Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. október 01., 04.16
Néppárti küldöttség Orbán Viktornál

Terítéken a romániai politikai válság

2012. július 10., 19.20 Kedd

Hétfőn, július 9-én, hivatalában fogadta Orbán Viktor miniszterelnök az Erdélyi Magyar Néppárt képviselőit, Tőkés László EP-képviselőt, az EMNT elnökét, valamint Toró T. Tibort, a Néppárt elnökét. 

A megbeszélésen a Néppárt küldöttsége tájékoztatta a miniszterelnököt a romániai hatalmi válság fejleményeiről.

A találkozón részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a nemzetpolitikáért felelős tárcanélküli miniszter, Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár, a nemzetpolitikai államtitkárság vezetője, illetve Demeter Szilárd, a Néppárt kampányfőnöke a júniusi önkormányzati választásokon. A felek egyetértettek abban, hogy az, ami jelenleg Bukarestben történik, több mint egyszerű hatalmi harc a romániai jobboldali és baloldali erők között, ezért nem is lehet úgy tekinteni rá, mint a román politikai elit belügyére.

Toró T. Tibort szerint az állami szinten intézményesült korrupció előretörése, amely főleg a rendszerváltás utáni posztkommunista utódpártok kormányzása alatt burjánzott el, és amelynek velejárója a jogállami keretek kiürülése, olyan jövőképet vetít előre, amely elfogadhatatlan az erdélyi magyar közösség számára. A magyar stratégiai érdekek békés, demokratikus eszközökkel történő érvényesítése csakis stabil jogállami környezetben, az európai értékrendet tiszteletben tartó Románia kereteiben képzelhető el, nem a pártállami önkény lehetőségét magában hordozó, az állampolgárok választásokon kinyilvánított akaratát megkerülő politikai rendszerben – tette hozzá a pártelnök.

Tőkés László hangsúlyozta: ennek az önkénynek a megakadályozása ugyanúgy érdeke az erélyi magyarságnak, mint a törékeny román demokrácia értékeit féltő többségnek is. Ezért van szükség a magyar közösség aktív részvételére a július 29-i népszavazáson, amely tétje nem a magyar ügy iránt sokszor érzéketlenséget mutató, de a korrupció visszaszorítását támogató Traian Basescu államelnök politikai karrierje, hanem inkább a posztkommunista restauráció sikeressége és a korrupció ismételt előretörése – fejtette ki Tőkés.

A találkozó során a miniszterelnök ismételten az egységes magyar fellépés szükségességét hangsúlyozta a fontos kérdésekben. A Néppárt védnöke és elnöke egyaránt megerősítette, hogy az új egység – a magyar szervezetek közötti együttműködés – megteremtése az erdélyi magyar politikában továbbra is prioritása a Néppártnak, erre mind az önkormányi munkában, mind pedig az őszi parlamenti választások során lehetőség van. Éppen ezért a Néppárt vezetői az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum mielőbbi összehívásának szükségességét hangsúlyozták.

A Néppárt és a FIDESZ-KDNP pártszövetség vezetői megállapodtak abban, hogy az egyeztetés Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem keretében folytatódik, ahol a szervezetek közötti stratégiai partnerség konkrét tartalmi kérdéseinek megbeszélésére is sor kerül.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóközleménye

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu