Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. február 29., 08.58

Rajtuk múlik az amerikai választás?!...

2012. november 06., 20.41 Kedd

Az amerikai elnökválasztás kimenetele tíz államon múlik, amelyek mindegyikében Barack Obama nyert 2008-ban.

Mivel a keleti és a nyugati partvidék liberális államai rendre a demokratákra szavaznak, az amerikai Középnyugat és Dél viszont stabilan a republikánusokat támogatja, az elnökválasztási küzdelem rendszerint abban a 8-12 „csatatérállamban” dől el, amelyben a többséget egyik párt sem tudhatja egyértelműen maga mögött.

 

Florida (délkelet, 29 elektor)

A legnagyobb jelentőséggel bíró ingaállam, gyakran itt dől el az elnökválasztás. A 2000-ben tartott választáson George Bush mindössze 537 szavazattal kapott többet Floridában, mint Al Gore volt alelnök, és ezzel meg is nyerte a választásokat. Az állam modernizálta elektronikus szavazórendszerét, ennek ellenére az október 27-i nyitás óta hosszú sorok kígyóznak a szavazófülkék előtt.

A lakosság jelentős hányadát nyugdíjasok alkotják, akik többnyire a republikánusokkal szimpatizálnak. A spanyol ajkú lakosságon belül korábban a kubai emigránsok játszották a főszerepet, ők hagyományosan inkább a republikánusokhoz húznak.

Az utóbbi években azonban megnőtt a Puerto Ricó-iak száma, akik viszont zömmel a Demokrata Pártot favorizálják. Az elemzők Mitt Romney győzelmét vetítik előre az ingatlanpiaci válság és az országos átlagot meghaladó munkanélküliségi ráta miatt.

A felmérések szerint Romney vezet 1,4 százalékkal.

 

Pennsylvania (kelet, 20 elektor)

Pennsylvaniát az állam magját képező republikánus vidéki területek és a nagyvárosok – mint Philadelphia és Pittsburgh – közötti megosztottság jellemzi.

A part menti rész alacsonyabb jövedelmű és fekete lakossága nagy arányban szavazott Obamára 2008-ban. Az állam nyugati részén központi kérdésnek számít a palagáz kitermelésének növelése, amelyet Romney támogatásáról biztosított.

A republikánusok által a korábbi kampány során elhanyagolt államban Romney vasárnap gyors látogatást tett, amelyet a demokraták kétségbeesett próbálkozásnak neveztek.

Obama vezet 4,6 százalékkal.

 

Ohio (észak, 18 elektor)

Bár Ohióban 2000-ben és 2004-ben is George W. Bush került ki győztesként, az államot mégis egy kis mikrokozmoszként tartják számon, hiszen az ország egészéhez hasonlóan itt is vegyesen megtalálhatók nagyvárosok, ipari övezetek, valamint falusi térségek is, amelyekben a mezőgazdaság és a palagáz-kitermelés jelentik a gazdasági motorját.

A kampány során Romney és Paul Ryan többször járt Ohióban, mint bármely másik államban. Ohio a demokraták kampányában is kiemelt pozícióval bír.

Obama vezet 2,9 százalékkal.

 

Észak-Karolina (délkelet, 15 elektor)

Obama 2008-as győzelme elsősorban a nagyvárosok lakosságának volt köszönhető.

Az állam többi része vidékies és meglehetősen konzervatívnak nevezhető, a lakosság jelentős része támogatja az alkotmány módosítását, hogy az tiltsa az egyneműek házasságát. Az „ingaállamok” közül Észak-Karolinában tűnik legbiztosabbnak a republikánusok győzelme.

Romney vezet 3,8 százalékkal.

 

Virginia (kelet, 13 elektor)

Lyndon B. Johnson 1964-es diadala óta 2008-ban fordult elő először, hogy a demokraták győztek Virginiában. Az állam Washingtonnal szomszédos északi részén gyors népességnövekedés volt megfigyelhető, ez esélyt adhat a demokraták megerősödésére.

Romney viszont a védelmi kiadások növelésével kampányol a norfolki haditengerészeti támaszpont környékén, amellyel nagy népszerűségre tehet szert a katonák körében.

Romney vezet 0,3 százalékkal.

 

Wisconsin (észak, 10 elektor)

A demokraták korábban elképzelhetetlennek tartották, hogy az állam a republikánusok ölébe hullhat, azonban Paul Ryan wisconsini kongresszusi képviselő alelnöknek jelölésével a Republikánus Párt esélyei valamelyest megnőttek.

A republikánusok másik erőssége az országos ismertségű Scott Walker kormányzó.

Obama vezet 5,4 százalékkal.

 

Colorado (nyugat, 9 elektor)

Colorado hagyományosan republikánus állam, azonban a demokrata pártvezetőség 2008-ban száz év után először ismét Denverben tartotta elnökjelölő gyűlését, ami önmagában is nagy lökést jelentett a pártnak.

Emellett nagyon komolyan foglalkoztak a lakosság egyötödét jelentő spanyolajkúak mozgósításával. Részben a Kaliforniából érkező lakosoknak köszönhetően szinte a demokraták beérték a korábban vezető republikánusokat, és a felmérések szerint a bizonytalan szavazók többsége is már inkább a demokraták felé húz.

Obama vezet 1 százalékkal.

 

Iowa (középnyugat, 6 elektor)

A demokraták 2008-as jelöltállító gyűlésén Hillary Clintonnal szemben a győzelmet itt a később elnökké választott Barack Obama szerezte meg. Iowában a szavazók jelentős része vallásos, és nagy arányban vannak jelen a mezőgazdasági termelők is.

Januárban a republikánusok iowai jelöltállító gyűlésen Mitt Romney a második helyet szerezte meg az ultrakonzervatív Rick Santorummal szemben.

Obama vezet 2,5 százalékkal.

 

Nevada (nyugat, 6 elektor)

Az ingatlanpiaci válság által keményen sújtott Nevadában a legmagasabb a munkanélküliség ráta az egész országban (11,8 százalék, az országos átlag 7,8 százalék).

A spanyolajkú lakosság magas aránya Obamának kedvezhet, Romney számára viszont az jelent előnyt, hogy az államban kisebb mormon közösségek is találhatók. A korai szavazók által leadott voksok alapján egyelőre a demokraták állnak győzelemre.

Obama vezet 2,7 százalékkal.

 

New Hampshire (északkelet, 4 elektor)

A kis területű északkeleti államban az utóbbi hat elnökválasztás során négyszer a republikánusok győzedelmeskedtek. Romney számára kedvező, hogy elnökjelöltsége előtt kormányzóként nagy népszerűségre tett szert a szomszédos Massachusettsben.

Csekély elektori súlya ellenére Obama június óta hatszor, Romney nyolcszor járt az államban.

Obama vezet 1,8 százalékkal.

(hirado.hu/MTI)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu