Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. február 29., 08.34

Obama: Céltudatosabban térek vissza a Fehér Házba

2012. november 07., 16.56 Szerda

Obamát újabb négy évre megválasztották az Egyesült Államok elnökének. Kihívója elismerte vereségét, és gratulált a győztesnek.

Céltudatosabban és ihletettebben térek vissza a Fehér Házba – jelentette ki szerdán Chicagóban több ezer támogatója előtt mondott beszédében Barack Obama.

Az elnököt, feleségét, Michelle Obamát és két lányukat, Sashát és Maliát mennydörgő tapssal üdvözölték a jelenlévők. Huszonöt perces gyújtó hangú beszédében az újraválasztott amerikai elnök hangsúlyozta: az amerikai nép „összekapja magát”, és győzedelmeskedik a nehéz gazdasági időkben. „A java még hátravan” – tette hozzá.

„Minden nehézség ellenére a legtöbben közülünk osztoznak az Amerika jövőjével kapcsolatos reményekben – jelentette ki. – Erre kell haladnunk. Előre!” – mondta egyik híres kampányszlogenjét ismételve.

Barack Obama hangsúlyozta: kompromisszumokra van szükség ahhoz, hogy előrevigyék az országot. Kijelentette: találkozni kíván Mitt Romney republikánus párti elnökjelölttel, hogy megvitassák, hogyan tudnak együttműködni. Kijelentette, lehet, hogy ádázul csatáztak, de csupán azért, mert mindketten mélységesen szeretik az országot.

A hivatalban lévő elnök a jelenlegi állás szerint legalább 303 elektori szavazatot nyert el, így biztosan legyőzte republikánus ellenfelét. Floridában továbbra is függőben van az eredmény.

Barack Obama közölte: együtt akar működni mind a Demokrata, mind a Republikánus Párt vezetőivel a deficit csökkentésében, az adótörvények és a bevándorlási reformok kidolgozásában. Kijelentette: dolgozni fog azon is, hogy megszabadítsa Amerikát a kőolajfüggőségtől.

„Mindent, amit elértem, nektek köszönhetek” – írta korábban a közösségi portálon az amerikai elnök, miután a hírtelevíziók saját összesítéseik alapján bejelentették, hogy újraválasztották a hivatalban lévő elnököt. „Újabb négy év... Mindnyájunknak részünk volt benne. Így kampányoltunk, és ezek vagyunk mi. Köszönöm” – írta Obama.

 

Mitt Romney elismerte választási vereségét

A republikánus párti elnökjelölt elismerte vereségét, és gratulált Barack Obama hivatalban lévő amerikai elnöknek a választási győzelméhez a bostoni kampányközpontban helyi idő szerint szerda hajnalban mondott beszédében.

„Ez a nagy kihívások ideje Amerika számára, és imádkozom azért, hogy az elnök sikeres legyen nemzetünk irányításában” – mondta Romney egybegyűlt hívei előtt. Felszólította Obamát, hogy – a múltbeli vitákat félretéve – dolgozzanak együtt az országért.

A Republikánus Párt elnökjelöltje közölte, hogy felhívta Barack Obamát, és gratulált neki az újraválasztásához. Hozzátette, hogy elismerést érdemelnek Obama támogatói is, továbbá felesége, Michelle és a két lányuk.

A hírtelevíziók helyi idő szerint már kedden késő este közölték saját összesítéseik alapján, hogy Barack Obama győzött. Romney kampánystábja azonban több mint egy órát várt a vereség beismerésével, amíg egyértelművé nem vált, hogy a republikánus párti jelölt az egyik legfontosabb ingadozó államban, Ohióban is veszített.

„Nagyon szerettem volna beváltani a reményeiteket, hogy egy másik irányba vezessem az országot, de a nemzet más vezetőt választott” – hangoztatta beszédében Romney.

„A választások befejeződtek, de elveink kiállták a próbát” – mondta a politikus. Hangsúlyozta, hogy alelnökjelöltje, Paul Ryan előtt nagy jövő előtt áll. Nem feledkezett meg arról, hogy köszönetet mondjon feleségének, Ann-nek, aki – mint mondta – „gyönyörű first lady lett volna”.

A volt massachusettsi kormányzó immár másodszor vágott neki sikertelenül az elnökválasztásnak. A CNN által megszólaltatott elemzők szerint a mostani vereség után Romney politikai pályafutása véget ért, legalábbis országos szinten, míg Paul Ryan számára nagy távlatok nyílnak meg az amerikai politikában.

Barack Obama hívei közben önfeledt ünneplésbe kezdtek az amerikai nagyvárosok utcáin. Hatalmas ujjongó tömeg gyűlt össze Obama chicagói választási főhadiszállásánál, a New York-i Times Square-en és Los Angeles központjában is.

Az AP hírügynökség rövid kommentárjában kiemelte, hogy Barack Obama a gyönge gazdaság és a középosztályt gúzsba kötő magas munkanélküliség ellenére képes volt előnyre szert tenni Ohióban és a többi ingadozó szövetségi államban.

Obama több más úgynevezett billegő vagy csatatérállam állam mellett győzni tudott a mindkét kampánystáb által kulcsfontosságúnak tartott Ohióban, és az állam 18 elektorával elérte az elnökválasztói testületben az újraválasztáshoz minimálisan szükséges 270 szavazatot. Ismét bebizonyosodott az a politikai axióma, hogy Ohio elhódítása nélkül republikánus elnökjelölt nem tud győzni az Egyesült Államokban.

A második világháború utáni időszakban ezzel – Bill Clinton után – Obama a második olyan demokrata párti elnök, aki meg tudta szerezni a második mandátumot is, és a Fehér Ház első olyan lakója, akinek 7,5 százalék feletti munkanélküliségi ráta felett sikerült a duplázás.

Bebizonyosodott, hogy igazuk volt azoknak a közvélemény-kutatásoknak, amelyek kis mértékű Obama-fölényt jeleztek előre a billegő államokban, és hogy Mitt Romney-nak a választás napján Ohióban és Pennsylvaniában tett kampánylátogatását az égető szükség diktálta.

Obama úgy szerezte meg az újraválasztásához szükséges elektori szavazatszámot, hogy két kulcsfontosságú csatatérállamban, Floridában (29 elektor) és Virginiában (13 elektor) még nem hirdettek győztest. Floridában még a szavazatok 96 százalékos feldolgozottságánál sem lehetett végeredményt mondani, mert a különbség mindössze 0,5 százalék volt (Obama javára). Hasonlóan szoros volt az eredmény Virginiában is.

A billegő államok esetében nem lehetett előre megbecsülni, melyik jelölt tudja elhódítani a szavazók többségét. A tucatnyi ilyen állam többségében Obama győzött, mint, például, az utolsók között záró Nevadában és Iowában. Már korábban eldőlt, hogy a jelenlegi elnök Michigant, Pennsylvaniát, New Hampshire-t és Wisconsint is „elvitte” a billegők közül. Észak-Karolinában Romney nyert, míg Coloradóban és Minnesotában szintén Obama.

A már biztos eredmények és az előrejelzések szerint a szenátusban a demokraták, a képviselőházban a republikánusok őrzik meg többségüket, ami megfelel a várakozásoknak.

A szenátusi helyekért vívott versenyben a nem végleges adatok szerint a republikánusok három helyet elveszítenek. Ebből a demokratáknak kétfős előnyük származik, mert a harmadik esetben egy függetlenként induló jelölt nyert – róla is azt tartják azonban, hogy a demokratákkal fog szavazni.

A képviselőházban megmarad a korábbi jelentős republikánus fölény, ami a ház elnöke, a republikánus John Boehhner szerint azt jelenti, hogy a választók nem akarnak adóemeléseket.

Újraválasztották a képviselőház egyetlen magyar származású tagját, Andy Harrist. A republikánus Harris Maryland 1-es választókörzetében a szavazatok 16,4 százalékának összesítése alapján fölényesen, 64,6:31,7 százalék arányban győzött demokrata párti ellenfelével, John LaFerlával szemben.

Az állami kormányzók versenyében a demokraták egy államban veszítettek, a republikánusok ennek megfelelően eggyel növelték a kormányzóik számát, és Barack Obama elnök győzelmének bejelentésekor 30:16 arányban vezettek.

 

Obama több szavazatot kapott az ázsiaiaktól, de kevesebbet a fiataloktól

A négy évvel korábbi eredményekhez képest jelentősen növelte szavazatainak számát az ázsiai gyökerű választók körében Barack Obama. A fiatal választók közül viszont kevesebben szavaztak rá, mint 2008-ban.

A The Washington Post szerda hajnali felmérése szerint az ázsiai – elsősorban kínai, koreai, vietnami, Fülöp-szigeteki – gyökerű szavazópolgárok 74 százaléka Obamára adta le voksát. Az újság szerint ugyanez az arány négy éve csak 62 százalékos volt.

Az elnök eközben 6 százalékpontot veszített a 30 év alatti fiatalok körében, közülük most 60 százaléknyian szavaztak rá.

Akárcsak 2008-ban, az újraválasztott elnök ismét jelentősen több szavazatot szerzett a nők körében. A CNN szerint a nők 55 százaléka Obamára, míg 44 százaléka Romneyra voksolt. Ezzel szemben a férfiak 52 százaléka a republikánus párti jelöltre adta le szavazatát, míg Obamára csak 45 százalékuk.

 

Óvatos derűlátás a piacokon Obama újraválasztása után

Óvatos derűlátással reagáltak a piacok Barack Obama újraválasztásának hírére. Az amerikai tőzsde határidős jegyzései egyelőre lefelé mozognak – fél százalék körüli mínuszban vannak –, ami a választást megelőző erősödés után profitkivételre utal.

Tovább gyengült a dollár is: fél kilenc körül 1,2875 dollárt ért egy euró, kora reggel ennél valamivel kevesebbet, míg kedden későn 1,2816 dollárt.

Ezzel szemben az amerikai állampapírok hozama emelkedésnek indult, ami félreérthetetlen jele annak, hogy emelkednek az amerikai államháztartási hiány finanszírozásának költségei.

A piacok figyelme a választások elmúltával éppen ennek a nagy hiánynak a csökkentésére irányul, és a befektetők ezt nem látják túl optimistán. Sokak szerint a 600 milliárd dolláros takarékossági csomag a benne foglalt drámai léptékű kiigazító intézkedések miatt akár recesszióba is taszíthatja jövőre az amerikai gazdaságot.

Soros György magyar származású amerikai milliárdos befektető örömét fejezte Obama újraválasztása miatt. „Boldogsággal tölt el, hogy Obama elnök győzött. Az amerikai választók elutasították a szélsőséges álláspontokat, megnyitva az utat a kényesebb politikai kérdések előtt” – mondta Soros.

Reményét fejezte ki, hogy a republikánusok jobb partnerek lesznek a következő években, hogy az ország elkerülje a „fiscal cliff” (költségvetési sziklaszirt) néven emlegetett gazdasági helyzetet. Soros arra utalt, hogy, ha a kongresszusnak nem sikerül megállapodnia a szükséges költségvetési megszorításokról, a jövő év elején életbe lépnek az automatikus egyenlegjavító mechanizmusok (600 milliárd dollárra tehető adóemelések és kiadáscsökkentések), amelyek a „sziklaszirt” széléről ismét a recesszió szakadékába sodorhatják az országot.

A Reuters hírügynökség is azt hangsúlyozza, hogy Barack Obamának a költségvetési vita rendezése és a „fiscal cliff” elkerülése lesz a legfontosabb feladata.

Közben a távol-keleti pénzpiacokon, Tokióban és Szingapúrban is gyengülni kezdett az amerikai dollár Obama választási győzelmének hírére.

 

A brüsszeli vezetők gratuláltak az újraválasztáshoz

Gratuláltak Barack Obama újraválasztásához az Európai Unió intézményeinek vezetői és a NATO főtitkára szerdán kora reggel.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke közös közleményben fejezte ki örömét Obama újraválasztása kapcsán.

Az Egyesült Államokat az unió stratégiai partnerének nevezve reményüket fejezték ki, hogy folytatódik az utóbbi négy évre jellemző szoros együttműködés, Brüsszel és Washington közösen lép fel a gazdasági és biztonsági kihívásokkal szemben.

„A növekedés és munkahelyteremtés Amerika és Európa számára is kulcsfontosságú, és folytatjuk a munkát Obama elnökkel, hogy a transzatlanti piac páratlan lehetőségeit kiaknázzuk. Készen állunk, hogy folytassuk a szoros együttműködést külpolitikai kérdésekben és közös értékeink előmozdításában” – áll Barroso és Van Rompuy közleményében.

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke közleményében a világ legszorosabb szövetségének nevezte az EU és az Egyesült Államok partnerségét, amely olyan közös értékeken és érdekeken alapul, mint a szabadság, a demokrácia, a nemzetközi jog, a jogállamiság és az emberi jogok tisztelete.

Arra is rámutatott, hogy az unió és az Egyesült Államok kapcsolata a világ legjelentősebb gazdasági relációja, a két térség a világ gazdasági kibocsátásának nagyjából a felét, a világkereskedelemnek a harmadát adja. Éppen ezért az EP német elnöke minden felesleges befektetési és kereskedelmi akadály lebontását szorgalmazza, és azt reméli, hogy 2015-re létrejön a transzatlanti egységes piac.

Gratulált az amerikai elnöknek Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára is. A dán politikus szintén azt reméli, hogy a további szoros együttműködésnek köszönhetően a katonai szervezet a gyorsan változó világban is hatékony tud maradni az új fenyegetésekkel szemben.

„Európa és Észak-Amerika kapcsolata azokra a közös értékekre épül, amelyek mentén szövetségünk több mint 60 éve létrejött, és továbbra is erős, továbbra is ugyanolyan fontos az euroatlanti béke és biztonság fenntartásának szempontjából, mint mindeddig” – vélekedett Rasmussen.

David Cameron brit és Stephen Harper kanadai kormányfő hazájuk nevében gratulált szerdán Barack Obamának elnökválasztási győzelme alkalmából, Jean-Claude Juncker pedig az Eurogroup nevében kijelentette, hogy könnyebb együttműködni egy olyan amerikai elnökkel, aki már második hivatali idejét tölti.

„Szívélyes üdvözletem Barack Obama barátomnak! Türelmetlenül várom, hogy folytassuk közös munkánkat” – írta Twitter-profilján a konzervatív brit miniszterelnök, aki közel-keleti körútja keretében Jordániában tartózkodik, és éppen egy szíriai menekülttábort látogatott meg.

A szíriai határ közelében lévő, 36 ezer menekültet sátrakban és lakókocsikban elszállásoló Zaatari táborban Cameron megbeszélést folytatott ENSZ-tisztségviselőkkel.

A szintén konzervatív Harper kifejezte örömét amiatt, hogy kormánya a következő négy évben is együttműködhet az Obama-adminisztrációval a kétoldalú kereskedelem és a befektetések fejlesztése területén. „Kanada és az Egyesült Államok kapcsolata az egyik legkiterjedtebb kétoldalú kapcsolat a világon” – írta közleményében Harper.

Thomas Mulcair, a kanadai ellenzéknek, a balközép Új Demokrata Pártnak a vezetője is gratulált Obamának, és hangsúlyozta, hogy a győztes jelölt elkötelezett híve a tartós fejlődésnek. „Nagyon várom, hogy együttműködhessek az elnökkel annak reményében, hogy egy igazságosabb, zöldebb és gazdagabb világot építünk mindenki számára” – mondta Mulcair.

Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroup Szingapúrban tartózkodó vezetője még azelőtt, hogy ismertté vált Obama győzelme, azt mondta: „Az elnökök első mandátumuk idején általában a nehéz belföldi feladatokra koncentrálnak, második mandátumuk alatt viszont hajlamosak újra felfedezni az európai identitást.”

Az Egyesült Államoknak és Európának szüksége van egymásra, szorosan együtt kell működnie – mondta Juncker, aki a laoszi Ázsia–Európa-csúcstalálkozóról utazott Szingapúrba.

Guido Westerwelle német külügyminiszter nyilatkozatában annak a reménynek adott hangot, hogy Barack Obama újraválasztása új lendületet ad a leszerelésnek, valamint a világkereskedelem liberalizálásának.

A New Yorkban tartózkodó Westerwelle úgy véli, hogy az Egyesült Államok külpolitikájában nem várható számottevő változás. Kiemelte, hogy Németország mindeddig rendkívül jól együttműködött az Egyesült Államokkal. Meggyőződését fejezte ki, hogy ez a jövőben is így marad.

Üdvözölte Obama újraválasztását a belga miniszterelnök, Elio Di Rupo is, szavai szerint ez bátorító jelzés az Egyesült Államok és a világ jövője szempontjából. A választók egy igazságosabb és toleránsabb Amerika mellett foglaltak állást – értékelte Elio Di Rupo.

A belga kormányfő szerint a demokrata párti elnök újraválasztása lehetővé teszi, hogy Európa és az Egyesült Államok erősítse erőfeszítéseit a békéért.

Izrael, Oroszország, Kína, Japán, Franciaország, Németország, a Dél-afrikai Köztársaság és Kenya is gratulált szerdán Barack Obama amerikai elnöknek újraválasztása alkalmából.

Benjámin Netanjahuizraeli kormányfő hangsúlyozta, hogy hazája és az Egyesült Államok stratégiai kapcsolata soha nem volt olyan erős, mint most. „Folytatom az együttműködést Obama elnökkel az Egyesült Államok és Izrael biztonságának mint létfontosságú érdeknek a biztosítása céljából” – ígérte Netanjahu, akinek kapcsolata az amerikai elnökkel közismerten feszült.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter kijelentette a katonai rádió szerint: a leghalványabb kétsége sincs afelől, hogy Obama folytatja „Izrael támogatásán alapuló politikáját. Biztos vagyok abban, hogy megoldunk minden nézetkülönbséget, amely felmerül a két ország álláspontjában” – tette hozzá Barak.

Szilvan Salom izraeli kormányfőhelyettes a közszolgálati rádióban kijelentette, hogy Izraelnek és az Egyesült Államoknak közös érdekei és értékei vannak. „Barack Obama velünk volt a legkényesebb pillanatokban. Aki azt mondja, hogy nehéz és feszültségekkel teli lesz a kétoldalú viszony Obama második mandátuma idején, az téved” – mondta Salom.

A Kremlben egészében véve meglehetősen pozitívan fogadták a Barack Obama győzelméről szóló híreket – közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. Az orosz államfő táviratban gratulált az amerikai elnök újraválasztásához, de az üzenet szövegét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A Kremlben azt remélik, hogy „az Oroszország és az Egyesült Államok kétoldalú kapcsolataiban és együttműködésében tapasztalt pozitív kezdetek fejlődni és tökéletesedni fognak a nemzetközi biztonság és stabilitás érdekében” – mondta az orosz elnök szóvivője.

Hu Csin-tao kínai államelnök és Ven Csia-pao miniszterelnök táviratban üdvözölte Obama amerikai elnököt, és gratulált újraválasztásához – közölte szerdán a kínai külügyminisztérium. A kínai államfő üzenetében utalt a két ország közötti kapcsolatokban az elmúlt négy évben tapasztalt „pozitív folyamatokra” – erősítette meg a gratuláció tényét Hung Lej külügyi szóvivő.

Noda Josihiko japán miniszterelnök is gratulált Barack Obama újraválasztásához. A tokiói kormányszóvivő a két ország védelmi szövetségének további mélyítése iránti reményét fejezte ki. Fudzsimura Oszamu kabinetfőtitkár közölte: „Mivel a kelet-ázsiai biztonsági helyzet feszült, a japán–amerikai szövetség fontossága felértékelődött. Reméljük, hogy a szövetség folyamatosan mélyülni fog. Obama elnök nagy hangsúlyt helyez az ázsiai–csendes-óceáni régióra, amit üdvözlünk.”

Francois Hollande francia elnök kijelentette: Obama győzelme az amerikaiak „egyértelmű voksa” amellett, hogy hazájuk legyen nyitott, szolidáris, nemzetközi téren teljesen elkötelezett. „Biztos vagyok abban, hogy az ön új mandátuma idején meg fogjuk erősíteni partneri viszonyunkat országaink újbóli gazdasági növekedéséért, a munkanélküliség elleni küzdelemben és annak érdekében, hogy megoldást találjunk a fenyegető válságokra, különösen a Közel-Keleten” – olvasható az Élysée-palota által kiadott közleményben.

Angela Merkel német kancellár jókívánságait fejezte ki Obamának újraválasztása alkalmából, és németországi látogatásra hívta meg az elnököt. Merkel állást foglalt a szoros és baráti együttműködés folytatása mellett. A közös feladatok közül kiemelte a gazdasági és pénzügyi világválság, az iráni atomválság leküzdését, valamint az afganisztáni szerepvállalást.

Jacob Zuma dél-afrikai elnök azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak fontos szerepet kell vállalnia az afrikai kontinens fejlesztésében, a kétoldalú viszony szempontjából fontosnak nevezte a két ország együttműködését és annak erősítését. Az Európai Unió és Kína után az Egyesült Államok a harmadik legjelentősebb kereskedelmi partnere a Dél-afrikai Köztársaságnak.

Kenya „most is, mint mindig, büszke arra a kapcsolatra, amely Barack Obamához, az apja révén ebből a kelet-afrikai országból származó amerikai elnökhöz fűzi” – jelentette ki Mwai Kibaki kenyai elnök.

(hirado.hu/MTI)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: tompika / Csütörtök, 2012. november 08., 20.49 Válaszoljál rá!

omlik oszze minden.a piacok szepen esnek,es ez csak a kezdet.
az alma pedig megerett es leesett a farol,mivel az almafa gyorsnovesu volt,igy nagy lesz a hopp.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu