Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. augusztus 13., 02.35

Románia schengeni csatlakozásáról tárgyalt Borbély László

2013. április 11., 21.56 Csütörtök

Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke volt a vezetője annak a romániai küldöttségnek amely szerdán, április 10-én Koppenhágában találkozott a dániai Környezetvédelmi Minisztérium főtitkár-helyettesével, Mikkel Aaro-Hansennel, a Külügyminisztérium államtitkárával, Michael Zilmer-Johnssal, valamint a dániai parlament külügyi bizottságának elnökével, Jeffe Kopoddal.

A dán környezetvédelmi minisztériumnál, Borbély László megköszönte azt a folyamatos támogatást amit Dánia Romániának már az előcsatlakozási folyamat során biztosított (ennek pénzbeli értéke megközelítőleg 50 millió euró), és ismertette az ország legfontosabb kérdéseit az energiabiztonság, a hulladékgyűjtés, a víz és a levegő minőségének javítása, illetve a megújuló energiaforrások fejlesztése kapcsán.

„Fontos, hogy megfelelő egyensúlyt teremtsünk a környezet védelme és annak fejlesztése között, egy ökoinnovatív, "zöld" technológiákkal kapcsolatos infrastruktúra kiépítése és az integrált energetikai beruházások megvalósítása érekében, amelyek egy fenntartható gazdasági fejlődést biztosíthatnak országunknak” – hangsúlyozta a külügyi bizottság elnöke, majd arra kérte fel a dán partnereket, hogy támogassák Románia jogalkotási folyamatát a zöld közbeszerzések és a hatékony környezetvédelmi bizonyítványok értékesítése kapcsán.

A dán parlamentnek a külpolitikáért, az európai ügyekért és esélyegyenlőségért felelős bizottság tagjaival való találkozáson Borbély László megköszönte Dánia határozott álláspontját az országnak a Schengeni térséghez való csatlakozása kapcsán, és feltérképezte azokat a fontos lépéseket, amelyeket Románia az elmúlt években megtett a korrupció megszüntetése, az igazságügyi mechanizmus fejlesztése, valamint a politikai stabilitás érdekében, és kifejezte reményét, hogy 2013 végéig, Románia és Bulgária számára letisztul a követendő út, konkrét célokkal és megvalósítási lehetőségekkel, és a csatlakozásuk rövid időn belül valóság lesz. „A csatlakozás nemcsak Románia számára, de az összes tagország számára előnyös lenne, hisz az európai belső piac eredményesebb működését jelentené és új beruházási, fejlesztési lehetőségeket generálna” – fogalmazott a találkozón Borbély László.

Hozzátette, a két ország között egyébként jó együttműködési lehetőségek rejlenek a vízi közlekedés területén is a Balti és a Fekete tenger között, csak arra lenne szükség, hogy jobban kihasználjuk a Duna-Stratégia nyújtotta lehetőségeket és a Keleti Partnerséget. Ezt követően a külügyi bizottság elnöke a két ország közötti jól működő bilaterális kapcsolatokat emelte ki, és Románia álláspontját ismertette az Európai Uniós források felhasználása, az euróövezethez való csatlakozás, az energiabiztonság és a fenntartható fejlődés terén.

Végül, a dán parlament tagjainak kérésére a romániai küldöttség a roma kisebbség társadalmi integrációjára, az emberkereskedelem elleni közös fellépésre, valamint a dániai szakértőknek  a környezetvédelem, az egészségügy és az esélyegyenlőség terén nyújtott értékelésére is kitért.

A dániai külügyminisztérium államtitkára, Michael Zilmer-Johns hangsúlyozta, hogy a Dán Királyság álláspontja a schengeni-kérdésben változatlan, és hogy Románia végre minden, a tagállamok által meghatározott kritériumot teljesít.

A találkozó végén a felek a két ország közötti jó politikai, egészségügyi és mezőgazdasági együttműködést emelték ki, és abban állapodtak meg, hogy szükség van az euróövezeten kívüli tagállamok jobb összehangolására. 

(RMDSZ)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu