Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. július 03., 19.04

Nyugodtabb nemzeti ünnep várható

2008. augusztus 19., 18.45 Kedd

A Szent Istvánra való emlékezésnek ugyan ezeréves hagyománya van, augusztus 20-a, mint nemzeti ünnep azonban mégis rövid múltra tekint vissza: az államlapítás ünnepe a Szent Jobb-körmenetből nőtte ki magát a 20. században. Viharra idén sem a meteorológusok, sem a politikai előrejelzők nem számítanak.

Az ünnepélyes lobogófelvonás lesz idén is az első esemény, helyi idő szerint reggel fél kilenckor. A közjogi méltóságok kivétel nélkül részt vesznek az eseményen. A lobogófelvonást követő ünnepélyes tisztavatás ezúttal is a Hősök terén lesz, honvédségi légi parádé kíséretében.

A hivatalos programot igen változatosra tervezték: a Kossuth téren egész nap, Szent István király udvara elnevezéssel történelmi játszóház lesz a téren felállított jurtákban, hadi próbatételekkel és táncos-zenés felvonulásokkal; kenyérfesztivált tartanak a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének közreműködésével; bemutatják az ország tortáját a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének részvételével.

A hagyományos ünnepi tűzijáték este kilenckor kezdődik, és körülbelül egyórás lesz. Nyolc helyről lövik majd fel a rakétákat. A tűzijáték operatív felelőse idén Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára. Az operatív törzsben ott van a rendőrség, a tűzoltóság, a polgári védelem, a katasztrófavédelem, a Köztársasági Őrezred, a mentők, a nemzetbiztonság, a meteorológiai szolgálat, a Fővárosi Védelmi Bizottság és a tűzijátékot biztosító cég illetékese is. Az államtitkár dönthet a tűzijáték esetleges lefújásáról is. Idén több mint 1700 rendőr és 50 mentőautó, 100 tűzoltó, 15 tűzoltóautó és egy tűzoltóhajó lesz a rendezvényeken; a kerületekkel ellenőriztetik a tetőszerkezeteket és a fák állapotát. A rendőrök mellett 700 biztonsági őr lesz szolgálatban, csak a tűzijátékon 500 segíti az érdeklődőket. Viharra a meteorológusok nem számítanak, miként a politikai előrejelzők sem.

Ami az állami kitüntetéseket illeti: Sólyom László államfő, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin házelnök – folytatva a tavaly megkezdett gyakorlatot – a korábbiaknál kevesebb érintettnek adja át az elismeréseket. Nemrég bevezetett protokollújítás ugyanis, hogy állam- és kormányfői kézfogás csak középkereszttől felfelé, azaz a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjéhez, középkeresztjéhez, valamint a Kossuth- és a Széchenyi-díjhoz jár.

Szentmise és Szent Jobb-körmenet

Erdő Péter bíboros és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai mutatják be a hagyományos Szent István-napi ünnepi szentmisét a budapesti Szent István-bazilika előtti téren ma délután négy órakor.

A Szent Jobbot reggel 8 órakor helyezik ki tiszteletadásra a Szent István-bazilikában. Délelőtt 10 órakor Ternyák Csaba egri érsek mutat be szentmisét ugyanitt. A Szent István-napi ünnepi szentmise és az azt követő országos Szent Jobb-körmenet a bazilika előtti téren délután öt órakor kezdődik. A szentmisét Erdő Péter bíboros mutatja be, a szentbeszédet Majnek Antal munkácsi megyés püspök mondja. A körmenetben a Szent Jobb előtt az Apostoli Szentszék által elismert szerzetes- és lovagrendek, az apostoli élet társaságai, valamint a plébániák zarándokcsoportjai vonulhatnak.

Ünnepi tévéműsorok

Bár a Nyugati Jelen heti műsormellékletében megtalálható, kivonatosan közöljük a magyar közéleti tévéműsorok ünnepi kínálatát:

M1

9.31 Ünnepi zászlófelvonás, 11.01 Tisztavatás, 17.55 Szent Jobb-körmenet, 20.10 István, a király – jubileumi díszelőadás a Társulat győzteseivel, 22 Tűzijáték.

M2

22 Bánk Bán – m. tévéjáték, 0.30 Szent István intelmei.

DUNA TV

9.10 Magyar történelmi arcképcsarnok, 9.30 A Szent Jobb, 10 Állami lobogófelvonás, 10.30 Szent István napja a „Hűség városából”, 13.05 A Feszty-körkép története és restaurálása, 15.25 Szent István napja a „Hűség városából”,17.25 Beavatás – Hatalom-uralom, 17.40 Az esendő szent – Kő Pál István király-lovasszobra, 18 Szent Jobb-körmenet, 21.20 István, a király – m. zenés film.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu