Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. július 03., 18.58

Oktatási tárca: nem változtak meg a tételek

2008. augusztus 18., 22.00 Hétfõ

Változatlanok maradnak az érettségi tételek az őszi vizsgaszesszióban, azonban a vizsgáztató központok bizottságai módosíthatnak a szóbeli tételek feladatainak megfogalmazásán, Daniel Tomoni, az oktatási tárca osztályigazgatója.

„Ugyanazok a tételek, mint az érettségi nyári vizsgaszesszióján. Nem változtatjuk meg a tételeket egyik vizsgaszessziótól a másikig. A vizsgáztató központok bizottságainak azonban három lehetőségük van a szóbeli tételekkel kapcsolatban” – magyarázta Tomoni.

A bizottságok használhatják változatlanul a nyári szesszió feladat-megfogalmazásait, írhatnak új megfogalmazásokat, vagy kombinálhatják a nyári szesszió feladat-megfogalmazásait a saját maguk által kidolgozott feladat-megfogalmazásokkal, magyarázta az igazgató.

Az érettségi nyári szessziójában Cristian Adomniţei oktatási tárcavezető feljelentést tett a belügyi tárcánál és a szervezettbűnözés- és terrorizmusellenes nyomozó hatóságnál (DIICOT), mivel kiszivárogtak bizonyos információk a román szóbeli tételekről. Az oktatási tárca szerint országos szinten több mint 50.000 diák iratkozott fel az érettségi vizsga második, őszi szessziójára. Ezek a diákok vagy nem jelentkeztek az idei érettségi nyári szessziójára, vagy pedig megbuktak egy, vagy több tantárgyból.

Összesen 54 982 végzős diák iratkozott be a vizsgákra, közülük csupán 10 628 jelöltnek kell minden tantárgyból vizsgáznia. 1519-en vizsgáznak az anyanyelvükön. A mostani vizsgaszesszióban 157 érettségiztető központot hoztak létre, az írásbeli dolgozatokat pedig 59 regionális központban javítják ki.

Az érettségi őszi szessziója hétfőn kezdődött a román nyelv és irodalom szóbeli vizsgával. Kedden lesz az anyanyelv szóbeli vizsga, szerdán pedig a szóbeli vizsga idegen nyelvből. Az első írásbeli vizsga, román nyelv és irodalomból augusztus 21-én, csütörtökön lesz.  Augusztus 22-én, pénteken lesz az írásbeli vizsga anyanyelv és irodalomból, 25-én pedig a szak kötelező tantárgyából. Augusztus 26-án lesz az írásbeli, vagy a gyakorlati vizsga a szaknak megfelelő első választható tantárgyból, 27-én írásbeli, vagy gyakorlati pedig a második választható tantárgyból.

Augusztus 29-én 16 óráig függesztik ki az eredményeket, az óvásokat 16 és 20 óra között lehet benyújtani. Augusztus 30-án és 31-én javítják újra a megóvott dolgozatokat, és szeptember elsején függesztik ki a végleges eredményeket.

(Mediafax)
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2008. augusztus 19., 06.57 Válaszoljál rá!

Ugyanerről máshol:

Bekamerázott pótérettségi
http://www.3szek.ro/modules.php?name=3szek&id=12002

Pótérettségi
http://www.3szek.ro/modules.php?name=3szek&id=11997

Az oktatási főhatóság megtalálta az országos erkölcsi mocsárból kivezető út reformcsillagát: videokamerának hívják, de ha csepp eszük is van azokban az iskolákban érettségizőknek, ahol a folyosók és a tantermek is kukkoldákká lettek, akkor vígan fognak másolni. Azt ugyanis nem hinném, hogy a fiúk zoknijaiba, nadrágjaik szárába vagy a lányok szoknyái, harisnyatartói alá is tettnek volna ezekből a világmegváltónak vélt eszközökből.
Gyakorló tanárként állítom, hogy másolni csak ott nem lehet, ahol a teremben lévő felügyelő tanár nem hagyja. Az összes többi pótcselekvés.
Miniszter- és igazgató urak: kamerákat a felügyelők szeme helyére, és azok botkormányát fogják Önök!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu