Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. július 04., 14.00

Szász Jenő kitelepítené szórvány magyarságot?!

2013. február 18., 21.09 Hétfõ

A kisebb létszámú Kárpát-medencei magyar közösségek „kontrollált visszavonulásának” lehetőségéről beszélt Szász Jenő a Kárpát-medencei Képviselők Fórumán (KMKF) – tudta meg a maszol.ro.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője az intézmény céljairól tartott beszámolójában arról beszélt: kutatás tárgya lehet annak felmérése, nem jelent-e alternatívát az egyes magyar közösségek számára a helyben maradás ösztönzése helyett az „önkéntes területfeladás”.

Szász nem részletezte a „kontrollált visszavonulás” és az „önkéntes területfeladás” lehetséges stratégiáját, de ennek lényege a már biztos beolvadásra ítélt kisebb Kárpát-medencei magyar közösségek, köztük az erdélyi szórvány irányított kitelepítése a jelenlegi lakhelyéről. Ű

Márton Árpád RMDSZ-es parlamenti képviselő szerint az MPP volt elnökének szavait úgy is lehet értelmezni, hogy Magyarország a szórvány magyarok áttelepítésével oldaná meg a demográfiai problémáit, de akár úgy is, hogy Erdélyen belül a Székelyföldre telepítenének szórvány közösségeket.

Márton Árpád tiltakozásképpen először elhagyta az üléstermet, majd visszatérte után emlékeztette az intézményvezetőt arra, hogy mintegy hatvan éve hasonló döntést hozott a Német Szövetségi Köztársaság, amelynek következményeként ma már alig egy-két német van a szász falvakban.

Szász Jenő beszédében az úgynevezett gyöngyhalászmódszert is emlegette, melynek lényege a magyarságához jobban ragaszkodó, tehát „nemzetstratégiailag értékes” emberek kitelepítése, ám ezt az elképzelést sem részletezte.

„Az sem derült ki, hogyan történne a kitelepítés. Elméleti felvetés volt, remélem, hogy az is marad” – fogalmazott Márton Árpád.

(Transindex)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Megjegyző / Csütörtök, 2013. február 21., 20.19 Válaszoljál rá!

Nem tudom, más hogy van vele, de én már nagyon szeretnék végre egy olyan ötletről is olvasni, amelyik NEM arról szól, hogy milyen csodálatosan el tudnók költeni a magyarországi adófizetők pénzét A Nemzet megmentése érdekében, természetesen.
Másrészt egyetértek azokkal, akik szerint a szórvány belátható időn belül el fog tűnni. A bökkenő (szerintem) csak az, hogy a Székleyföld kiterjedt vidékei is elszórványosodnak. S akkor hogy lesz, még jobban összehúzódunk? Meddig? Nem kéne inkább valami egyebet kitalálni?

Hozzászólt: makro / Szerda, 2013. február 20., 14.58 Válaszoljál rá!

Nem kívánom minősíteni Jenőke mondásait. DE, az dobja rám az első követ, innen a szórványból, aki nem érzi úgy, hogy a látszat és a politikai diskurzus ellenére is - sajnos ki kell mondani! - egyszerűen LEÍRTÁK itthon is, és Budapesten is a szórvány magyarságot. Legalábbis az utóbbi öt-hat évben. Valaki adja már össze mennyi támogatást kaptak az Arad, Temes, Krassó vagy Hunyad megyei civilek, egyházak, iskolák. Lehet, hogy Jenőke szájából kellett kirepüljön a galamb...

Hozzászólt: jenoke / Szerda, 2013. február 20., 12.37 Válaszoljál rá!

Az attelepedes egyenlo a magyar terulet eladasaval(feladasaval),ahhol egy magyar is van az az ici- pici terulet MAGYAR .Pici toro nem hazudtolja meg onmagat,most is kimutatta RMDSZ fobiajat.Az ilyn emberek reszemrol eltunhetnek,senkinek sem fognak hianyozni.(esetleg a romanoknag akiknek a malmara hajtjak a vizet).

Hozzászólt: Megjegyző / Kedd, 2013. február 19., 21.41 Válaszoljál rá!

Szász Úr tudja biztosan, hogy lehet egérből elefántot csinálni, akkor miért nem fogalmaz tisztán és magyarul,mert mint látja még akkor is meg kellene magyarázza...ha a \"szánkba rágná\" mert többféle ember van, vannak olyanok mint a az a tanító aki igy mordult fel óra alatt:\"Én már kezdtem érteni,de ezek a Qva gyermek még most sem értik.\" Ez a valóság ,vannak akik nem értik és vannak akik (szándékosan) félre értik.

Hozzászólt: Pista / Kedd, 2013. február 19., 21.33 Válaszoljál rá!

Segitseg!!!!
Tisztelettel felkerek mindem szorvanyban elo magyart ,hogy adakozzon 1 RON-t ,
Szasz Jeno elmeorvosi viszgalatara, az ugy surgos ,mert veszesen fogy az ido, lehet
kesobb mar \"fogyatekosnak\" minositik szegenyt es a zart osztalyra helyezik!!!!.
Mindekinek halasan koszonjuk az adomanyt !!!!

Hozzászólt: Az RMDSZ-nek hazudni sem drága / Kedd, 2013. február 19., 20.32 Válaszoljál rá!

http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=71449

Toró: Ferdít az RMDSZ

KMKF ülésén jelen levő Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke a Krónikának elmondta, az RMDSZ rosszindulatúan magyarázza félre Szász Jenő kijelentéseit, szó sem volt az erdélyi szórvány irányított kitelepítéséről. Állítása szerint a Nemzetstratégiai Kutatóintézet terveiről is keveset tudhattak meg a jelenlévők. „Azt látom, hogy az RMDSZ el nem hangzott mondatokat próbál nagy lelkesedéssel kommentálni, vagy pedig szándékosan félreértették a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökének a nyilatkozatát. Én nem hallottam mást, mint azt, hogy a szülőföldön való megmaradásban kell gondolkodnunk – ebben úgy tűnt, hogy pártállástól függetlenül egyet tudunk érteni” – nyilatkozta lapunknak a néppárt elnöke, aki szerint a szórványkérdést nem szabad kitenni semmiféle pártpolitikai csatározásnak. „A nemzetstratégia kialakításában nincsen helye a pártpolitikának” – szögezte le. Toró szerint meg kell teremteni a szórványstratégia kialakításával kapcsolatos párbeszéd lehetőségét, de semmiképp sem erkölcsös ki nem dolgozott, el nem hangzott javaslatokat kommentálni” – jegyezte meg a politikus.

Hozzászólt: gyongyhalasz / Kedd, 2013. február 19., 16.20 Válaszoljál rá!

Megprobalhatja gyongyhalaszasz a modszeret a dunaban ahol a legmejebb a viz ha lehet buvar felszereles nelkul !!!

Hozzászólt: Egy olvaso. / Kedd, 2013. február 19., 12.51 Válaszoljál rá!

Hadjanak mar bennunket nyugottan elni itt ahol szulettunk ! Aki akar az ugy is elmen .

Hozzászólt: hm / Kedd, 2013. február 19., 10.54 Válaszoljál rá!

ez a szász vagy sasu ( kisbetűvel ) szerintem elmebeteg vagy csak egyszerűen hülye.

Hozzászólt: Hunyadi / Kedd, 2013. február 19., 10.51 Válaszoljál rá!

Benes Jeno.UJMODI.HIBRID MAGYAR.NEMlenne egyszerubb.SASUNAK irni.

Hozzászólt: Bölöni György / Kedd, 2013. február 19., 10.38 Válaszoljál rá!

Szórványban élő magyarként úgy érzem, hogy némiképpen érintett vagyok az ügyben. Elvárnám tehát, hogy az autonómia és a szubszidiaritás elve alapján az autonómia élharcosát, a Nemzetstratégát érdekelje az idevágó véleményünk. Engem még nem keresett meg. Ha valakit igen, kérem, hogy jelezze: megtörtént! Igaz, hogy nem tudhatom, mennyire mérvadó az én véleményem, mennyire vagyok nemzetstratégiailag értékes ember. Ezt nyilván majd Szász Jenő lesz hivatott elbírálni... Persze az azért tényleg érdekelne, hogy hova is tervezne engem kitelepíteni a jelenlegi lakhelyemről. Meg az is, hogy lesz-e majd körbe szögesdrót?!
Általam javasolt megoldás: ne Márton Árpád menjen ki a teremból, inkább Szász Jenőt ne engedjék be oda! Aki képes ilyen dolgokat kijelenteni, az csak egyet tehet: \"kontrolláltan visszavonul\"!

Hozzászólt: Bandi / Kedd, 2013. február 19., 08.26 Válaszoljál rá!

A tortenelem bebizonyitotta,ez az egesz ugy ahogy mondja,egy AGYREM!!!!!!!!!!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu