései miatt. Azt akarom, hogy érezzék, a román kormány a szavatolója azon jogoknak, amelyeket az olasz hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk” – mondta Tăriceanu.

Roberto Maroni olasz miniszter, a populista és xenofób Észak Ligája mozgalom tagja június 26-án bejelentette, rendfenntartó erőket küldenek a nomád-táborokba, hogy ujjlenyomatokat vegyenek a táborok minden lakójáról, beleértve a nőket és a gyerekeket is. Az akció Olaszország déli részén, Nápoly közelében már elkezdődött.

Az európai képviselők megbotránkoztak a „náci rendszerhez méltó” intézkedéseken.

Olaszországban is ellenkezést váltott ki az intézkedés. A baloldali párt – amely az idén elvesztette a választásokat – támadja a Berlusconi-kormány legitimitását. Hétfőn Rómában több száz ember tüntetett a kormány intézkedése ellen.

(MEDIAFAX)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: EP / Péntek, 2008. július 18., 09.55 Válaszoljál rá!

Remeltem,hogy kierzödik a par ironikus mondatbol a felhaborodasom.Jol raerzett,mintha ceasecu szövege lenne,De manapsag is hasonlokat hallunk ezzel a temaban kapcsolatban) ezzel akartam ilyen hangon utalni arra,hogy roman kormany tiltakozik,- de otthon.....?
Viccnek semmikeppen, nem, nem,

Hozzászólt: csaba / Péntek, 2008. július 18., 07.28 Válaszoljál rá!

Kedves EP !
már csak a taps hiányzik a szöveged után. Ha amit leirtál komolyan gondoltad, ha pedig viccnek szántad akkor egy sanda mosoly.
Akár ceausescu szövege is lehetne ha élne.

Hozzászólt: EP / Csütörtök, 2008. július 17., 12.27 Válaszoljál rá!

A roman kormany es alltalaban Romania mindenfajta diszkriminalast elitel es visszautasit. Romaniaban nincs diszkriminalas!- Romaniaban meg soha nem volt ilyesmire pelda!Romania minden nepet föleg az együttelöket toleralja es tiszteletben tartja ezek emberi jogait.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu