Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. július 09., 17.24

Stoica nem indul a parlamenti választásokon

2008. július 17., 20.45 Csütörtök

Valeriu Stoica, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) alelnök ma délután kijelentette: nem indul az őszi parlamenti választásokon, és nem is szándékozik versenybe szállni az igazságügyi miniszteri tisztségért, úgy vélve, hogy „a politikába való visszatérések nem mindig sikeresek”.

„Nem indulok a parlamenti választásokon, és nem szándékozom versenybe szállni az igazságügyi miniszteri tisztségért sem” – jelentette ki Valeriu Stoica sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, PD-L-beli kollégáival együtt erőfeszítéseket fog tenni a párt jobboldali identitásának megerősítésére.

Stoica megemlítette, két fő oka van annak, hogy nem akar versenybe szállni az igazságügyi miniszteri tisztségért: az első az, hogy az elkövetkező időszakban mások a prioritásai, aktívan részt akar venni a párt korszerűsítési folyamatában, és az alkotmány reformálásában.

Ami a második okot illeti, Stoica szerint „bár néha sikeresek a visszatérések, főleg amikor filmekről, könyvekről van szó, a politikában és a magas szintű közigazgatásban a visszatérések nem mindig sikeresek”.

„Úgy hiszem, hogy az 1996-2000-es mandátumom ideje alatt kihoztam a legtöbbet képességeimből” – mondta Valeriu Stoica.

A PD-L alelnöke, aki a pártja kormány-programját előkészítő jogi osztály koordinátora is, elárulta, hogy az intézményes reformmal is foglalkozik a jövőben.

Örülne ha Muscă visszatérne

Valeriu Stoica egyúttal kijelentette: örülne annak, ha Mona Muscă úgy döntene, visszatér a politikába, de tudomása szerint ez egyelőre még nem hozott ilyen döntést. Jó lehetőség lenne azonban Mona Muscă számára egy uninominális választókerületben való jelöltetés, mivel bebizonyíthatná, hogy az emberek hisznek benne.

„Nem elég azonban az, hogy én azt akarjam, Mona Muscă térjen vissza a politikába, neki is akarnia kell ezt. Tudomásom szerint egyelőre nem hozott ilyen döntést” – mondta Valeriu Stoica. Hangsúlyozta, személy szerint örvendene, ha Mona Muscă úgy döntene, visszatér a politikába.

„Egy uninominális választókerületben való jelöltetés lehetőséget nyújtana Mona Muscănak, hogy bebizonyítsa, az emberek még mindig hisznek benne a két évvel ezelőtti szerencsétlen történések ellenére. De neki kell döntenie” – mondta még Stoica.

Nem jogos az újlenyomat-vétel 

Románia volt igazságügyi minisztere elmondása szerint nincs összhangban az emberi jogokat népszerűsítő politikával az olasz hatóságoknak az intézkedése, mely szerint a romáktól ujjlenyomatokat vesznek.

„Egy olyan intézkedést sem fogadnak jól, amely megszegi az emberi jogokat. És amint nagyon jól tudjuk, tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelmét” – jelentette ki  Valeriu Stoica.

Hozzátette, ha nem is mondja ki egyenesen, hogy vétkesek, az intézkedés a gyanú árnyékát veti az illető személyekre. Azzal gyanúsítanak bizonyos személyeket, hogy bűnözők, csak azért, mert egy bizonyos etnikumhoz tartoznak. 

Roberto Maroni olasz miniszter, a populista és xenofób Észak Ligája mozgalom tagja június 26-án bejelentette, rendfenntartó erőket küldenek a nomád-táborokba, hogy ujjlenyomatokat vegyenek a táborok minden lakójáról, beleértve a nőket és a gyerekeket is.

(MEDIAFAX)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu