Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. szeptember 22., 14.19

Óriástábla hirdeti Székelyföld létét

2012. november 05., 21.53 Hétfõ

Az RMDSZ háromszéki területi szervezete megelégelte Kovászna megye kormánybiztosa, Codrin Munteanu „székelyellenes” ténykedéseit, ezért Tamás Sándor, az RMDSZ Kovászna megyei szervezetének elnöke, Kovászna megyei tanácselnök és Antal Árpád sepsiszengyörgyi polgármester hétfőn a prefektúrával átellenben egy nagy átmérőjű, SIC – Terra Siculorum feliratú óriástáblát helyezett ki.

A két politikus elmondta: tudtára szeretnék adni azoknak, akik tagadják Székelyföld létezését, hogy az márpedig van. „Székelyföld létezik, ugyanúgy, ahogy különböző kormányhatározatokban létezik Hátszeg országa, Szilágyság országa, Almásvidék, vagy akár Bukovina is” – fogalmaztak.

„Kinevezése óta a prefektus úr folyamatosan ellenünk dolgozik. Azt tapasztaljuk, hogy direkt hergeli a székelyeket. Megtámadta Sepsiszentgyörgyön a Kónya Ádám Művelődési Ház, a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténet Múzeum magyar elnevezését. A közigazgatási bírósághoz fordult Kovászna város és Kovászna megye zászlóját elfogadó többéves határozatokkal kapcsolatban. Mindezt teszi olyan körülmények között, hogy ebben az országban több megyének, városnak, sőt községnek van címeres zászlója, viszont ő úgy gondolja, hogy nekünk nem lehet. Ezek mellett támadja azt a sepsiszentgyörgyi önkormányzati határozatot is, amely kötelezővé teszi a hirdetőtáblákon a magyar nyelv használatát. Legutóbb a községek bejáratánál kihelyezett magyar nyelvű „Isten hozott” táblákba kötött bele. Folyamatosan olyan kérdéseket, olyan érzelmi, nemzeti identitásunkhoz kapcsolódó határozatokat támad meg, amelyekre büszkék vagyunk” – vázolta Tamás Sándor.

Antal Árpád polgármester szerint Codrin Munteanu állandóan feszíti a húrt, és ez nem vezet jóra, a közösség javára. „Nem szeretnénk összeveszni senkivel, hergelődni a románokkal, sem értelmetlen vitákba belemenni, azonban az, hogy a székely zászlót egy futballklub zászlójához, máskor autómárkához hasonlította a prefektus, az kiütötte a biztosítékot. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy olyan akciót szervezünk, mely alkalommal be tudjuk bizonyítani, hogy igenis ragaszkodunk a szimbólumainkhoz, és akkor lesz itt társadalmi béke a megyében, ha tiszteljük egymást és tiszteljük egymás szimbólumait”– mondta el a városvezető.

A beharangozott szimpátiatüntetésre csütörtökön 16 órától kerül sor Sepsiszentgyörgyön, a prefektúra előtti téren. Felkérnek minden háromszékit, minden székely embert, hogy vegyen részt a megmozduláson, amelyen székely zászlókkal kívánnak felvonulni, ezáltal fejezve ki ragaszkodásukat a székely szimbólumok használatához. A polgármester befejezésként hozzátette, az első ötszáz érkező ajándékba kap egy székely zászlót, azzal a kéréssel, hogy vigye haza és tűzze ki bátran a tömbház ablakába vagy a házára.

(Transindex)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Murvai Miklós / Kedd, 2012. november 06., 23.11 Válaszoljál rá!

Történt volt, hogy az RMDSZ-es MAGYAR prefektus, György Ervin, bíróságon támadta meg a székelyföldi autonómia referendum kiírását.
Akkor az Rmdsz miért nem tiltakozott? Mert, akkor volt még egy hosszúlépés a választásokig és MI vezettük az országot?
Vagy esetlegcsak azért, mert jobb későn, mint mindig?

Hozzászólt: tnme / Kedd, 2012. november 06., 16.23 Válaszoljál rá!

Kedves sylvain ugy latom on nem ertette meg,hogy mennyire egyetertunk!Ugyan is ha az Rmdsz kezdemenyez valamit,ami a magyarsagunk szamara fontos,akkor a nevem forditottjanak a vezere a cianos aranykitermeles ellen nyilatkozik.(Erthetoen :mi lehet fontosabb egy tokes nyilatkozatnal?A kis "t"a szemely nagyrabecsulese)

Hozzászólt: sylvain / Kedd, 2012. november 06., 10.15 Válaszoljál rá!

Kedves tnme, ha ön számára az, hogy egy magyarellenes prefektus egyfolytában azon van, hogy betiltson mindent, ami a székely-magyarság identitását jelenti, nem fontos, az elég szomorú. Azonban ez az egész egy kampányfogás, mert a Székelyföld-tábla kihelyezése mindig a választások előtt történik meg, majd szépen leveszik, és 4 évig folyik minden a szokott mederben. És a hülye nép rájuk szavaz.

Hozzászólt: tnme / Hétfõ, 2012. november 05., 22.16 Válaszoljál rá!

Ez az RMDSZ-es akcio, nemzeti letunk szamara,korant sem olyan jelentos,mint tiltakozni a cianos aranykitermeles ellen.
Ehhez mit szoltok Pupakok?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu