Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 06.44

Orbán: A mi helytartótanácsunknak is van alkalma, hogy visszaadja a hatalmat

2008. március 16., 14.30 Vasárnap

A mi helytartótanácsunknak is van alkalma, hogy visszaadja a hatalmat, ám a mi helytartótanácsunk provokál, az erőszak világába sodortat, de kilóg a lóláb, mi átlátunk a szitán – mondta el Orbán Viktor a Fidesz március 15-i megemlékezésén.

Ember, föl térdeidről – e szavakkal kezdte beszédét Orbán Viktor a Fidesz március 15-i megemlékezésén. Az Erzsébet híd pesti hídfőjétől az Astoriáig tömötten, onnan ritkásabban, de a Blaha Lujza térig tartott a Fidesz március 15-i megemlékezésére összegyűlt tömeg, melyhez előtte Jókai Anna író és Kósa Lajos alelnök, Debrecen polgármestere szólt.

„Megesik az emberekkel, hogy ugyanazt akarják, előbb csak ketten, hárman, utóbb többen, ők azok, akik a nemzet létének értelmét világítják meg, ők az örök márciusi ifjak” – mondta el Orbán Viktor. Ők azok az obsitos katonatisztek, lapírók, akik nem tudnak egymásról, mégis ugyanott kötnek ki – tette hozzá a Fidesz elnöke. Orbán szerint ez a szabadságharc kezdete, a márciusi ifjak meghallották a történelem szavát a Pilvaxban, nélkülük egyetlen nemzedéknek nem sikerül elérni, amire hivatott. A Fidesz elnöke szerint a márciusi ifjak azok, akik árnyékból a fénybe fordítanak, ők azok, akik ébren tartják a lángot, amely képes megváltoztatni Európa történelmét.

Orbán elmondta, nemzetünknek is van nagy helytartótanácsa, amely sápadni és reszketni méltóztatik. A mi helytartótanácsunk sápadtan oktatja ki az Alkotmánybíróságot, a népet, a médiát, küldik el egymást a legkalandosabb helyekre, ám legszívesebben a népet váltanák le. A Fidesz elnöke elmondta, Magyarország népe nem ezt érdemli, március 9-e óta Magyarország jobbat érdemel. Magyarország olyan kormányzatot érdemel, ami méltó hozzá. A Fidesz elnöke anekdotájában a székelyt említette, akit arról kérdeztek, isznak-e a halak vizet. Azt nem tudom, hogy isznak-e vizet, de alkalmuk van rá – felelte a székely. A mi helytartótanácsunknak is van alkalma, hogy visszaadja a hatalmat, de a mi helytartótanácsunk provokál, erőszak világába sodortat, de kilóg a lóláb, mi kilátunk a szitán – szögezte le a Fidesz elnöke.

Alkotmányos népítélet
Orbán Viktor elmondta: korábban a megoldásnak nem volt előre legyártott kulcsa, de mi feltaláltuk az alkotmányos népítéletet, ez világszabadalom – tette hozzá. Mint mondta, máshol a népítélet fenyegető, nálunk azonban nem, mi türelmesebbek vagyunk, a vértelent szeretjük, ami példátlan egységet teremt. Mi nem megyünk lépre, mi kitartunk az egység mellett – tette hozzá. A március 9-i népszavazás kapcsán Orbán Viktor úgy értékelt, megmutatkozott, hogy nem az a fontos, ki milyen oldali. - Március kilencedike megmutatta, mennyire jó egyet gondolni, igent mondani, hogy ismét tudunk nyíltan egymás szemébe nézni. A népszavazás eredménye megmutatta, hogy az ország visszaszerezte önbecsülését. A Fidesz elnöke 1848 és 2008 párhuzamára rámutatva úgy fogalmazott, „az ország súlyos állapotban van, szégyenkezve hordozza magán nemzeti és népi karakterét. A hanyatlást semmi sem tartóztathatja fel, ezt fedezték fel a márciusi ifjak is”.

Orbán Viktor kiútként úgy látta: a hanyatlás és a romlás elé csak az összefogás vethet gátat. „Együtt ívelünk fel, és együtt hanyatlunk le. Az edény is csak egyben értékes, részeiben haszontalan cserép” – fogalmazott a pártelnök. Akinek van jövője, a történelemben is a jövőt keresi – mondta Orbán Viktor. Hangsúlyozta, a márciusi ifjak megmutatták, hogy senki sem tudja újragondolni Magyarországot a magyar emberek nélkül. A jövőt akkor úgy hívták, szabad és erős Magyarország. A jelenből kiutat mutató sikerről elmondta: azt jelenti, hogy kevesebb gondunk van. A sikeres Magyarország nem az átvészelésről, hanem a tervekről szól. A siker – csak úgy, mint a kudarc – újrateremti önmagát – szögezte le Orbán Viktor. A jelen problémáival kapcsolatban a pártelnök feltette a kérdést: tényleg lehetetlen, hogy megszervezzük az egészségügyet és az oktatást? Tényleg el kell hinnünk, hogy lehetetlen, hogy ne csússzunk mindig ugyanoda? Válaszként megállapította: a jövő az, ahol még nem jártunk, de közösen szeretnénk eljutni. Vagy találunk egy utat, vagy építünk egyet – mondta a Fidesz elnöke.
(MNO)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu