Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. május 26., 04.14

Nem támogatta a bukaresti kormánykoalíció Eckstein-Kovács Péter ombudsmani kinevezését

Írta: (onlinejelen)
2019. június 26., 18.40 Szerda

Renate Weber volt liberális európai parlamenti (EP-) képviselőt választotta ombudsmannak szerdán a román parlament szociálliberális többsége, a román jobbközép ellenzék javasolta és az RMDSZ révén is támogatott Eckstein-Kovács Péter volt RMDSZ-szenátorral, egykori kisebbségügyi miniszterrel szemben.

A Romániában a Nép ügyvédjének nevezett tisztséget eddig a kormányzó szociáldemokraták támogatását élvező Victor Ciorbea volt miniszterelnök töltötte be, akinek a mandátuma május 6-án járt le, azóta pedig ügyvivőként vezette a hatósági visszaélések kivizsgálásával foglalkozó hivatalt.
Eckstein-Kovács Pétert a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) szövetség javasolta a tisztségre. Kinevezését eredetileg másik két ellenzéki alakulat, az európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Traian Băsescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) is támogatta, utóbbi azonban később mégis saját jelöltet állított Cătălin Voinea Mic személyében.
A magyar politikus ombudsmani kinevezését az RMDSZ is megszavazta, annak ellenére, hogy a volt szenátor tavaly júniusban kilépett a szövetségből, tiltakozásul amiatt, hogy a büntetőjog módosításait az RMDSZ támogatásával fogadta el a bukaresti szociálliberális parlamenti többség. A titkos voksoláson Renate Weber 208, Eckstein-Kovács Péter 109, Cătălin Voinea Mic 16 támogató szavazatot kapott.
Viorica Dăncilă szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy a nagyobbik kormánypárt felajánlotta az ombudsmani tisztséget koalíciós partnerének, a liberális ALDE-nak. A gesztus nemcsak az EP-választások után nehéz helyzetbe került szociálliberális koalíció egységét hivatott erősíteni, hanem egyben mentőövet is jelentett a párt egyik markáns képviselője számára, miután a május 26-i voksoláson az ALDE nem lépte át az ötszázalékos küszöböt, és így Weber nem folytathatta munkáját az EP-ben.
A Nép ügyvédjének mandátuma öt évre szól, kinevezéséről a kétkamarás román parlament együttes ülése dönt. Az ombudsman többször került Romániában a politikai csatározások középpontjába, mivel az alkotmány szerint csak az ombudsmannak van joga alkotmányossági óvással meggátolni egy törvényerejű sürgősségi rendelet azonnali hatályba lépését.
A jobbközép ellenzék ezért Weber megválasztását is bizalmatlanul fogadta, megelőlegezve, hogy „Ciorbeához hasonlóan nem a nép, hanem a hatalom” ügyvédjeként fog ténykedni.
Renate Weber – ALDE-s képviselőtársához, Norica Nicolaihoz hasonlóan – azon romániai EP-képviselők közé tartozott, akik tavaly ősszel nem szavazták meg a Sargentini-jelentést, kettős mércén alapuló, politikailag elhibázott, a közelgő EP-választási kampánnyal összefüggő lépésnek nevezve Magyarország elmarasztalását. (MTI)

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu