Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. július 12., 12.27

Szeptember 1-től kérik a nyugdíjemelést

2008. július 29., 11.00 Kedd

A Romániai Nyugdíjas Szakszervezetek Országos Föderációja azt kéri a kormánytól, hagyja jóvá, hogy a nyugdíjpont értékét már szeptember elsejétől emeljék meg 20 százalékkal, és nem csupán november elsejétől, ahogyan azt Paul Păcuraru munkaügyi miniszter javasolta.

A nyugdíjasok a múlt héten küldték el a kérést Paul Păcuraru miniszternek, az infláció növekedésével, az alap élelmiszerek árának és a szolgáltatások árának emelkedésével  indokolva azt, nyilatkozta Marin Iancu, a konföderáció alelnöke a hétfőn tartott sajtótájékoztatón.

A nyugdíjasok azt állítják, ahhoz, hogy vásárlóerejük megmaradjon, igazítani kellett volna az infláció szintjéhez a nyugdíjakat, vagy már hónapokkal korábban meg kellett volna emelni a nyugdíjpont értékét.

A Romániai Nyugdíjas Szakszervezetek Országos Föderációja által végzett elemzés szerint alacsonyabbra becsülték az országos átlagbért, amelynek alapján a nyugdíjpont értékét kiszámították. 1550 lejes átlagbér alapján számoltak, annak ellenére, hogy januárban 1623 lej volt az átlagbér, februárban 1543 lej, márciusban 1623 lej, áprilisban 1751 lej és májusban 1704 lej.

 „Az adatok szerint az országos átlagbér éves értékét körülbelül 1800 lejre lehet megállapítani. Mivel alacsonyabb összeget vettek alapul, 581,3 lej lett a nyugdíjpont értéke. Ha reálisan állapították volna meg az országos átlagbér értékét, a nyugdíjpont értéke nagyobb lenne. Ha 1800 lejes átlagbér alapján számítják ki, a nyugdíjpont értéke 675 lej lenne” – magyarázta Marin Iancu.

Paul Păcuraru munkaügyi miniszter a múlt  héten kijelentette, november elsején 20 százalékkal emelik a nyugdíjakat, s így a nyugdíjpont értéke az országos átlagbér 45 százalékát teszi majd ki.

Paul Păcuraru elmagyarázta, a nyugdíjemelés előrehozását a 2007/250-es törvény követeli meg, amely kötelezi a kormányt, hogy 2009. január elsejétől az országos bruttó átlagbér 45 százalékának megfelelő nyugdíjpont-értéket biztosítson. 

Păcuraru hangsúlyozta, jelenleg 581,3 lej a nyugdíjpont értéke, és az 1550 lejes országos bruttó átlagbérnek a 37,5 százalékát teszi ki.

„Amennyiben hamarabb megemeljük a nyugdíjakat, a nyugdíjpont értékét a jelenlegi átlagbér értéke, azaz 1550 lej, alapján növeljük. Így a nyugdíjpont értéke 697,4 lej kell legyen, ami 19,9 százalékos emelést jelent a jelenlegi szinthez képest. 2009. január 1-től más lesz az országos bruttó átlagbér értéke, ezt azonban még nem ismerjük. Akkor ismét alkalmazzuk a 2007/250-es törvényt az átlagbér akkori értékére alapozva” – mondta Paul Păcuraru.

A munkaügyi miniszter hangsúlyozta, a törvény előírásait betartandó hozzák előbbre a nyugdíjemelést, főleg, hogy a költségvetési többlet ezt megengedi.

A kormány tavaly november 1-től 30 százalékkal emelte meg a nyugdíjpont értékét. 2008. január elsejétől a nyugdíjpont értéke ismét emelkedett, 581 lej lett. A következő növelés 2009. január 1-re van beütemezve.

(Mediafax)
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu