Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. szeptember 19., 14.47
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Tiltakoznak a március 15-i tüntetés ellen

2008. március 14., 08.00 Péntek

A Pro Europa Liga tiltakozik az ellen, hogy az Új Jobbnak engedélyezték a tüntetést március 15-én, Kolozsváron.

Szerintük a kolozsvári polgármesteri hivatal azon döntése, hogy engedélyezte az Új Jobb szervezetnek egy megmozdulás szervezését pont az 1848-as magyar forradalom 160. évfordulóján, meglepő, és azt bizonyítja, hogy Emil Boc (PD-L) polgármester engedett „bizonyos szélsőséges csoportok nyomásának”. 

„Figyelembe véve, hogy az Új Jobb mozgalom intoleráns eszméket hirdet, amely ellentétben áll a népek közötti testvériség eszméjével, melyet az 1848-as forradalom jelképez, de Románia és az Európai Unió alkotmányos értékeivel is, egyáltalán nem véletlen a megmozdulás dátuma és helyszíne. Provokálást jelent a magyar közösség kollektív emlékezésével, illetve a romániai etnikumközi harmóniával szemben” – áll a PEL közleményében.

Kolozsváron kulturális események sorozatával emlékezik meg a magyar közösség a március 15-ei eseményekre. Az RMDSZ ugyanakkor a megye több településén kulturális eseményeket szervez.

A nacionalista Új Jobb szervezet és a Sarmisegetuza Alapítvány a magyar közösség megemlékezésével párhuzamosan megmozdulást szervez a kolozsvári Széchenyi téren Mihai Viteazul szobránál. A polgármesteri hivatal által jóváhagyott rendezvény neve: A kolozsvári fiatalok nemet mondanak a szeparatizmusra. A rendezvényre mintegy 300 személyt várnak.
(Mediafax)
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Peter Zsolt / Szombat, 2008. március 15., 13.46 Válaszoljál rá!

Koszonjuk Boc (Funar) - bacsi. sikeresek vagytok!!

Román fiatalok Kolozsvár belvárosában véresre vertek egy kokárdás magyar fiút szombat délben, aki a március 15-i magyar megemlékezésre sietett. A szélsőséges fiatalok a földre rugdosták a kezében magyar zászlót tartó fiatalembert. Az áldozat a rendőrségen tett feljelentést, majd törvényszéki orvostani intézetbe ment kivizsgálásra.

Hozzászólt: Zsiványvölgyi Jeromos / Péntek, 2008. március 14., 12.57 Válaszoljál rá!

azt hiszem, hogy a szélsőjobb elelnünk való megmozdulásai bizonyítják legjobban, hogy nekünk magyaroknak mennyire fontos lenne, egy legalább szűk, román, európai gondolkodású értelmiségi kört megnyerni, hogy mellettünk, a médiában ők is ítéljék el a magyarellenes megnyilvánulásokat.

Hozzászólt: Zsiványvölgyi Jeromos / Péntek, 2008. március 14., 09.55 Válaszoljál rá!

Hát hadd tüntessenek. Nem az a baj, hogy ellenünk tüntetnek, hanem az, hogy ezt nem használjuk ki eléggé, mediatikusan, nyugaton, a mi javunkra, ahogy ők tették ellenünk, Trianos előtt. A felénk dobott kövek ellen úgy is lehet védekezni, hogy a felénk dobott kövekből építünk várat, a későbbi kövek ellen, önmagunk védelmére. Bármit kihasználhatunk a mi javunkra, bármilyen támadást. Sokszor, nem azzal van a baj, hogy támadnak, hanem a mi viszonyulásunkkal van a baj, ahogy reagáljuk a támadásokat. Egy erős jobboldali hagyományú országban, és ennek bizonyítéka, hogy a szélsőjobb hivei, 45 után, egy évtizednél hosszabb ideig ellenálltak, nem tudjuk megakadályozni az ilyen megmozdulásokat, de lehetőségünk van a médiatikus lejáratásra.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu