Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 07.22

RMDSZ központi ünnep Marosvásárhelyen

2008. március 16., 17.15 Vasárnap

– 1848-49 nagy tanulsága az, hogy a magyarságtól semmit nem tudtak elvenni véglegesen. Marosvásárhelyen, Erdélyben lassan bebizonyosodik, hogy az elnyomás, a nemzeti gyűlölet semmire sem vezet, és hogy hiába próbáltak megfélemlíteni, mert ami a miénk volt, úgyis visszaszereztük – hangsúlyozta Markó Béla szövetségi elnök szombaton, Marosvásárhelyen, az RMDSZ március 15-i, országos központi ünnepségén, a Postaréten.

Az idén mintegy nyolcezren gyűltek össze a Székely Vértanúk Emlékművénél leróni kegyeletüket a magyar forradalom hőseinek emléke előtt.

Ünnepi beszédében az RMDSZ elnöke úgy fogalmazott, nagyon gazdag nemzet a magyar, hiszen az elmúlt százhatvan év történelmi megpróbáltatásai során sok mindent próbáltak elvenni, elorozni a magyarságtól. „Elirigyelték legnagyobb költőnk életét (...) De mégis megmaradt nekünk. Elvették Aradon tizenhárom tábornokunk életét is, golyóval és kötéllel rabolták el őket az osztrákok, de hiába, mert attól fogva még inkább a miénkek lettek. Aztán megpróbálták ellopni tőlünk itt a Postaréten a székely vértanúk szívét és lelkét, megölték őket, mégis itt maradtak velünk – fogalmazott Markó Béla.

Rámutatott: 1990 márciusában éppen azért rontottak a magyarokra bottal felfegyverzett tömegek, mert visszakérték, amit tőlük elvettek: a magyar nyelvet és a magyar iskolát, és ekkor elvették akkor egyik főember, Sütő András félszeme világát is.

„Azóta sem kért ezért bocsánatot senki, és most már tőle nem is kérhet bocsánatot soha senki, mert immár második éve nincsen velünk, innen is hiányzik, erről az ünnepségről a Székely Vértanúk Emlékművénél. De akik akkor ott szervezkedtek és uszítottak a sötétben, azóta is sunyítanak, azóta sem derült fény az igazi tettesekre. (...) Előbb-utóbb úgyis kiderül minden, és nekünk nem szabad elfelejteni, ami akkor történt, nekünk tudnunk kell az igazságot. Nem a revans kedvéért, hanem éppen azért, hogy soha ne ismétlődhessék meg a történelem, hogy utódaink és a románok utódai is tanuljanak abból, ami volt”.

 

A szövetségi elnök úgy vélte, Erdélyben is bebizonyosodik lassan-lassan, hogy az elnyomás, a nemzeti gyűlölet nem vezet semmire, és hogy hiába próbálták megfélemlíteni a magyarságot, mert ami a miénk volt, úgyis visszaszereztük: nemcsak erdőt, földet, házat, hanem nyelvet, kultúrát, iskolát. „És amit eddig nem tudtunk visszaszerezni, azt vissza fogjuk szerezni ezután. Mi nem leszünk másodrangú állampolgárok a saját szülőföldünkön! Romániában ma is él legalább másfélmillió magyar, Erdély a miénk is! Erdély nem kizárólagosan román, és nem is kizárólagosan magyar, Erdély mindannyiunk közös hazája. Ezt jól jegyezze meg mindenki!” - szögezte le Markó Béla, aki egyben azt is nyomatékosította, az erdélyi magyarság autonómiát akar. „Mi ezt akarjuk! Nem országot szétrontani az autonómiával, hanem Erdélyt építeni, Székelyföldet gyarapítani. (...) Nem véletlen, hogy az idén ismét magyar polgármestert akarunk Marosvásárhelynek, és hogy éppen egy miniszter vállalja a megmérettetést. Szép és hasznos miniszternek lenni Bukarestben, de fontosabb polgármesternek lenni Marosvásárhelyen!

Az RMDSZ elnöke szerint a magyar nemzet azért is gazdag, mert szabadságszerető: nemcsak a saját rabságát nem tűri, hanem a másokét sem, románokét, szerbekét, albánokét, senkiét. Utalt a Koszovó kapcsán kialakult helyzetre is. Elmondta: az RMDSZ ráhagyja másokra a hősködést, a nagyotmondást, de míg az RMDSZ határozottan állást foglalt Koszovó függetélenségének elismerése mellett, egyszerre csak hebegést-habogást, kínos dadogást hallottunk az annak idején Petőfi Sándor által is kipellengérezett szájhősöktől, csak az RMDSZ mondta ki tisztán: igen, Koszovó függetlenségét el kell ismerni! Nem volt könnyű, mindenki nekünk rontott, börtönnel is fenyegettek, de íme, itt vagyunk! - szögezte le az RMDSZ elnöke.

Călin Popescu Tăriceanu román miniszterelnök üzenetét Bárczi Győző alprefektus, Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő ünnepi köszöntőjét pedig Terényi János, a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövete olvasta fel.

A rendezvényen közreműködtek Györffy András, Killyén Ilka és Sebestyén Aba színművészek, Madaras Ildikó előadóművész, valamint a marosvásárhelyi egyesített vegyeskar Kovács András vezényletével. A műsorvezető Nagy István színművész volt. (rmdsz.hírszerk.)
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu