Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. január 24., 11.51

RMDSZ: politikai álláspont az államfő felfüggesztéséről

2012. július 10., 21.00 Kedd

A lelkiismeretünk szerint szavaztunk

Ilyen horderejű döntések esetén a Romániai Magyar Demokrata Szövetségen belül megpróbálunk konszenzusos döntést hozni, ez alkalommal nem sikerült. 

Meghallgatva és mérlegelve a pró és kontra érveket, úgy döntöttünk, hogy szabad kezet adunk a parlamenti képviselőinknek, illetve szenátorainknak, mindenki lelkiismerete szerint szavazhat.

 

Az RMDSZ nem állt egyik román párt mellé sem

Az RMDSZ nem kötött egyezséget sem a kormányzó koalícióval, sem az államfőt támogató párttal. Ellenzéki szervezet vagyunk, ekként viselkedünk, és ez nem fog változni a parlamenti választásokig.

 

Egy jogállamban figyelembe kell venni az Alkotmánybíróság döntését, még akkor is, ha csak konzultatív jellegű

Számunkra kardinális jelentőséggel bír, hogy Romániában betartásra kerüljenek a jogállam szabályai, ezért nem kívántunk végleges álláspontot megfogalmazni az Alkotmánybíróság véleményezése előtt. A Szövetségi Elnökségben egyetértés volt afelől, hogy amennyiben az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítéli meg a felfüggesztést, akkor mi nem vállalhatunk szerepet ebben a folyamatban.

 

Nem nekünk kell igazságot szolgáltatni a román pártok közötti harcban

Nem az RMDSZ feladata igazságot szolgáltatni a román pártok közötti politikai harcban, nekünk akkor kell a mérleg nyelvének lenni, amikor a magyar közösség érdekeiről kell többségi szavazást kiharcolni, vagy a kisebbségi jogok bővítése a tét. A parlament két háza elnökének, illetve a nép ügyvédjének leváltásakor az RMDSZ tartózkodott, illetve a képviselői jelenléte nélkül is biztosítva volt a döntéshozatalhoz szükséges kvórum.

 

Az RMDSZ mire fogja biztatni a magyar embereket a referendumon?

Minden szavazás alkalmával hangsúlyozzuk, hogy fontos a jelenlét, fontos, hogy éljünk állampolgári jogainkkal. A magyar emberek számára azt tudjuk javasolni, amit a parlamenti képviselőinknek: szavazzanak saját lelkiismeretük szerint.

 

Amennyiben a referendumon leváltják a jelenlegi államfőt, az RMDSZ kinek a megválasztását tartaná a legmegfelelőbbnek?

A szövetség 1996 óta saját államelnök-jelöltet indít, és ennek megszavazására biztatja a magyar embereket. Ezzel kapcsolatosan a döntést kellő időben meghozzuk.

 

A magyar versenypártok élesen támadják az RMDSZ-t a döntése miatt

A két magyar párt elsősorban azzal kéne legyen elfoglalva, hogy megtalálja a gyenge választási eredményeik magyarázatát. Számunkra egyértelmű, hogy az RMDSZ 86 százalékos támogatottsága azt jelenti, hogy a magyar emberek bíznak a Szövetségben, felismerik, hogy a közösségi érdekeket csak ő tudja képviselni, belátják, hogy az RMDSZ ernyője alatt mindenkinek helye van.

Az RMDSZ-t ért támadások egy olyan témában és akkor voltak megfogalmazva, amellyel kapcsolatosan a Szövetség még nem fogalmazott meg álláspontot.

Két dolog azonban biztos:

– a parlamenti választásokig az RMDSZ ellenzékben fog politizálni

– az RMDSZ legfontosabb célját, a magyar érdekvédelem ellátását abban az esetben lehet a leghatékonyabban képviselni, ha ott vagyunk, ahol a döntések születnek, legyen az önkormányzati, parlamenti, vagy kormányzati szint.

 

A magyar emberek nyugalmat akarnak

A jelenlegi állóháború a folyamatos krízishangulatot, a politikai cirkuszt hivatott szítani. Meggyőződésünk, hogy az országnak, a polgároknak és a magyar embereknek elegük van a cirkuszból. A mi választóink nem ezt akarják. Ők az akarják, hogy az országnak olyan vezetői legyenek, akik képesek  fejleszteni, munkahelyeket teremteni, illetve bővíteni a kisebbségi jogok körét.

(RMDSZ)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: mosómedve / Csütörtök, 2012. július 12., 11.02 Válaszoljál rá!

Ja, és még valami: egyértelmű, hogy a BASE ideje lejárt. Nézzen már szét az RMDSZ is Európába, és láthatja, hogy egészem más szelek fújnak. Ezt az új fuvallatot kellene hajójának vitorlájába kifogja az erdélyi magyarságot 70 valahány százalékban kéviselő politikai alakulat. Ami derék dolog, férfi munka lehet...főleg amikor elkezdődik a belharc Liliomfi és Paste, Copy Paste között.

Hozzászólt: mosómedve / Csütörtök, 2012. július 12., 10.59 Válaszoljál rá!

EZ MIND ÜRES SZÖVEG. A RMDSZ egyszerűen nem tudja mit csináljon, talán azért mert vezetése képtelen két-három lépéssel előre kiköbözni a történéseket. Ezt fáziskiesésnek nevezik jobb körökben. Az RMDSZ sajnos fáziskiesésben van egy ideje, pontosabban a MOGYE -ügytől kezdve. Egyre jobban úgy tűnik, hogy a pillanatnyi csörték, viszálykodások, szurkálódások, leszámolások, bizonyítási kényszer, stb. felemésztik, a vezetők - Hunorra és Péterre gondolok - előre "kalkuláló" képességét, de erősen kétséges, hogy egyáltalán rendelkeznek/rendelkeztek ezzel.Amúgy piszok jó húzás volt, imidzs szempontjából az Orbánnal való találkozó, amely a "közeledés" messzídzsét volt hivatott széthinteni, mint holmi port, a nagyközönség szemébe. Hiszi a piszi, hogy kell Viktornak az RMDSZ! Ez a népszavazások kabaré pedig jó biznisz valakiknek, például azoknak a klienseknek, akik a cédulákat nyomtatják, és azoknak, akik a komissziókban képviselik napi 80 lejért az RMDSZ. Nem sok pénz, de több mint semmi, mert, ugye, mit is ad az RMDSZ a halandó rommagyar polgárnak?

Hozzászólt: zöld prücsök / Szerda, 2012. július 11., 14.26 Válaszoljál rá!

Mint RMDSz szavazó hozzaszolnek egy kicsit:

1. "A lelkiismeretünk szerint szavaztunk" - ajanlanam ha mindig ezt tennek es ne partkatonaskodjanak tul sokat. Tudom hogy konszenzus nem minding lehetseges, es eggyuttes fellepes ero...

2. Amit szerintem felronak az RMDSz-nek a magyar valasztok nem errol szol. Elvarjuk onnoktol hogy a mindvegig a torvenyesseg mellet alljanak es a valos demokraciat kepviseljek. Onok itt valojaban taktikaznak es ezert nem allnak egyik fel melle sem mert a fejlemenyeket nem tudjak elorelatni; es persze szovetkezni kell am par honap mulva. De itt tobrol van szo (alkotmanyossag); en elvarom a magyar kepviseloktol a gerincesseget, az atlathatosagot, a tiszta lelkiismeretet.

Babits mondta: "mert vétkesek közt cinkos aki néma" - neha nem lehet csak ugy felreallni es kijelenteni hogy "tartozkodunk". Ez most egy olyan tema - helyzet.

3. Kelemen Hunor stilusban nagyon hasonlit Markora, akit kulonben nagyon tisztelek, de szerintem az RMDSz-nek ideje lenne belatnia hogy az idok valtoztak es itt megint arra utalok hogy hosszutavu atlathato politikat folytatni es nem rovidtavu taktikazast (kicsikarni ezt meg azt), mert mar nem eredmenyes az RMDSz-re is tipikus kormanyparton beluli apro engedmenyek politikaja. Jobb volt eddig es eredmenyesebb mint az aternativa, de eljott a valtozas ideje. Alljanak ki a torvenyesseg mellet, mert ha a torveny es alkotmany alapja nincs meg a kissebsegi jogainknak, akkor azok nem ernek semmit es biztosan nem idotalloak.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu