Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. február 27., 21.36
Kelemen Hunor szövetségi elnök a MIÉRT konferenciáján

Sikeres Székelyföldért dolgozunk

2012. november 12., 00.03 Hétfõ

Kelemen Hunor szövetségi elnök november 10-én, szombaton, részt vett a Magyar Ifjúsági Értekezlet és a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács szervezésében a MIÉRT Székelyföldi Ifjúsági Konferencia hivatalos megnyitóján, Gyergyószentmiklóson.

A Szövetség elnöke a december 9-i választások kapcsán elmondta, 23 év után az RMDSZ az egyetlen olyan következetes szervezet Romániában, amely ugyanazokat az értékeket képviseli, ugyanazzal a névvel, politikai identitással, ugyanazokkal a célokkal száll versenybe.

"A következetesség azért fontos, mert e mögött olyan értékek állnak, mint az egységes politikai képviselet, az összefogás, a magyar jövő építése ott, ahol őseink éltek, alkottak, értéket teremtettek: Székelyföldön, Erdélyben" – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

A jelenlévő fiataloknak a Szövetség programjáról is beszélt, amely kiterjed a gazdaság fellendítésére, a munkahelyteremtésre, a mezőgazdasági termelés és feldolgozás támogatására.

"A magyar ügy, Székelyföld ügye csak nekünk fontos" – szögezte le a Szövetség elnöke.

Kelemen Hunor a Szövetség és a MIÉRT közötti kapcsolatról beszélt. „Az RMDSZ-ben azt az elvet követjük, mely szerint a tapasztalat mellett ott kell lennie a fiatalos lendületnek is. Ezt a két dolgot helyesen kell összehangolnunk, és akkor ütőképesek vagyunk az önkormányzatokban és a parlamentben. Olyan kérdésekben születnek döntések a következő években, mint az alkotmány módosítása, a régiók átszervezése, vagy az európai uniós költségvetés elosztása. Ezek mind olyan kérdések, amelyekben az RMDSZ-nek határozottan kell képviselnie a romániai magyar közösség érdekeit. Ezért december 9-én meg kell ismételnünk a júniusi helyhatósági választások eredményeit” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

„402 önkormányzati képviselő, 22 polgármester, 122 képviselőjelölt és 8 biztos befutó helyen induló jelölt: ez a Magyar Ifjúsági Értekezlet 2012-es eredménye számokban” – indította köszöntőbeszédét Bodor László, MIÉRT elnök. „A számok pedig azt bizonyítják, hogy a MIÉRT egy befolyásos szervezet, ezt pedig a tagszervezeteinkkel közösen kifejtett munkával, az Erdélyben az ifjúságért dolgozó fiatalok által értük el, és ebben rejlik a Magyar Ifjúsági Értekezlet igazi ereje” – hangsúlyozta. Hozzátette: „Büszke vagyok arra, hogy a szervezet az elmúlt tíz évben mindvégig következetes és felelősségteljes volt, az RMDSZ-el partnerségben képviselte az erdélyi magyar fiatalok érdekeit, hisz fontos a közösségépítés és a társadalomszervezés, azonban politikai részvétel nélkül nem lehet egy eredményes érdekérvényesítést megvalósítani”.

Beszédében a MIÉRT elnöke kiemelte: „A fiatalok azok, akik az erdélyi magyar képviseletet továbbviszik, melynek érdekében ott kell lenniük minden olyan fórumon, ahol az ifjúságot érintő döntések születnek, és hallatniuk kell a hangjukat. Mi, fiatalok az eddigiekhez hasonlóan segíteni fogjuk a Szövetség választási kampányát, és cserébe arra kérjük a leendő parlamenti képviselőket, hogy támogassák a MIÉRT által felvállalt ügyeket: az ifjúság körében fellelhető munkanélküliség csökkentését, az oktatási rendszer és a munkaerőpiac összehangolását, valamint a fiatalok számára vállalkozó-barát környezet kialakítását, hisz így lesz sikeres Székelyföld, és így lehet sikeres az erdélyi magyarság is”.

Verestóy Attila szenátor a fiatalok energiájának és az idősebbek tapasztalatának egyidejű jelenlétének fontosságára hívta fel a résztvevők figyelmét: „a fiatalok munkája alapvető fontosságú, ők azok, akik előkészítik, megalapozzák a döntéseket, akik néha úgy súgnak, hogy a politikusoknak nem marad más hátra, mint az, hogy minél hangosabban és visszhangzóbban tolmácsolják az üzenetet. És ez így van jól, hisz beletanulva a magyar közösség érdekében kifejtett munkába, néhány év múlva ti lesztek azok, akik a jövő nemzedéknek elmagyarázzátok, hogy tennünk kell egymásért.”

Moldován József, volt államtitkár, parlamenti képviselőjelölt az elmúlt időszakra kitérve elmondta: „a gazdasági válság megviselte Erdélyt is, és ahhoz, hogy a fennálló helyzetből továbbléphessünk, a legfontosabb a biztonság és a stabilitás. Azok, akik azt gondolják, hogy a válságos időszak után változás szükséges és az egység megbontása, felelőtlenül viselkednek nemcsak önmaguk, hanem az egész nemzet szempontjából. A jövőt nem lehet úgy elképzelni, hogy megbontjuk a közösséget. Mi tudjuk, mit akarnak a magyar emberek, és a jövőben is azon fogunk dolgozni, hogy az ő érdekeik érvényesüljenek”.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a MIÉRT Székelyföldi Ifjúsági Konferenciájának közös jövőkép-megfogalmazó szerepét emelte ki.

„Szükség van azokra a fiatalokra, akik majd átveszik a helyünket, akik nem csak odakerülnek egy tisztségbe, hanem végigmennek a gyakorlópályán, megszerzik a szükséges tudást és tapasztalatot, ahhoz, hogy amikor szükség van, előre tudjanak lépni. Erre pedig a Magyar Ifjúsági Értekezlet és tagszervezetei a székelyföldi fiatalok legmegfelelőbb edzőterme.”

A parlamenti választások kapcsán a tanácselnök leszögezte: „számunkra a legnagyobb veszélyt nem a magyar versenypártok, hanem a felerősödő román nacionalizmus képezi, melynek jeleit nap, mint nap láthatjuk és tapasztalhatjuk. Számunkra alapvető fontosságú, hogy egy olyan erős parlamenti frakcióval tudjunk szerepelni, amely ezt meg tudja akadályozni”.

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselőEurópa válsága Székelyföld válsága? címmel tartott előadásában hazai vonatkozásban tárgyalta az európai válsághelyzetet.

Sógor Csaba Székelyföld fejlődésének fenntarthatósága tekintetében a szubszidiaritás, a szolidaritás és a felelősség hármasságát emelte ki. – A szubszidiaritás az önállóságot, a helyben való döntéshozatalt teszi lehetővé számunkra, amelyet apró lépésekkel, megfelelő lobbival tudunk érvényesíteni, ezért fontos az erős magyar érdekképviselet Bukarestben – hangsúlyozta. 

Az EP-képviselő rámutatott arra, hogy az emberi kapcsolatok Székelyföldön is megváltoztak, de, mint mondta: ne feledjünk el szolidárisak lenni egymás iránt, hiszen a társadalmi viszonyok jellegén múlik az összetartozás érzése. A közösségi tudat Székelyföld fenntartható fejlődésének egyik jelentős eleme – hangsúlyozta a képviselő. Sógor Csaba véleménye szerint felelősen élni pedig azt jelenti, hogy távlatokban gondolkodunk, nem romboljuk a természeti értékeinket és megfelelően gazdálkodunk a rendelkezésünkre álló erőforrásokkal, azért, hogy élhető környezetet hagyjunk hátra az utánunk következő generációk számára is. 

(RMDSZ)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu