Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. február 26., 22.26

„Nincs szükség egy kiüresített kisebbségi törvényre!”

2012. január 11., 03.00 Szerda

Az elmúlt két évben megteremtett gazdasági stabilitás minden állampolgár közös erőfeszítésének is köszönhető, az RMDSZ ezt a stabilitást kívánja megőrizni. Ehhez szükséges a koalíció zökkenőmentes működése – jelentette ki Kelemen Hunor keddi bukaresti sajtótájékoztatóján.

Az RMDSZ szövetségi elnöke elmondta, törvényhozási szempontból prioritás az RMDSZ számára a kisebbségi törvény, de olyan formában, amely a kulturális autonómiát hozza létre, és annak jogköröket és hatásköröket biztosít, mert egy kiüresített kisebbségi törvényre nincsen szükség. Nem mondunk le erről a törvényről, újra kezdjük annyiszor, ahányszor kell, addig, amíg megszavazza a parlament – tette hozzá a Szövetség elnöke.

Az RMDSZ 2012-ben kiemelt figyelmet szentel a szociális problémák megoldásának, ennek érdekében egy olyan törvénycsomagot készül letenni a törvényhozás elé, amely elsősorban a családok segítségére lenne. „Úgy, ahogy a Szövetségi Képviselők Tanácsán eldöntöttük, 2012-re prioritás marad annak a lehetőségnek a megteremtése, hogy a kismamák szülés után hamarabb visszatérhessenek dolgozni, amennyiben óhajtják, de egy olyan jogszabályban is gondolkodunk, amely pénzügyi vonzata által a gyerekvállalási kedvet ösztönzi, és lehetőséget teremt a jövő tervezésére, itthon, a szülőföldön” – ismertette az RMDSZ terveit Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök kijelentette, az RMDSZ sürgeti az időközi választások mihamarabbi kiírását, erről már egyeztetett Emil Boc kormányfővel. „Mi azt javasoltuk, hogy március második felében tartsuk meg az időközi választásokat, mint ismert, az RMDSZ parlamenti frakcióiban két képviselői és egy szenátori mandátum maradt üresen. Nekem az a véleményem, hogy Hargita megyében a szenátori hely és Bihar megyében a képviselői hely az időközi választások után továbbra is az RMDSZ-é marad” – nyilatkozta Kelemen Hunor.

Ami az ősszel esedékes önkormányzati és parlamenti választásokat illeti, az RMDSZ szövetségi elnöke szerint a Szövetség márciusban és áprilisban nevezi meg az önkormányzati jelöltjeit, és késő nyáron a képviselő- és szenátorjelölteket.

Raed Arafat egészségügyi államtitkár-helyettes lemondását Kelemen Hunor sajnálatosnak tartja. „Mi Raed Arafatot egy nagyon jó szakembernek tartjuk, és próbáltuk meggyőzni, hogy ne adja be lemondását, de, természetesen, tiszteletben tartjuk a döntését. Én személyesen nagyon sajnálom a távozását az egészségügyi tárcától, és abban reménykedem, hogy a továbbiakban is fontos szereplője lesz a romániai egészségügyi rendszernek” – szögezte le az RMDSZ szövetségi elnöke. Hozzátette, az egészségügyi törvénytervezetről ezen a héten, csütörtökön egyeztetnek az RMDSZ elnökségi ülésén, Kolozsváron.

Kelemen Hunor megismételte, hogy az egészségügyi törvénytervezettel van néhány alapvető probléma, ami körültekintő elemzésre szorul. A tervezet ugyanis privatizálná az egészségbiztosítási rendszert, a jelenlegi állami pénztár szerepét nyolc regionális magánbiztosító venné át. Ez a rendszer az Egyesült Államokban és Svájcban jól működik, de jelentős állami költségvetési támogatás segítségével. Az RMDSZ szövetségi elnöke szerint a magánbiztosítók elsősorban a saját profitjukat tartják szem előtt, ami nem az adófizetők érdekeit szolgálja, ugyanakkor a biztosítók monopolhelyzetet alakíthatnak ki családi orvosok, gyógyszergyártók hálózata révén. Aggályokat vet fel az is, hogy a tervezet lehetővé teszi, hogy az állami tulajdonban lévő kórházakat magáncégek működtessék, de nem tisztázza megfelelően, mi történik ezekkel a létesítményekkel, ha csődbe jut a működtető cég – érvelt Kelemen Hunor.

(Transindex)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Péternek / Csütörtök, 2012. január 12., 07.56 Válaszoljál rá!

Nem érdemes légvárakat ostromolni. Az RMDSZ-t 1993. óta a szervezeti érdek vezérli, és azzal a csúcson lévő elöljárói igen-igen jól járnak, országos, és megyei szinten egyaránt. A jelszavuk: ha nekem jó, akkor egyetértek bármivel, ha én nem nyerek belőle, akkor rossz. Aki meg rám szavazott, annak őszre is bedugom a száját egy csórékolbásszal, amire öntök bele egy pohár sört is.

Hozzászólt: Péter / Szerda, 2012. január 11., 21.24 Válaszoljál rá!

Megint megy a mese. Sajnos a kisebségi törvény nem fog segíteni az egyre romló gazdasági helyzetten. Az rmdsz-nek nagyon sokba fog kerülni hogy most még ott tartja a mafiát hogy rabolja az országot. Mit mondott Borbély ? ha nem hoznak olyan rendeleteket amelyek gazdasági növekedést hoznak akkor nem maradnak a kormányban. Ez is csak mese volt. Ugye megéri még jól "megkapaszkodni a székekben"... Az mindég úgy volt hogy aki felment a létrán az előbb utóbb lekerült a magaslatról, csak nehogy nagyon fájdalmas legyen...

Hozzászólt: vdl / Szerda, 2012. január 11., 13.24 Válaszoljál rá!

Elnézést:szükségük (és nem "szügségük").

Hozzászólt: vdl / Szerda, 2012. január 11., 13.21 Válaszoljál rá!

És valyon miért lenne szügségük az rmdsz irányitóinak arra a bizonyos -és sokat emlegetett- kulturális autonómiára ?
Azért,hogy ők tudják befejezni azt,amit már régen elkezdtek? azaz, a még megmaradt ,szerencsétlen magyarság
kulturális és fizikai lezüllesztését és tönkretételét?!!!
Arad megyében is vannak ezen a téren élenjáró emberek:
Arad municipium jelenlegi alpolgármestere(Bognár Levente),Cziszter Kálmán,hogy a tanügy "kiválóságairól"
már ne is beszéljünk."Minden szinten,szinte minden."

Hozzászólt: Bandi / Szerda, 2012. január 11., 09.31 Válaszoljál rá!

Kelemen ur! Amiket on mond,ures szobeszed. Biztos vagyok bene,ezt az RMDSZ is tudja. Elnok Apo azt tesz amit akar,az RMDSZ segedelmevel,ha ugy akarja barkit kiherel-meg Arafatot is!!!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu