Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2021. január 28., 06.15

Orbán szerint szilárd alapokon nyugszik a Băsescuval ápolt kapcsolata

2013. augusztus 23., 18.30 Péntek

Orbán Viktor szerint jobb viszonyt ápol a jobboldali, tehát nemzeti érzületű, hazafi Traian Băsescuval, mint a baloldali Victor Pontával, akit politikai színezete okán kevésbé befolyásol a nemzeti érzés.

A magyar miniszterelnök a Digi24-nek csütörtökön este közvetített interjúban Traian Băsescu államelnökkel ápolt kapcsolatáról beszélt.

„A kapcsolatunk jelenleg szilárd alapokon nyugszik, és évek óta jól működik. Ami érdekes, mert a közvélekedés szerint egy ország kisebbségének, mondjuk a romániai magyarságnak kedvezőbb, ha a baloldal van kormányon. De az elmúlt 20 évben megtanultam, ennek éppen fordítottja igaz. Úgy értem, jobban kijövök a román hazafival, mint egy olyan románnal, akinek a nemzeti kérdések kevésbé fontosak” – mondta Orbán a Digi 24-nek. Most Romániában nem egy jobboldali, hanem egy baloldali kormány van hatalmon, amellyel semmiféle kapcsolatot nem alakítottunk ki. Személy szerint várom, hogy milyen irányba történik elmozdulás.”

Orbán Viktor szerint a magyar–román kétoldali kapcsolatok sokkal jobbak, mint az a politikusok nyilatkozataiból kitűnik.

Traian Băsescu agusztus 12-én, egy marosfői, külhoni románoknak szervezett rendezvényen elmarasztalóan nyilatkozott azokról a magyarországi politikusokról, akik idén nyáron részt vettek valamilyen magyar kisebbségnek szánt rendezvényen, azonban Orbán Viktort név szerint nem említette.

Szerinte nagyon valószínű, hogy a magyar politikai vezetők jövőre már nem vehetnek majd részt Tusnádon, mert idén „szemtelenek” voltak.

A magyar miniszterelnök végül mégis szóba került: arra a hallgatói kérdésre, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök túlságosan szabadon jár-kel Hargita és Kovászna megyékben, az államfő azt válaszolta: „Ha nem tetszett, miért nem fütyülték ki? Nem jöhet a kormány, hogy kifütyülje!”

Băsescu továbbá arról beszélt, hogy Magyarország a kisebbségek kezelésének kérdésében nemcsak Romániában, de az egész régióban az instabilitás gyújtópontjává vált; Budapest politikája nehézségeket kezd okozni – bírálta élesen magyarországi politikusok romániai megnyilatkozásait Traian Băsescu elnök Marosfőn.

(Transindex/hotnews.ro)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Beli / Vasárnap, 2013. szeptember 01., 18.39 Válaszoljál rá!

I'm imdspsree. You've really raised the bar with that.

Hozzászólt: Buddy / Péntek, 2013. augusztus 30., 15.52 Válaszoljál rá!

That's a posting full of inshtig!

Hozzászólt: Sang / Péntek, 2013. augusztus 30., 04.50 Válaszoljál rá!

I serchaed a bunch of sites and this was the best.

Hozzászólt: Dr.D / Szombat, 2013. augusztus 24., 00.26 Válaszoljál rá!

Kedves Orbán , nem is a \\\"kapcsolatokkal \\\" van baj.
Hanem Basescuval.Őurasságának a barátsága nem a legjobb \\\" ajánló levél\\\"

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu